“Eliot Lietaer in onze Tourploeg?Dat is alleszins zijn motivatie”

Eliot Lietaer. (gf)
Eliot Lietaer. (gf)
Tom Vandenbussche

Tal van voorbereidingswedstrijden werden intussen afgelast, maar zonder ongelukken wordt op zaterdag 27 februari de eerste Belgische voorjaarsklassieker van 2021 gereden: de Omloop Het Nieuwsblad. Wat mogen we dit seizoen van onze profs verwachten? Deze week: deel drie met de persoonlijke trainer van Eliot Lietaer als rechtvaardige rechter.

B&B Hotels p/b KTM, de Franse ploeg van Bryan Coquard, telt dit jaar zowaar twee West-Vlamingen: Jens Debusschere (°1989) en Eliot Lietaer (°1990). Voor Debusschere, de Belgische kampioen van 2014, wordt het zijn tweede seizoen in Franse loondienst. Net als vorig jaar maakt hij deel uit van de sprinttrein van Bryan Coquard en mag hij in de klassiekers zijn kans gaan. Debusschere won in 2016 Dwars door Vlaanderen, maar sinds zijn zware val in Gent-Wevelgem van dat jaar sukkelde hij vaak met de rug en bleef hij onder zijn intrinsieke niveau.

Lietaer, die aan zijn tiende campagne bij de profs begint, krijgt misschien voor de eerste keer in zijn carrière de kans om een grote ronde te betwisten. B&B Hotels ontving immers een wildcard voor de Tour. Ook Parijs-Nice en de Dauphiné behoren nu plots tot de mogelijkheden. “Aan de start van die wedstrijden staan, is zijn motivatie en ik wil hem als zijn trainer daarvoor klaarstomen”, vertelt Jimmy Turgis, die zelf een jaar geleden door hartproblemen zijn carrière moest stopzetten.” De één jaar jongere Turgis, wiens broer Anthony vorig jaar vierde werd in de Ronde van Vlaanderen, is een generatiegenoot van Lietaer. De twee koersten als belofte geregeld tegen elkaar. “Natuurlijk herinner ik me Eliot van toen. Hij was iemand die vaak in de aanval reed en ik was ook zo iemand, dus reden we vaak samen voorop. Eliot verteert vlot de heuvels. Niet meteen het hooggebergte, maar wel alles daaronder. Hij heeft deze winter uitstekend getraind en liet zich tijdens de ploegstage in januari meteen in positieve zin opmerken. In de lastige koersen zal hij mooie resultaten kunnen behalen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.