“Harm Vanhoucke moet in Giro derde en volgende stap zetten”

Harm Vanhoucke.© BELGA
Harm Vanhoucke.© BELGA
Tom Vandenbussche

Tal van voorbereidingswedstrijden werden intussen afgelast, maar zonder ongelukken wordt op zaterdag 27 februari de eerste Belgische voorjaarsklassieker van 2021 gereden: de Omloop Het Nieuwsblad. Wat mogen we dit seizoen van onze profs verwachten? Deze week: deel drie met de persoonlijke trainer van Harm Vanhoucke als rechtvaardige rechter.

Harm Vanhoucke (°1997) is weer de renner die hij zou worden. Met onder meer een derde plaats op de Etna liet hij in oktober tijdens de Giro van zich spreken. Vanhoucke begint maandag zijn seizoen in de UAE Tour. “Zijn oorspronkelijke planning met de Ruta del Sol viel in het water, maar dat is voor hem geen probleem”, vertelt coach Paul Van Den Bosch. “Harm heeft geen wedstrijdmotivatie nodig. Hij kan heel gericht trainen en werkt alles tot in de puntjes af. De UAE Tour, met twee aankomsten bergop, zie ik als een test om te weten waar hij staat.” Na Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië (als die tenminste doorgaat) en een hoogtestage piekt de oud-winnaar van de Ronde van Lombardije voor beloften naar de Giro, die op 8 mei start met een tijdrit in Turijn. “Het wordt zijn derde grote ronde, na de Vuelta van 2019 en de Giro van 2020. In de Vuelta was het de vraag of hij een grote ronde kon uitrijden? In de Giro van vorig jaar zagen we dat hij mooie resultaten in een rit kon behalen. Nu volgt de derde stap. Neen, dat is geen top tien in de eindstand. Wel vind ik dat Harm op ritwinst mag durven mikken en eens moet kijken welk klassement er nu al mogelijk is.”

Van Den Bosch tempert de verwachtingen. “Ik zei Harm vorig jaar na de Giro: de dag dat je voor een klassement wil gaan, moet je ook met slechte benen bergop blijven aanklampen . Zoiets is een leerproces. Hij is nog maar 23. Ik zie echt potentieel in Harm om een mooie carrière uit te bouwen. In die twee jaar dat ik met hem samenwerk, heb ik hem alleen maar zien groeien. Op termijn kan hij al sowieso een stevige klant worden voor de top tien in rittenkoersen van één week, genre Dauphiné, Romandië en Catalonië.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.