De nummer 20 van de week: Maxim Vanluchene

© Foto Coghe
Beau Vandevyvere
Beau Vandevyvere Medewerker KW

WestSprint is aan zijn twintigste editie toe en speciaal daarvoor hebben wij deze rubriek in het leven geroepen. Elke week gaan wij op zoek naar een West-Vlaming die ergens twintigste werd in de uitslag. Dit keer viel die eer te beurt aan Maxim Vanluchene. De tweedejaarsbelofte werd zaterdag 20ste in Wielsbeke.

20 is natuurlijk een mooi getal, maar ben je ook tevreden met dat resultaat?

Zeker wel. Het was echt een lastige koers en het ging vaak op de kant. Ik ben heel blij dat ik nog naar de 20ste plaats kon sprinten. En een dag later ging in het nog beter: in Moorslede-Slypskapelle werd ik zesde. Er waren veel aanvalspogingen, maar niemand geraakte weg. Pas in de slotfase kon Vanoverschelde zich losrukken uit het peloton. Hij kwam solo over de meet en in de pelotonspurt werd ik vijfde.

Mocht je prof kunnen worden, in welke koers zou je graag eens als twintigste finishen?

Goh, dat is een lastige… Doe dan maar Dwars door Vlaanderen. Dat is een koers die door mijn streek passeert en ik vrees dat ik voor de grote klassiekers iets te licht zou uitvallen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat een profcarrière er inzit, maar ik wil heel graag met de fiets bezig blijven. Daarom ben ik nu aan het solliciteren bij fietsenmakers. En ik ben van plan om zeker nog een paar jaar te blijven koersen.

Weet je wie zaterdag ook twintigste werd? Davide Formolo, in de achtste rit van de Tour de France.

Dat wist ik niet, neen. (lacht) Ik ben niet specifiek fan van Formolo. Van geen enkele renner eigenlijk. Jongens als Van Aert en Van der Poel zie ik heel graag rijden, maar er is niet echt een renner waar ik hard voor supporter. Ik geniet gewoon van een mooie koers.

Wat vind je zelf jouw strafste prestatie?

Het provinciaal kampioenschap in De Haan, als tweedejaarsjunior, is een koers waar ik met veel plezier aan terug denk. Ik reed toen 80 van de 120 km in de aanval, waarvan 50 km met twee man. Het lukte niet om voorop te blijven, maar ik kon wel nog een 25ste plaats uit de brand slepen. We gingen uiteindelijk met zo’n 30 man naar de meet en ik kon er toch nog een halve sprint uitpersen. (lacht) Meer zat er niet in.

Is WestSprint een doel voor jou?

Het is wel een doel, maar ik ben niet zo vertrouwd met het klassement. Dit is het eerste seizoen dat ik me volledig op de weg toeleg, voordien focuste ik me op het veldrijden. Het is hoofdzakelijk door rugproblemen dat ik besloot om de switch te maken. Het zou natuurlijk wel mooi zijn moest ik hoog kunnen eindigen. Ik ben goed aan het seizoen begonnen en ga proberen om deze lijn door te trekken. En stiekem hoop ik om dit seizoen al een koers te kunnen winnen, het liefst in de sprint. Daar heb ik de voorbije maanden hard aan gewerkt en ik merk nu al dat het rendeert.