Johan Museeuw, de man die Gent-Wevelgem nooit kon winnen

Johan Museeuw tijdens zijn laatste Gent-Wevelgem in 2004.© BELGA
Johan Museeuw tijdens zijn laatste Gent-Wevelgem in 2004.© BELGA
Tom Vandenbussche

Hij won zowat alles wat er als klassiek renner te winnen viel, maar nooit slaagde Johan Museeuw (55) erin om Gent-Wevelgem, nochtans dé klassieker door zijn West-Vlaanderen, op zijn palmares te schrijven. “Dat vind ik jammer.”

1. Je stond drie keer op het podium, maar Gent-Wevelgem winnen, lukte je nooit. Een gemis op je palmares?

“Toch wel, vind ik nu. In 1990 was ik er het dichtst bij. Ik ging toen met Herman Frison naar de meet en voelde me zegezeker. Alleen ging ik al op 300 meter van de finish aan. Een beginnersfout. Ik viel de laatste vijf meter compleet stil en dus won Frison. Ik deed elk jaar wel mee, maar winnen lukte nooit. En dat is nog altijd het enige dat telt. Ik reed in die koers ook vaak in dienst van een sprinter: Cipollini, Steels, Boonen… Toen vond ik dat niet erg, maar vandaag vind ik het jammer dat ik Gent-Wevelgem nooit heb kunnen winnen.”

2. Gent-Wevelgem was vroeger op woensdag en telde 200 kilometer, nu vindt het op zondag plaats en is het een WorldTourkoers van 260 km. Zou dat in jouw voordeel gespeeld hebben?

“Door de overname van Flanders Classics en de verplaatsing naar zondag is Gent-Wevelgem in waarde gestegen. In mijn tijd was de vraag vooral: ben je gerecupereerd of niet? Drie dagen ervoor hadden we de Ronde van Vlaanderen gereden en vier dagen later was het Parijs-Roubaix. Dat waren twee koersen die – met alle respect voor Gent-Wevelgem veel belangrijker voor mij waren. Ik was altijd wel hersteld, maar winnen lukte dus nooit.”

3. Wie wint er zondag de 83ste editie?

“Mathieu van der Poel start niet, maar Wout van Aert wel. Voor hem is het een beetje dubbel geworden. Van Aert zou ook op zijn sprint kunnen rekenen, maar hij is zo goed dat hij op de Kemmelberg zal aanvallen. Hij zal zich veiliger voelen als hij met een groepje van tien man kan wegrijden en sprinters als Sam Bennett er niet meer bij zijn. En pas op voor Tim Merlier. Hij is echt snel. Gent-Wevelgem is dan wel geen Monument, maar dit kan wel zijn eerste grote klassieke zege worden. En op die manier zou hij net als Stuyven in de kamer van klassieke winnaars binnenstappen.”

(Tom Vandenbussche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.