Eigen haard, goud waard voor Van Lerberghe ?

Bert Van Lerberghe.© BELGA
Bert Van Lerberghe.© BELGA
Redactie KW

Wordt Bert Van Lerberghe de opvolger van Dries De Bondt? Het is zeker niet onmogelijk. De Desselgemnaar van Deceuninck-Quick-Step is snel aan de meet, kent de plaatselijke rondjes als zijn broekzak én is vorige week voor de tweede keer papa geworden. Misschien geeft dat hem zondag wel vleugels? “We zullen proberen de koers hard te maken”, luidt het.

Normaal had Van Lerberghe vorige week de Baloise Belgium Tour moeten rijden, maar de Desselgemnaar werd in extremis weggeroepen omdat zijn vrouw ieder moment kon bevallen. En dat bleek de juiste keuze: op vrijdag 11 juni werden Bert en Sien de trotse ouders van hun tweede zoontje, Basiel.

“Alles is goed verlopen”, vertelt Van Lerberghe. “Op vrijdag is Sien bevallen en op zondag mocht ze alweer naar huis. Het waren wel drukke dagen, maar die hebben mijn nachtrust niet verstoord. Voor Sien ligt dat iets anders. (lacht) Maar we komen overeen, hoor. Ik ben een profrenner, dat is mijn job. Ik kan het me niet permitteren om elke dag doodmoe op mijn fiets te kruipen. Ik heb de Baloise Belgium Tour niet in de benen, de geboorte van je kindje wil je natuurlijk niet missen, maar ik heb wel stevig kunnen trainen. Of ik nu ook vleugels heb gekregen? Dat zullen we zondag zien.” ( lacht )

Harde koers

De 28-jarige West-Vlaming van Deceuninck-Quick-Step heeft alleszins ontzettend veel zin in het BK van nu zondag. En een belangrijk voordeel: Van Lerberghe is van de streek en weet zowat elke bocht liggen. “Ik vind het echt een mooie omloop. Zeker de finaleronde. Het is zelfswat jammer dat we niet meer van die rondjes doen. Maar ik zie het helemaal zitten. Een kampioenschap is altijd leuk, zeker nu. Ik woon in Desselgem, maar ben van Waregem afkomstig. Ik ken de baantjes daar vanbinnen en vanbuiten.”

Van Lerberghe hoopt dan ook dat hij van de ploeg zijn eigen kans zal mogen gaan. Hij is niet traag aan de meet, maar denkt toch dat hij het van een open koers zal moeten hebben. “In een sprint zal het moeilijk worden. We gaan proberen om als ploeg de koers hard te maken. Zorgen dat we mee zijn met een mooi groepje en van daaruit de koers naar onze hand trachten te zetten. Je moet ook altijd wat geluk hebben op een kampioenschap.” Maar het kan dus wel: een verrassende naam als Belgisch kampioen. En wie weet wordt dat dit keer wel Bert Van Lerberghe. “Het zou natuurlijk ontzettend mooi zijn, maar het wordt niet gemakkelijk. Als er gesprint wordt, zie ik niet echt wie er Merlier kan kloppen. En de mannen van Alpecin-Fenix zijn in overtal. Ik denk dat zij een poging zullen doen om de koers gesloten te houden, maar dan zijn wij er om die hard te maken”, besluit Van Lerberghe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.