Geen Tom Devriendt in thuiswedstrijden: “Keuze van de ploeg, niets aan te doen”

Tom Devriendt. (foto VDB)
Redactie KW

Tom Devriendt (30) is met enkele verdienstelijke uitslagen aan het nieuwe seizoen begonnen. In de reeks semiklassiekers in eigen provincie zullen we de renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux echter niet aan het werk zien. De Otegemnaar met Veurnse roots werd plots naar de Ronde van Catalonië gestuurd.

Met drie toptienplaatsen mag Tom Devriendt niet klagen over de start van zijn seizoen. In de tweede rit van de Ronde van Oman sprintte hij naar een mooie vijfde plaats. In de UAE Tour – een WorldTour-wedstrijd – voegde de Otegemnaar daar nog een achtste en een negende plaats aan toe. “De conditie is inderdaad zeker niet slecht. Ik heb de vorige koersen ook al goed gereden. Het was een winter zonder problemen, al ben ik na de UAE Tour wel wat ziek geweest. En na de Grote Prijs Monseré had ik bronchitis, zoals ongeveer iedereen in het peloton.” Tijdens de rittenkoersen in het Midden-Oosten werd Devriendt ondanks zijn snelle benen vooral als helper uitgespeeld. “Ik moest onze klassementsman Jan Hirt uit de wind houden. Daarna mocht ik in de sprint wel mijn kans wagen, maar alleen is het niet gemakkelijk om je weg te zoeken.”

Rasechte thuiskoers

In Nokere Koerse en Bredene-Koksijde leverde de ervaren profrenner prima werk in dienst van sprinter Gerben Thijssen. In principe stond woensdag ook Brugge-De Panne op het programma. “De ploeg heeft dat inderdaad op het nippertje nog veranderd. De selecties voor de Vlaamse koersen zijn veranderd. Iemand die voorzien was voor de Ronde van Catalonië wouden ze toch in Vlaanderen inzetten.” Als geboren Veurnenaar mist Tom Devriendt dus een rasechte thuiskoers. “Het is altijd wel leuk om daar te rijden. De koers passeert op 100 meter van het huis waar ik ben opgegroeid. Maar goed, het is een keuze van de ploeg en daar kan ik niet veel aan doen.” Devriendt zat sowieso niet in de selectie voor Dwars door Vlaanderen, tegenwoordig natuurlijk ook een thuiskoers. Wie weet kan daar met de vele zieken in het peloton toch nog verandering in komen.

WorldTour-status

Na de 99ste editie van de Ronde van Catalonië – enkel Tour en Giro zijn ouder – trekt de renner van Intermarché naar Bretagne voor de Route Adélie. Daarna volgen normaal gezien de Scheldeprijs, de Amstel Gold Race, de Brabantse Pijl en Parijs-Roubaix. “Maar ik zal daar ook weer moeten werken voor de ploeg hoor (lacht). Misschien kan ik in de Route Adélie wel eens mijn kans wagen, dat weet ik nog niet.” Dankzij de WorldTour-status van zijn team mag Devriendt wel hopen op een deelname aan een grote ronde. “Voorlopig sta ik op de longlist voor de Vuelta. Het is moeilijk op voorhand te voorspellen, maar ik zou het zeker wel graag doen. Het klimwerk in die ronde ligt me ook beter dan bijvoorbeeld in de Giro.” (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.