Guillaume Van Keirsbulck: “Ik kan nog mooie koersen winnen”

Guillaume Van Keirsbulck reed de voorbije twee jaar voor het Poolse CCC, de intussen opgedoekte ploeg van Greg Van Avermaet.” (foto Belga)©YUZURU SUNADA/PRESSE SPORTS PRESSE SPORTS
Guillaume Van Keirsbulck reed de voorbije twee jaar voor het Poolse CCC, de intussen opgedoekte ploeg van Greg Van Avermaet.” (foto Belga)©YUZURU SUNADA/PRESSE SPORTS PRESSE SPORTS
Tom Vandenbussche

Het is 11 december en Guillaume Van Keirsbulck (29) heeft nog geen ploeg voor 2021. Komt er na tien jaar op het hoogste niveau – zes bij Quick-Step, twee bij Wanty en twee bij CCC – een vroegtijdig einde aan de profcarrière van de Varsenarenaar, die binnenkort naar Tielt verhuist? “Ik hoop nog altijd op minstens een procontinentale ploeg.”

Van Keirsbulck zag eind 2018 zijn sterke prestaties bij Wanty-Groupe Gobert beloond met een terugkeer naar de WorldTour. Het Poolse CCC van Jim Ochowicz wilde hem erbij als knecht voor kopman Greg Van Avermaet. Twee jaar later ziet de wereld er alweer helemaal anders uit. De hoofdsponsor trok er de stekker uit en tal van profs hebben nog altijd geen ploeg voor komend seizoen. “Ik heb de voorbije twee seizoenen alleen maar gewerkt voor anderen”, merkt Van Keirsbulck op. “Nu ben ik daar vet mee.”

Op zijn 29ste

Voor Willy Van Keirsbulck, Guillaumes grootvader en vroeger de man achter de gerenommeerde belofteploeg Beveren 2000, is het koffiedik kijken. “De koers is een heel rare markt. Veel kan ik er niet over zeggen. Het zou jammer zijn als hij nu, op zijn 29ste, geen prof meer zou kunnen blijven. Guillaume won toch al een koers of tien: De Panne, die rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen in Ichtegem, Lichtervelde, een rit in de Eneco Tour, Le Samyn, de Antwerp Port Epic… Ik zie en hoor Guillaume geregeld. Hij denkt dat het nog in orde komt. Laat ons hopen.”

Dries Smets, ook de makelaar van onder meer Julian Alaphilippe, behartigt de belangen van Van Keirsbulck. “Hij moet altijd hetzelfde zeggen: het is vooral afwachten. Er zijn nog enkele plaatsen bij bepaalde teams. Ook bij mijn vroegere ploeg Wanty. Ik zou heel graag naar dat team teruggaan. Ik heb mooie dingen voor die ploeg gedaan in de Tour en won er een aantal eendagskoersen. Ik begrijp niet goed waarom er vanuit die hoek geen witte rook komt. Het hoeft voor mij niet per se een WorldTour-ploeg te zijn, maar liefst toch geen continentaal team. Dan zal ik een heel ander programma moeten rijden.”

Intussen blijft Van Keirsbulck wel trainen. “Vorige week, toen mijn vriendin en ik druk bezig waren met onze verhuis naar Tielt, had ik het even moeilijk, maar ik mag mijn kop niet laten hangen. Schema’s volg ik nu niet. Ik doe mijn ding. Vandaag (dinsdag, red.) trainde ik vier uur. Ik wacht tot een ploeg zegt: we geven je een contract. Ik had gehoopt dat het al in orde zou zijn, maar dat is dus niet zo. Het duurt wel heel lang.”

 ©PETER DECONINCK BELGA
©PETER DECONINCK BELGA

Hopen op berichtje

Ook Van Keirsbulcks goede vriend Timothy Dupont, momenteel op stage in Spanje, duimt mee voor een goede afloop. “Ik hoop dat ik een van de komende dagen een berichtje van Guillaume krijg. Dat hij een contract heeft. Maar het is heel stil, terwijl er bij veel ploegen nieuwe renners worden aangekondigd. Jules Hesters, die hier met mij op stage is, vertelde me dat er nog 40 renners zonder contract zitten. Dat is veel, hé. Als je dan weet hoeveel plaatsjes er nog maar beschikbaar zijn…”

Dupont was in 2017 en 2018 ploegmaat van Van Keirsbulck bij Wanty. “Guillaume reed dit jaar echt wel goeie wedstrijden. De mensen zien dat niet, maar wij wel. Op tv ziet men dat hij na 200 km gelost wordt, maar ze weten niet dat hij wel al de hele dag in de wind heeft gereden. De knechten zijn de grootste pechvogels van corona. Ze hebben geen resultaten die ze kunnen voorleggen. Als je eigen ploeg er dan ook nog mee stopt, is het helemaal om zeep. Anders had Guillaume normaal wel bij CCC mogen blijven.”

De kans dat Van Keirsbulck in 2021 een stap naar het continentale niveau moet terugzetten, wordt met de dag groter. Dupont: “Het Nederlandse BEAT kan een optie zijn. Guillaume zal dan nog altijd alle koersen in België onder de WorldTour kunnen rijden. Als hij daarin zijn eigen kans mag gaan, is hij in staat om er twee of drie per jaar te winnen.” Van Keirsbulck knikt. “Ik weet van mezelf dat ik nog mooie koersen kan winnen.”

 ©ERIC LALMAND BELGA
©ERIC LALMAND BELGA

Ook een ex-crosser

GVK combineerde als aspirant en nieuweling weg en cross. Als lid van de Jonge Renners Roeselare werd hij als nieuweling twee keer Belgisch kampioen tijdrijden en won hij tal van gereputeerde interclubs.

Winnaar Paris-Roubaix

Als junior bij Avia won GVK 18 keer, waarvan elf interclubs. In Paris-Roubaix klopte hij Arnaud Démare. Daarna volgde amper één jaar als belofte bij Beveren 2000, de ploeg van opa Willly.

Profdebuut op 19de

In januari 2011 maakte GVK op 19-jarige leeftijd zijn profdebuut in de Ronde van Gabon bij het Quick-Step van Patrick Lefevere. In zes jaar tijd won hij onder meer de Driedaagse De Panne en een rit in de Eneco Tour, zijn enige WorldTour-zege tot nu.

Smaakmaker in Tour

In 2017 en 2018 reed GVK voor Wanty-Groupe Gobert twee keer de Tour, waarin hij een smaakmaker was. De voorbije twee jaar knechtte hij bij CCC voor Greg Van Avermaet.