https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Harm Vanhoucke 5de in klimrit: “Bevestiging van mijn goede Giro”

© BELGA
© BELGA
Bron: Belga

Harm Vanhoucke uit Aalbeke (Kortrijk) eindigde in de eerste klimrit van de UAE Tour dinsdag op de vijfde plaats. “Het is fijn om mijn prestaties van vorig jaar in de Giro te bevestigen”, aldus de renner van Lotto Soudal na afloop.

“Met dergelijk deelnemersveld aan de start ben ik uiteraard zeer tevreden met een vijfde plek”, laat hij optekenen door zijn team. “Dit bevestigt mijn Giro. Het doel vooraf was om in de top tien te eindigen, en dan is een vijfde plaats heel mooi.”

Evident was het nochtans niet. “Ook vandaag was het voortdurend opletten voor mogelijke waaiervorming, maar de ploeg hield me gedurende de volledige rit goed vooraan. Op die manier kon ik mijn krachten sparen en relatief fris aan de slotklim beginnen. Ik had meteen het juiste ritme te pakken, maar het was toch vooral aanklampen. Dergelijke beklimmingen van een tiental kilometer, met daarin enkele steile gedeeltes, liggen me echt goed. Na de aanval van Yates en Pogacar bleven we slechts met vier renners over in de achtervolgende groep. Positionering voor de ultieme bocht was cruciaal en uiteindelijk kon ik een vijfde plek bemachtigen.”

“Vooraf had ik eigenlijk wat schrik voor dergelijke etappes. Na zo’n lange en vlakke aanloop plots bergop rijden is niet evident. Je gaat van 150 watt plots naar 400 watt en meer en daar had ik het in het verleden al meermaals moeilijk mee. Vandaag ging het gelukkig een pak beter. Ik voel dat ik progressie boek in zo’n etappes, een positief signaal naar de toekomst toe.”

Dankzij zijn vijfde plek maakt Vanhoucke ook een sprong in het algemeen klassement, hij staat nu 14e en hoopt nog enkele plaatsen op te schuiven. “Tijdens de openingsetappe hebben we ons laten verrassen en verloor ik heel wat tijd in functie van het algemeen klassement. De tweede bergetappe heeft een iets lastigere aanloop en zou me in principe nog beter moeten liggen. Ik wil me uiteraard opnieuw tonen en een goed resultaat behalen. Hopelijk kan ik op die manier nog enkele plaatsen opschuiven in het algemeen klassement. Vandaag zakten er al heel wat renners door, dus misschien is de top tien nog mogelijk. Dat zou in ieder geval een mooi resultaat zijn op WorldTour-niveau.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.