Gianni Vermeersch terug in het veld als wegrenner

Gianni Vermeersch (tweede van rechts) in actie tijdens de voorbije Gent-Wevelgem. Afgelopen weekend vierde de Klerkenaar zijn terugkeer in het veld. (foto Belga)©DIRK WAEM BELGA
Gianni Vermeersch (tweede van rechts) in actie tijdens de voorbije Gent-Wevelgem. Afgelopen weekend vierde de Klerkenaar zijn terugkeer in het veld. (foto Belga)©DIRK WAEM BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag wacht in Namen de eerste clash met alle tenoren uit de veldritwereld. Met Toon Aerts en Eli Iserbyt, maar dus ook met Tom Pidcock, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Verschijnt ook aan de start van zijn derde cross van dit seizoen: Gianni Vermeersch, de 28-jarige Klerkenaar die zijn focus meer en meer op de weg legt. “Maar het BK in Meulebeke en het WK in Oostende zijn een doel voor mij”, benadrukt Vermeersch.

Vermeersch reed in oktober voor Alpecin-Fenix nog de klassiekers aan de zijde van Mathieu van der Poel en toonde zijn kwaliteiten door de finale van Gent-Wevelgem te rijden, tot een domme valpartij hem terugsloeg. “Ik had een heel goed gevoel, dus ben ik best wel tevreden over mijn klassieke campagne”, vertelt Vermeersch. “Natuurlijk was het wel heel jammer van die val. Dat was een mooie kans op een dichte ereplaats. Er was nog veel mogelijk in de finale. Bovendien heeft dat voorval ook de wedstrijden daarna om zeep geholpen. In de Ronde van Vlaanderen kampte ik met een gekanteld bekken en door mechanische problemen na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont zat mijn wedstrijd er sneller op dan verhoopt.”

Mentaal en fysiek

Toch houdt Vermeersch positieve herinneringen over aan zijn wegcampagne. “Iedereen heeft in Gent-Wevelgem kunnen zien dat ik dik in orde was. Ik word er zelfs nog altijd over aangesproken.” Na Brugge-De Panne laste de Klerkenaar zowaar drie weken van volledige rust in. Dat was al een tijdje geleden. “Vroeger bleef ik na de winter ook wel voor langere tijd van de fiets, maar de voorbije twee jaren was dat er door de combinatie met een uitgebreidere wegcampagne niet meer van gekomen. Dus rustte ik een week na mijn laatste cross en een week na mijn laatste wegkoers. Nu voelde ik in oktober dat ik er nood aan had om een langere periode zonder fiets in te lassen. Het heeft me fysiek en mentaal veel deugd gedaan.”

Halfweg november hervatte Vermeersch de trainingen. Vanaf 6 december trok hij met Alpecin-Fenix op stage naar Benicassim. “Vorige week vrijdag ben ik terug naar België gevlogen om mijn eerste crossen van deze winter te betwisten, in Antwerpen en Asper-Gavere.” Vermeersch werd respectievelijk 16de en 22ste. “Ik startte zonder doelstellingen, want alleen toppers als Wout en Mathieu kunnen er meteen staan. Ik wilde vooral genieten van de cross, van er weer bij te zijn. Uiteindelijk ben ik tevreden met hoe ik het ervan af bracht. Mijn terugval in de tweede helft van die crossen was de logica zelve.”

Alleen Baal niet

Zondag start Vermeersch, die tijdens de winter voor Credishop-Fristads uitkomt, in de Wereldbekercross van Namen. Daarna wacht een drukke kerstperiode. “Ik start op uitzondering van Baal op 1 januari in alle crossen. Het BK in Meulebeke met zijn technisch parcours moet me liggen en ook een WK-selectie voor de regenboogstrijd in Oostende is een doel. Met publiek zou het zelfs mijn grootste doel in jaren geweest zijn. Nu wordt het anders, maar toch zal ik er alles aan doen om daar aan de start te verschijnen”, besluit Vermeersch, die begin februari enkele dagen rust zal inlassen en vervolgens het klassieke voorjaar met kopman Van der Poel zal betwisten. Onder meer de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en uiteraard Gent-Wevelgem staan op zijn programma. De weg is voor Vermeersch duidelijk prioriteit nummer één geworden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.