Dries De Bondt is de Belgische koning van de tussensprints

© BELGA
Tom Vandenbussche

Hoera! Yves Lampaert en Julie Van De Velde zijn dé prijsbeesten van het West-Vlaamse wielerpeloton. Wij hielden dit seizoen alle verdiende euro’s aan prijzengeld bij en kwamen tot tal van opvallende vaststellingen. Zo werd Dries De Bondt de Belgische koning van de tussensprints voor Gianni Marchand.

Dries De Bondt is de Belgische koning van de tussensprints in 2021, vooral met dank aan zijn uitstekende Giro waarin hij vijf dagen in de aanval reed en vijf keer een tussensprint won. De 30-jarige Oost-Vlaming van Alpecin-Fenix was ook alomtegenwoordig in de Ronde van Wallonië, waar hij de strijdlust in rit twee en het sprintklassement won. De Bondt was dit seizoen met voorsprong de strafste Belg in de nevenklassementen. Alleen al aan zijn bedrijvigheid in Italië, waar hij de Traguardo Volante (tussensprintklassement) won én tot meest strijdlustige renner werd uitgeroepen, hield hij 15.800€ aan over. Op West-Vlaams niveau (in het vetjes) stak Gianni Marchand er dit jaar bovenuit. De 30-jarige Aartrijkenaar van Tarteletto-Isorex kwam zeven keer als eerste voorbij bij een tussensprint en won zo het tussensprintklassement in de Tour du Finistère en Paris-Chauny.

Zes Belgen wonnen dit jaar overigens een tussensprint (1.500€) in de Tour: Jan Bakelants, Jonas Rickaert, Edward Theuns, Greg Van Avermaet, Tosh Van der Sande en Brent Van Moer. Victor Campenaerts (Giro) en Edward Planckaert (Vuelta, 550€) deden het hen voor en na in een andere grote ronde. Meulebekenaar Pieter Vanspeybrouck was dan weer de slimste tussensprint-Belg van 2021: hij graaide in de Ronde van Polen de Premia Specjalna 65 lat Totalizatora Sport mee, goed voor een bonus van 2.200 euro. Arjen Livyns uit Kerkhove moest niet veel voor hem onderdoen. Hij zat in de Benelux Tour drie keer in de vroege vlucht, droeg zes dagen de superstrijdlusttrui (6×300€) en zette finaal dat klassement (1.000€) ook naar zijn hand.

UCI-renners België: 1. Dries De Bondt (34), 2. Gianni Marchand (25), 3. Lennert Teugels (22), 4. Cédric Beullens (18), 5. Stan Dewulf (17), 6. Jonas Rickaert (16), 7. Thomas De Gendt, Thomas Sprengers (15), 9. Quinten Hermans (14), 10. Milan Menten (13), 11. Laurens De Vreese, Julian Mertens (12), 13. Arjen Livyns (11), 14. Jimmy Janssens, Aaron Van Poucke, Florian Vermeersch (10), 17. Sean De Bie, Dries Devenyns (9), 19. Kenny Molly, Edward Theuns, Jordi Warlop (8), 22. Ludovic Robeet, Ward Vanhoof (7), 24. Robbe Ghys, Oliver Naesen, Tom Van Asbroeck, Greg Van Avermaet, Thimo Willems (6), 29. Jan Bakelants, Yves Lampaert, Fabio Van den Bossche, Brent Van Moer, Loïc Vliegen (5) …

Berekening: 3 punten voor een 1ste plaats, 2 punten voor een 2de plaats en 1 punt voor een 3de plaats.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.