Gilbert ziet stevig parcours: “Veel lastiger dan ik dacht”

Stan Dewulf, Philippe Gilbert en Victor Campenaerts voor de training voor het EK in Trento. © ANN BRAECKMAN BELGA

Philippe Gilbert is er niet bij op het WK wielrennen, maar wel op het EK in Trento. “Ik hoop hier mijn rol te kunnen spelen”, zegt hij.

Het persmoment met Philippe Gilbert en Dylan Teuns was voorzien op vrijdagochtend om 9u, voor de training. Maar dat was niet naar wens van Gilbert. De uitgeweken Monegask arriveerde donderdag later dan voorzien in Trento en had het parcours nog niet gezien. Dus geen Gilbert op het persmoment, hij zou pas spreken om 20u30 in het teamhotel.

“Alert koersen”

Na een verkenning met de nationale ploeg stelde Gilbert vast dat het parcours niet van de poes is, met zo’n 3.800 hoogtemeters. “Het is veel lastiger dan ik dacht”, sprak hij. “Vooral de eerste lus is zwaar, met enkele klimmetjes met zeer steile passages. Er volgt ook een technische afdaling van zo’n 10 km. Als zich in dat eerste deel een groepje afscheidt, wordt het moeilijk om de dingen te controleren. De kans bestaat dat die groep vooruit blijft. Je moet dus zeer alert koersen van bij de start, want met slechts 180 km is het een korte omloop.”

België start volgens bondscoach Sven Vanthourenhout met Remco Evenepoel als de vooruitgeschoven kopman. Vanthourenhout ziet in Gilbert de ideale man om Remco rustig te houden. “Remco heeft nog niet die ervaring op een EK als kopman”, aldus de bondscoach eerder. “Daar zie ik een rol weggelegd voor Gilbert. Hij moet hem kalm houden, behoeden voor fouten en dergelijke meer. Neen, dat was minder nodig voor het WK. Wout weet wat winnen is, durft uitspreken dat hij favoriet is voor het WK, heeft die druk ergens ook nodig, en was al kopman op kampioenschappen. Dat kan je niet vergelijken met Evenepoel die gebaat is bij een ploegmaat met zoveel ervaring als Gilbert.”

Weg-kapitein

Gilbert hoorde het precies voor het eerst na zijn niet-selectie voor het WK. “Ben ik een soort van weg-kapitein? Moet ik Remco bijstaan? Julie weten blijkbaar al meer dan ik. Voor het WK werd me verteld dat, uit respect voor mijn palmares, ik geen plaats had op het WK om dat soort werk op te knappen. Nu moet ik dat hier plots wel doen op het EK? Dat begrijp ik niet zo goed, maar goed de tactische bespreking volgt nog.”

“Ik hoop hier een zo goed mogelijke wedstrijd te rijden”, ging hij verder. “Maar ik besef dat het niet makkelijk wordt. Als de betere klimmers in die eerste lus al van jetje geven, wordt het moeilijk. Dus een en ander hangt af van het verloop van de koers. Ik hoop er nog bij te zijn in de finale. Ik koers hier ook niet met revanche of zo na mijn niet-selectie, ik ben blij dat ik hier op het EK ben en altijd trots als ik die trui mag dragen. Met de nationale ploeg hebben we, zeker als koersland België, een zekere verantwoordelijkheid. Dat is altijd het geval met België op kampioenschappen. En ook nu gaan we die verantwoordelijkheid nemen.”

Colbrelli en Mohoric

Zelf ziet hij met Sonny Colbrelli en Matej Mohoric twee grote favorieten voor dit EK. “De renners met een Merida-fiets moeten we in de gaten houden”, eindigt hij. “En ook de Italiaanse ploeg is sterk. Verder zijn er nog Pogacar, Hirschi of Cosnefroy. Het deelnemersveld is best wel sterk voor dit EK.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier