En nu op naar de dubbel: onze wielerman blikt vooruit op het BK wielrennen

Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg.© BELGA
Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg.© BELGA
Tom Vandenbussche

Pakt Yves Lampaert zondag in Waregem ook de driekleur op de weg? Het is dé vraag na het kunststukje van Lampie op het BK tijdrijden in ‘zijn’ Ingelmunster woensdag, waar hij wonderkind Evenepoel klopte. Of gaat de titel net als vorig jaar weer naar een outsider? Ook in dat geval zijn de West-Vlamingen niet kansloos.

Yves Lampaert trekt alvast blakend van zelfvertrouwen naar Waregem. Woensdag won Lampie ietwat verrassend het Belgisch kampioenschap tijdrijden door het 38 kilometer lange parcours in Ingelmunster 19 seconden sneller af te haspelen dan topfavoriet en ploegmaat Remco Evenepoel. Het BK was dan ook één van de hoofddoelen van de Hulstenaar, die na een matig voorjaar en een hoogtestage in de Sierra Nevada eerder al zijn stijgend vormpeil toonde in Dwars door het Hageland en de Ronde van België.

Wees er maar zeker van dat Lampaert zondag met het mes tussen de tanden aan de start zal verschijnen. “Eerst genieten van deze titel en dan wacht zondag inderdaad weer een mooie uitdaging”, klonk het woensdag bescheiden. Zijn team Deceuninck-Quick-Step verschijnt zondag, op slechts 5 kilometer van thuisbasis Wielsbeke, met negen renners aan de start. Onder hen ook Remco Evenepoel – klopt hij Lampaert nu wel? – en Bert Van Lerberghe.

Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg, een zege die hij meteen na afloop vierde met zijn zus Sagine, West-Vlaamse Ambassadeur van deze krant.© BELGA
Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg, een zege die hij meteen na afloop vierde met zijn zus Sagine, West-Vlaamse Ambassadeur van deze krant.© BELGA

Voor Van Lerberghe, die zich de voorbije maanden tot een vaste waarde in de klassieke kern van Deceuninck-Quick-Step ontpopte, wordt dit BK een thuismatch, amper een week nadat hij voor de tweede keer papa werd.

Vraagteken Vanmarcke

Sep Vanmarcke is normaal altijd kandidaat-winnaar op een BK. Alleen verkeert de Anzegemnaar naar eigen zeggen niet in allerbeste doen, nadat hij in het voorjaar ziek werd en zijn lichaam moest forceren om tijdig in orde te geraken voor de Ronde van Vlaanderen. Hij gaf vorige week ook verstek voor de Tour. Vanmarcke, vier jaar geleden al eens tweede na Olivier Naesen, blijft door zijn status hoe dan ook een naam om in de gaten te houden, zeker omdat hij in eigen streek een parcours op zijn maat vindt. De vier laatste plaatselijke ronden zijn door de hellingen en kasseistroken op zijn lijf geschreven.

Wie op deze omloop altijd op het lijstje met outsiders zal staan, is Timothy Dupont, 33 intussen maar aan een puik seizoen bezig. Twee jaar geleden mocht de Gistelnaar op het BK-podium in Gent zelfs plaatsnemen tussen winnaar Tim Merlier en bronzen Wout van Aert. Dupont kan ook rekenen op de steun van een sterk team, Bingoal Pauwels Sauces WB, dat vijftien Belgen telt. Eén probleem: er is altijd wel eentje sneller. Ook dit seizoen: acht keer al in de top vijf, maar slechts één keer aan het feest. In een sprint met Merlier, Jasper Philipsen en Van Aert is de kans erg groot dat Dupont opnieuw met een dichte ereplaats vrede moet nemen.

De Oost-Vlaamse topfavoriet Tim Merlier uit buurtdorp Wortegem kan bij Alpecin-Fenix rekenen op de steun van 22 (!) landgenoten, inclusief de Belgen uit het Development Team. Maar een BK op de weg is en blijft een BK op de weg: onvoorspelbaarder dan onvoorspelbaar. Bij Alpecin-Fenix kunnen Xandro Meurisse, Jonas Rickaert en Gianni Vermeersch profiteren van hun rol in de schaduw. Meurisse bewees in de Ronde van Zwitserland dat hij na een minder voorjaar op de goeie weg is. Rickaert is al het hele seizoen in prima doen en bevestigde in de voorbije koersen. En Vermeersch? Dat is een killer op de momenten van de waarheid. Na zijn uitstekend voorjaar zal de Giro, zijn eerste grote ronde, hem nog completer gemaakt hebben. We zijn heel benieuwd naar waar zijn limieten finaal liggen.

Allegaert in vorm

Nog een naam om in de gaten te houden, is Piet Allegaert. Op zijn 26ste is de Roeselarenaar van Cofidis, in 2017 als neoprof 17de in Parijs-Roubaix, uitgegroeid tot een heel degelijk renner. In mei moest Allegaert in de Tro-Bro-Léon, een Bretoense semiklassieker over onverharde wegen, pas na een millimetersprint vrede nemen met plaats twee. In Dwars door het Hageland bevestigde hij zijn kwaliteiten in dit type wedstrijd. Met enkele kasseistroken en hellingen moet ook dit BK gesneden koek zijn voor Allegaert, die ook een sprint in de benen heeft.

Yves Lampaert, in 2018 al Belgisch kampioen op de weg in Binche.© BELGA
Yves Lampaert, in 2018 al Belgisch kampioen op de weg in Binche.© BELGA

Het lijstje met outsiders op een BK, vaak de meest open koers van het jaar, is eindeloos, ook van West-Vlaamse zijde. Om er enkelen op te sommen: Stan Dewulf, Jens Keukeleire, Arjen Livyns, Baptiste Planckaert, terug na blessureleed, en Jelle Wallays. En wat dan gedacht van Gianni Marchand? De 31-jarige Aartrijkenaar moest heel lang wachten op een kans bij de profs en raakte nooit verder dan het continentale niveau. Maar in de Ronde van België bewees Marchand, een aanvaller pur sang, andermaal dat hij tot veel meer in staat is.

Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg, een zege die hij meteen na afloop vierde met zijn zus Saghine, West-Vlaamse Ambassadeur van deze krant.© BELGA
Yves Lampaert werd drie jaar geleden in Binche al eens Belgisch kampioen op de weg, een zege die hij meteen na afloop vierde met zijn zus Saghine, West-Vlaamse Ambassadeur van deze krant.© BELGA

Tot slot: de haast vergeten Belgische kampioen van Wielsbeke 2014. Juist, Jens Debusschere. Straks rijdt de 31-jarige Waregemnaar de Tour in dienst van Bryan Coquard, zondag rijdt hij voor eigen volk een BK dat hem uitstekend zou moeten liggen. Zijn beste resultaat dit jaar? 33ste in de Ronde van Limburg. Zijn vorm? Onmogelijk in te schatten. Zijn kansen? Onmogelijk in te schatten. Het finale verdict? Zondag omstreeks tien na vijf.