Jelle Bataille (KVO): “De top vier? 75 procent kans”

Jelle Bataille (rechts) ontfutstelt Milad Mohammadi van AA Gent de bal. Zijn grinta is een van zijn troeven.© Belga
Jelle Bataille (rechts) ontfutstelt Milad Mohammadi van AA Gent de bal. Zijn grinta is een van zijn troeven.© Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

KV Oostende is on fire. Viérde, met evenveel punten als Racing Genk dat derde staat. Coach Alexander Blessin moet zich naar eigen zeggen wel eens in de arm knijpen om te checken of hij niet droomt. Jelle Bataille bevestigt: “Na elke zege zeggen we het ook tegen elkaar: dit is toch ongelooflijk. En elke ochtend sta ik verbaasd op: we staan dérde!” En jawel: “Ik zou ontgoocheld zijn als we play-off 1 straks niét halen.”

“Eerst waren we al blij geweest om in 1A te blijven, daarna was top 8 al heel mooi geweest”, licht de Oostendenaar toe. “Maar nu staan we derde. Met nog maar vijf matchen te spelen, moeten we toch voor play-off 1 durven gaan? Het zou voor mij zelfs een ontgoocheling zijn mochten we het uiteindelijk niet halen. Ik denk dat de zege tegen Mechelen voor een klik bij alle spelers heeft gezorgd: play-off 1 is mogelijk. Winnen op Gent komende maandag zou een enorme stap zijn.”

Hij heeft zijn berekeningen al gemaakt. De grootste concurrent wordt Anderlecht. En dan volgen Zulte Waregem en OHL. Dat KVO na AA Gent het makkelijkste programma heeft – nog tegen Moeskroen, Waasland-Beveren en Cercle – gelooft hij evenwel niet. “Ik noem het zelfs een moeilijker programma. Want je weet dat het heel gesloten wedstrijden zullen worden. Maar we zijn er klaar voor.”

Looptraining

Ook fysiek. Het is verbazend dat de slopende manier van voetballen, de befaamde Gegenpressing , blijkbaar nog steeds geen fysieke tol eist. “Dat is vooral te danken aan de vele looptrainingen. Als je veel wint, neem je die er graag bij. Hadden we veel matchen verloren, dan was er allicht wel miserie van gekomen. (grijnst) Maar het is wel de reden waarom we nog steeds fysiek zo sterk zijn. In de bekermatch tegen Cercle was wel duidelijk merkbaar dat er veel spelers door de snelle opeenvolging van wedstrijden stilaan op hun tandvlees zaten. Maar we kregen toen ook meteen twee vrije dagen. En na Mechelen kregen we zelfs drie dagen. (lacht) Mooi weer aan zee, eens uitslapen …dat deed echt deugd. De coach gaat daar perfect mee om.”

Als je play-off 1 speelt, volgt sowieso de kans op een mooie transfer

De impact van Blessin kan niet genoeg worden benadrukt, vindt ook Bataille. “Hij kan heel hard zijn voor zijn spelers maar neemt ze dan wel meteen apart en legt het goed uit. (lacht) Soms kan Makhtar Gueye wel eens een kuur hebben, sommige trainers hadden er wellicht minder geduld mee gehad. En hij blijft veeleisend. Na elke match, ook al werd die gewonnen, krijgen we op videobeelden te zien wat beter kon en waar nog dient op gewerkt te worden. Je ziét elke speler verbeteren. Ik heb ook duidelijk stappen gezet. Vooral fysiek. En op snelheid in de eerste meters.”

Grote stappen

De Oostendenaar heeft dit seizoen wel heel grote stappen gezet: belofte-international geworden, belangstelling van Antwerp… De 21-jarige rechterflank is na volgend seizoen einde contract.

Hij denkt al een stap hoger, ja. “Misschien is dit wel hét moment. Het buitenland of een Belgische topclub, dat maakt mij niet zoveel uit. Het moet goed voelen en ik moet er mij verder kunnen ontwikkelen. Maar ik zeg ook niet neen tegen Oostende als ze met het juiste voorstel komen om mijn contract te verlengen.” Vraag hem evenwel niet te kiezen tussen play-off 1 met de ploeg van zijn hart of een toptransfer. ( grijnzend ) “Als je play-off 1 speelt, volgt sowieso de kans op een mooie transfer.” En véél kans op dat eerste, denkt hij. “Ik zie het goed komen. Ik geef ons 75 procent kans.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.