De Strade Bianche, het nieuwste monument van de koers

De witte grindwegen van de Strade Bianche.© BELGA
De witte grindwegen van de Strade Bianche.© BELGA
Tom Vandenbussche

Als corona de afgelopen 24 uur geen roet in het eten heeft gegooid, is het weer zover: de Strade Bianche. De wedstrijd over de stradi bianchi , de maagdelijk witte, onverharde wegen in Toscane, met aankomst op de wonderbaarlijk mooie Piazza del Campo in Siena. Eén van de topafspraken van het seizoen, zowel voor mannen als vrouwen. Benjamin Declercq, Xandro Meurisse, Julie Van De Velde en Gianni Vermeersch zijn er dit jaar ook bij. “Je mag de Strade Bianche van ons gerust aan de vijf Monumenten toevoegen.”

1. Wat is het eerste dat in jullie opkomt als men over de Strade Bianche begint?

Vermeersch : “Dat het mijn droomkoers is. Als je aan alle renners zou vragen welke koers ze ooit eens willen rijden, zal je de Strade Bianche het vaakst als antwoord krijgen. Het is echt iets speciaals, zeker voor mij met mijn crossachtergrond.”

Declercq : “Heroïek. Grindwegen. Italiaanse klassieker. De max om eraan deel te nemen.”

Van De Velde : “Een epische wedstrijd. Het aantal hoogtemeters, de hellingsgraad en de vele offroadstroken waarop je bijna niet kan rechtstaan, maken het enorm lastig.”

Meurisse : “Tof, hé. Drie vierde van het peloton droomt ervan om deze koers ooit te kunnen rijden, zelfs al ligt die hen niet. Ervoor wordt erover gesproken en lang erna ook nog. In de Strade Bianche bestaan er geen fabeltjes. Dit is een loodzware koers.”

Xandro Meurisse.© BELGA
Xandro Meurisse.© BELGA

2. Wat zijn jullie eigen ervaringen met deze wedstrijd?

Vermeersch : “Niet zo goed eigenlijk. Vorige zomer nam ik voor de eerste keer deel, maar ik ben twee keer lek gereden en heb de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen. De laatste 80 km heb ik solo afgewerkt, van groepje naar groepje. Ik kon uitrijden, maar finishte net buiten tijd.”

Declercq : “Vorig jaar was ook mijn eerste keer en zat ik meteen in de vroege vlucht, maar omdat Astana heel vroeg is beginnen aan te vallen, zijn we niet lang voorop gebleven. Toch was ik achteraf tevreden.”

Meurisse : “Ik ben vorige zomer volledig door de warmte gepakt en kon niets meer. Een maatstaf was dat dus niet.”

Van De Velde : “Ik heb al drie keer in totaal verschillende omstandigheden aan de Strade Bianche deelgenomen. Eén keer in de kou en regen, één keer in normaal weer en vorige zomer in extreme hitte. Maar los daarvan is het altijd een afvallingskoers waarin je sowieso op je plaats terecht komt.”

De witte grindwegen van de Strade Bianche.© BELGA
De witte grindwegen van de Strade Bianche.© BELGA

3. Waar plaatsen jullie de Strade Bianche op de kalender?

Meurisse : “Voor mij is dit een Monument waardig. Ja, op dezelfde hoogte als de Ronde, Roubaix, Sanremo, Luik en Lombardije. Alleen de afstand is minder, maar een koers hoeft geen 250 km te duren om de sterkste renner als winnaar te krijgen. In de Ronde gebeurt er in de eerste 100 km niets. In de Strade Bianche begin je al na 15 km aan de eerste offroadstrook en is het al in de neutrale zone vechten voor je positie.”

Vermeersch : “Volledig mee akkoord, ook al heeft de koers een vrij jonge geschiedenis.”

Declercq : “Voor mij is dit een koers die een Monument gaat worden, maar daar nu nog niet oud genoeg voor is. Ze zouden de afstand van de koers wat langer kunnen maken, maar voor mij hoeft dat niet.” (lacht)

Van De Velde : “Ik zie het ook als een Monument, ook al zijn de meeste grote wedstrijden bij de dames nog relatief jong.”

Gianni Vermeersch.© BELGA
Gianni Vermeersch.© BELGA

4. Wanneer zijn jullie na afloop tevreden?

Meurisse : “Ik zit met één van de topfavorieten in mijn ploeg, Mathieu van der Poel. Mijn dag zal geslaagd zijn als de ploeg na afloop tevreden is over mijn werk.”

Vermeersch : “Als ik beter kan doen dan vorig jaar en iets voor Mathieu kan betekenen. Met de vorm die hij nu heeft, zal hij heel dicht komen. Als ik zoals in de eerste rit van de voorbije UAE Tour mijn steentje kan bijdragen, zal ik blij zijn.”

Declercq : “Diego Rosa, vorig jaar tiende, zal bij ons de beschermde renner zijn. Zelf heb ik geen specifieke doelstelling.”

Julie Van De Velde© TEAM JUMBO-VISMA WOMEN
Julie Van De Velde© TEAM JUMBO-VISMA WOMEN

Van De Velde : “Als ik iets voor de ploeg kan betekenen. Zelf zie ik het vooral als een voorbereidingswedstrijd. Een plaats voor mezelf ga ik er dus niet op plakken.”

5. Wie wint er dit jaar?

Van De Velde : “Ik vond Anna van der Breggen in de Omloop indrukwekkend. Het zal tussen haar en Annemiek van Vleuten gaan. Hopelijk kan ook Marianne Vos van mijn ploeg (Jumbo-Visma Women, red.) vooraan meestrijden. Bij de mannen tip ik op Wout van Aert.”

Declercq : “Van der Poel of Van Aert. Wout kan je momenteel niet inschatten, maar het staat redelijk vast dat we een heel mooi duel tussen die twee zullen krijgen.”

Benjamin Declercq.© BELGA
Benjamin Declercq.© BELGA

Meurisse : “Degene die de beste indruk laat, is Mathieu. In deze koers moet je natuurlijk wel van pech gespaard blijven, maar hij zal er niet ver van zijn.”

Vermeersch : “Ik heb vorig jaar al Mathieu gezegd en doe dat nu ook. We hebben hem dit jaar al drie keer aan het werk gezien. We weten genoeg.” (grijnst)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.