Jelle Wallays sinds operatie na Tour even op sukkel en focust op 2022: “Door vertrek Laporte normaal meer vrijheid”

Jelle Wallays krijgt volgende maand definitieve kronen in zijn gebit en hoopt dan van alle problemen verlost te zijn. © DIRK WAEM BELGA
Redactie KW

Geen Parijs-Tours voor Jelle Wallays. Na de Tour de France kwam de 32-jarige Belg van Cofidis niet meer in competitie. Hij bereidt zich rustig voor op 2022 en laat zijn gebit, zwaar gehavend bij een val in januari 2019, in orde brengen.

Zondag staat Parijs-Tours op de internationale wielerkalender. Aan de Franse herfstklassieker bewaart Jelle Wallays niets dan goeie herinneringen. Elf jaar geleden won hij de beloftenversie, in 2014 en 2019 zette hij de profkoers op zijn naam. De eerste keer in een duel met Thomas Voeckler, de huidige Franse bondscoach, twee jaar geleden solo. “Ik ben onvoldoende fit om te koersen”, verduidelijkt Wallays. “Ik ondervind immers veel hinder van een operatie aan mijn tanden. In overleg met de ploeg besliste ik dit jaar niet meer te koersen. Tegenwoordig moet je honderd procent zijn om een rol van betekenis te kunnen spelen.”

Eind januari 2019 kwam Wallays in Argentinië, in de Ronde van San Juan, zwaar ten val. Hij onderging diverse operaties aan de tanden. Het einde van de tunnel lijkt in zicht. “Vorig jaar werd bot ingeplant, nu stiften geboord en voorlopige kronen aangebracht”, gaat Wallays verder. “Een exacte datum heb ik nog niet, maar volgende maand krijg ik definitieve kronen. Hopelijk is de miserie dan voorbij. Na een operatie deze zomer kreeg ik weer de hoofdpijn van na de val. Waardoor ik niet de noodzakelijke trainingsarbeid kon doen.”

Twee jaar contract

Gelukkig hoefde Wallays de ploegleiding van Cofidis niet meer te overtuigen. Dit voorjaar veroverde hij in E3 Saxo Bank Classic, Dwars door Vlaanderen én Ronde van Vlaanderen een plaats in de vroege vlucht. En in de finales van die klassiekers kon hij zelfs nog wat werk opknappen voor kopman Christophe Laporte. Enkel in de Ronde van Vlaanderen lukte dat, door een lekke band op de Steenbeekdries, niet. Tijdens de Ronde van Frankrijk tekende Wallays bij de Franse WorldTourploeg een nieuwe overeenkomst voor twee jaar.

“Eind vorig jaar had Cofidis nog niet het volste vertrouwen in mij, nu wel”, glundert Wallays. “Van 18 tot 22 oktober hebben we een eerste kennismaking, van 9 tot 17 december werken we in het Spaanse Denia een stage af. Ik vermoed dat ik volgend jaar heel snel in actie zal komen.”

Focus op kracht

‘Wally’ kijkt uit naar een voorjaar met Parijs-Roubaix. Zondag volgde hij de heroïsche helletocht op tv. “Met een dubbel gevoel”, geeft de Stadense prof toe. “Ook ik heb nog nooit een natte Parijs-Roubaix gereden. Dat moet me nochtans liggen, want ik kan wel een beetje sturen. Dankzij mijn verleden in de cross. Bovendien was het zondag na de eerste kasseistrook ieder voor zichzelf. Wat me op het lijf geschreven is.”

Hij had er zijn kracht kwijt gekund. Iets waar Wallays de voorbije weken nog wat aan probeerde te werken. “Onder begeleiding van een kinesist met een eigen sportruimte. Ik vermoed dat ik volgend seizoen, door het vertrek van Christophe Laporte naar Jumbo-Visma, bij de ploeg wat meer vrijheid zal genieten. Toch zal ik het via vroege ontsnappingen moeten doen. Ik ben niet de meest explosieve renner, waardoor ik op hellingen vaak nipt mee of net niet mee ben. Door te anticiperen kan ik finales rijden.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.