Jelle Wallays: “Van Aert mijn favoriet, Lampaert outsider”

Jelle Wallays.© BELGA
Jelle Wallays.© BELGA
Tom Vandenbussche

Jelle Wallays (31) is bezig aan zijn elfde campagne bij de profs. Na een moeilijke januarimaand waarin hij enkele extra gezondheidscontroles moest ondergaan, timmert de kersverse aanwinst van Cofidis aan de weg omhoog. Zowel in de E3 Saxo Bank Classic als Dwars door Vlaanderen liet hij zich opmerken. “Ik amuseer me weer in koers.”

1. Jelle, zowel in Harelbeke als Waregem heb je je kunnen tonen. Tevreden?

(knikt) “Ik amuseer me weer in koers. In Parijs-Nice is het beginnen te beteren. De E3 was goed: mee in de vroege vlucht en nog 21ste. In Dwars door Vlaanderen wist ik dat het moeilijk zou worden. Ik moet het hebben van een harde koers, maar met dit weer was dat onmogelijk. Ik heb me kunnen tonen, dus ben ik content. Ik voel dat ik in januari niet veel heb kunnen trainen, maar de conditie blijft stijgen.”

2. Wat was het probleem in januari?

“Ik heb een aantal extra gezondheidscontroles moeten ondergaan, waardoor ik van de ploeg niet mocht trainen. In Frankrijk zijn ze een stuk strenger en voorzichtiger dan hier. Maar nu is alles weer in orde.”

3. Je volgende koers is de Ronde. Wat is er jou de voorbije weken opgevallen?

“Dat er enorm hard wordt gekoerst. In de E3, in Gent-Wevelgem én in Waregem. Het is extreem hoe hoog de wattages liggen. Je ziet het ook op tv. Leuk om naar te kijken, maar iedereen zit gewoon à bloc. De ene dag is die renner goed gerecupereerd, de andere dag is dat iemand anders. Van Aert reed Waregem niet, Van der Poel Gent-Wevelgem. Dat zijn keuzes. Zondag zullen we zien wie er het best gerecupereerd is.”

4. Wie wint er?

“Van Aert is mijn favoriet, maar ploegmaat Laporte is een outsider. En Lampaert ook. Hij is dik in orde en kan op een tussenstuk wegrijden, de enige manier ook waarop hij kan winnen. Als het op de Paterberg op explosiviteit aankomst, gaat het tussen Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe.”

5. Wel of geen Paris-Roubaix?

“Als het naar mei verplaatst wordt, zou dat voor mij niet erg zijn. Sinds mijn val in Le Samyn rijd ik met een gebroken scafoïde rond. Het betert, maar het zal tegen 11 april niet weg zijn. En op dat parcours kan je nu wel je handen vrij goed gebruiken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.