Gerben Thijssen verslaat Caleb Ewan in millimetersprint in GP Monseré, drie West-Vlamingen in top tien

Gerben Thijssen. © (Foto BELGA)

Gerben Thijssen (Intermarché – Circus – Wanty) heeft zondag de twaalfde editie van de GP Jean-Pierre Monseré (1.1) op zijn naam geschreven.

In een massasprint na 198,6 km tussen Ichtegem en Roeselare toonde Thijssen zich een fractie sneller dan de Australiër Caleb Ewan (Lotto Dstny). Er was een finishfoto nodig om de winnaar aan te duiden. De Australiër Sam Welsford (DSM) kwam als derde over de streep.

Gerben Thijssen volgt op de erelijst Arnaud De Lie op. Het is voor de 24-jarige Thijssen zijn eerste zege van het seizoen.

Thibau Verhofstadt, Zak Coleman, Ryan Christensen, Carlos Canal, Nickolas Zukowsky, Rick Pluimers, Huub Artz, Emil Toudal en Wouter van de Weerdhof slaagden erin na 35 km een vlucht op te zetten. Dit negental kreeg een maximale voorgift van 3 minuten. De Nederlander Van de Weerdhof kreeg af te rekenen met mechanisch defect en werd op 70 kilometer van de eindmeet overboord gegooid door de kopgroep. De acht vluchters sneden de laatste grote ronde, van 57,8 kilometer, aan een voorsprong van 1:45 op het peloton waarin het tempo stelselmatig werd opgetrokken. Bij de passage van de licht oplopende Lookhuisstraat was het verschil gezakt tot 50 seconden.

Vooral de renners van Soudal Quick-Step en Lotto Dstny bepaalden het tempo in het peloton. Door die hoge snelheid spatte de grote groep uiteen. Het eerste gedeelte was 22 renners sterk en raapte de voorin geloste Thibau Verhofstadt op. Met nog 25 kilometer voor de boeg werd de kopgroep gegrepen. Wat verderop smolt alles opnieuw samen en kregen we een algemene hergroepering.

Dries De Bondt zette zich op kop en zorgde voor een versplintering achter hem. Op 20 kilometer van de eindmeet kwam alles opnieuw bij elkaar en regelde Lotto Dstny de snelheid in het pak. Net voor het aansnijden van de Gitsberg ontbond de Nederlander Jaap Roelen zijn duivels. Lang duurde zijn moment de gloire niet. Zijn landgenoot Jesse Kramer bracht weer iedereen mee. En dan konden de sprintersploeg zich opmaken voor de laatste rechte lijn.

We kregen drie treintjes op een rij met Lotto Dstny, Alpecin-Deceuninck en Arkéa-Samsic. Gerben Thyssen wurmde zich alleen in het gewoel en kwam in de slotmeters op gelijke hoogte met Caleb Ewan. De fotofinish werd na de finish meermaals herbekeken en daaruit bleek dat Thijssen net iets sneller was dan Ewan.

Gerben Thijssen: “Ongelooflijk dat ik Ewan kan verslaan”

Gerben Thijssen won zondag in een millimetersprint de GP Monseré. De renner van Intermarché-Circus was in Roeselare een fractie sneller dan de Australiër Caleb Ewan (Lotto Dstny).

“Dat ik hier kan winnen, is echt fantastisch. Ik dacht eerst dat ik tweede was geworden, maar blijkbaar hebben ze na het bekijken van de fotofinish gezien dat ik toch als eerste over de eindmeet reed. Dat ik Caleb Ewan kan kloppen is reuze. Ik reed onlangs nog de UAE Tour maar dat was een tegenvaller. Ik heb daar niet de resultaten kunnen boeken die ik wou. Ik zat daarop mentaal wat in een dipje. Ik pompte me echter op en kwam met vertrouwen naar deze wedstrijd. Ik was afgelopen week echt wel goed op training.”

Vorig jaar was Thijssen driemaal aan het feest, in de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van Polen en de Gooikse Pijl. In Roeselare is de eerste binnen dit seizoen.

“De ploeg heeft ongelooflijk veel vertrouwen in mij. Dat was vandaag ook het geval. Mijn ploeggenoten gaan echt door het vuur voor mij. Dit maakt me zo gelukkig. Iedereen heeft vandaag zijn bijdrage tot mijn zege geleverd. Dit is een overwinning voor de gehele ploeg. Het is ongelooflijk dat ik iemand als Caleb Ewan, een van de snelste mannen in de wereld, kan kloppen”, aldus Thijssen.

Er werd stevig gebikkeld in aanloop naar de eindmeet. “Mijn sportdirecteur Dimitri Claeys had me gezegd dat ik sowieso het wiel moest pakken van Ewan als het tot een massasprint kwam. Dat deed ik ook. En ik zou me niet zomaar laten opzij zetten. Er kwamen wel wat mannen kwakken maar ik stond mijn plaatsje niet af. Uiteindelijk kwam ik naast Ewan en haalde ik het met miniem verschil. Maar dat is genoeg om te winnen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.