Dries De Bondt is de Belgische koning van de leiderstruien

© BELGA
Tom Vandenbussche

Hoera! Yves Lampaert en Julie Van De Velde zijn dé prijsbeesten van het West-Vlaamse wielerpeloton. Wij hielden dit seizoen alle verdiende euro’s aan prijzengeld bij en kwamen tot tal van opvallende vaststellingen. Zo werd Dries De Bondt de Belgische koning van het aantal dagen in een leiderstrui.

Dries De Bondt was in de Giro zes dagen leider in de strijdlust en voerde vier dagen het sprintklassement aan. In de Ronde van Wallonië droeg hij drie dagen de paarse trui van leider in het tussensprintklassement. Wout van Aert droeg in Tirreno-Adriatico drie dagen de blauwe leiderstrui en zes dagen de paarse puntentrui. In de Tour of Britain was hij de drager van de blauwe leiderstrui (twee dagen) en de lichtblauwe puntentrui (één dag). Lennert Teugels is de vreemde eend in de bijt: in de Ronde van Rwanda droeg de 28-jarige Oost-Vlaming van Tarteletto-Isorex zes dagen de donkerblauwe trui van leider in het tussensprintklassement en was hij vijf dagen drager van de oranje bergtrui.

Van West-Vlaamse zijde (in het vetjes) droeg Arjen Livyns zes dagen de witte superstrijdlusttrui in de Benelux Tour. Hij deed daarmee beter dan Kenny Molly (één dag de blauwe bergtrui in de Ronde van Slovenië, vier dagen de petrolkleurige bergtrui in de Ronde van Luxemburg) en Edward Planckaert, (één dag de paarse leiderstrui, twee dagen de groene puntentrui en twee dagen de rode bergtrui in de Ronde van Burgos). Opmerkelijk: Molly voerde in Slovenië het bergklassement aan voor … Tourwinnaar Tadej Pogacar en mocht zelfs een extra dag in die trui rondrijden, omdat Pogacar, als leider in het algemene klassement, met een groene trui moest rondrijden.

UCI-renners België: 1. Dries De Bondt (13), 2. Wout van Aert (12), 3. Lennert Teugels (11), 4. Remco Evenepoel, Tim Merlier (10), 6. Arjen Livyns (6), 7. Kenny Molly, Jasper Philipsen, Edward Planckaert, Ilan Van Wilde (5), 11. Brent Van Moer (4), 12. Jordi Meeus, Daan Soete, Thomas Sprengers, Florian Vermeersch (3), 16. Tom Paquot (2), 17. Thomas De Gendt, Robbe Ghys, Kobe Goossens, Ben Hermans, Quinten Hermans, Milan Menten, Aaron Van Poucke, Stan Van Tricht, Louis Vervaeke (1).

Werden in rekening gebracht: het aantal dagen dat een renners de leiding van een klassement (algemeen, punten-, berg-, jongeren-, sprint-, tussensprint-, strijdlust-, combinatie…) aanvoerde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.