Damme maakt zich klaar voor WK Wielrennen

Een beeld van het vorige WK tijdrijden: onze zilveren Wout Van Aert feliciteert wereldkampioen Filippo Ganna.© BELGA
Een beeld van het vorige WK tijdrijden: onze zilveren Wout Van Aert feliciteert wereldkampioen Filippo Ganna.© BELGA
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Damme is officieel ‘Dorp van het WK wielrennen’ en bereidt zich dan ook voor op de tijdritten over Dams grondgebied. “De coronacrisis maakt de voorbereiding wat moeilijker maar we willen zeker onze lokale wielerclubs betrekken in de festiviteiten”, klinkt het.

De stad Damme speelt van 19 tot en met 22 september een belangrijke rol in de ‘UCI Road World Chamionschips’, ook wel het WK Wielrennen op de weg genoemd. En dan vooral voor wat de tijdritten bij de junioren, beloften en de elite vrouwen en mannen betreft. Damme centrum bevindt zich namelijk pal tussen de start van de tijdritten op het strand van Knokke-Heist en de finish in Brugge.

De kans is zelfs niet denkbeeldig dat Damme een sleutelpunt wordt in de koers. De renners zullen na een tocht door de polders in de remmen moeten gaan op Dammebrug om dan, na een bocht van negentig graden, opnieuw volle kracht op de trappers te geven langs de Damse Vaart Zuid richting de finish in Brugge, meer dan vier kilometer verder.

“Dit is een happening van wereldniveau”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “En omdat we zo centraal in de koers liggen, willen we iedereen optimaal laten genieten en supporteren. Ik roep nu al iedereen op om de koers in Damme te komen ontdekken en beleven.”

“Parkeerplaats Damme Zuid wordt gratis toegankelijk fandorp”

Ook schepen voor Toerisme Rik Strubbe (CD&V+) is enthousiast. “Onze stad is gekend als een uitvalsbasis voor fietsrecreatie en het wereldkampioenschap wielrennen geeft ons de kans om dit bij 330 miljoen tv-kijkers over de hele wereld extra in de verf te zetten. Dat is zonder twijfel ook voor onze horeca en handelaars, die het nu moeilijk hebben, bijzonder interessant”, stelt schepen Strubbe.

Op de parkeerplaats Damme Zuid, langs de Damse Vaart, zal een gratis toegankelijk fandorp met animatie opgericht worden met daarbij ook een groot scherm waarop het sportieve gebeuren te volgen is. “Maar de mooiste belevenis is natuurlijk de renners in levende lijve voorbij zien rijden”, zegt schepen van Sport Christoph De Sutter.

Ruime terrassen

“We zullen alles in het werk stellen dat ook de lokale horeca hier mee kan van profiteren, door ruime terrassen, onder meer ook op het marktplein, toe te laten. Jammer genoeg speelt het coronavirus ons wel wat parten in de voorbereiding. Aanvankelijk zou al dit voorjaar de officiële roadshow van het WK wielrennen Damme aandoen, met veel fietsanimatie en een tentoonstelling rond 100 jaar WK wielrennen.”

“Die roadshow zou nu verschoven worden naar augustus. In ieder geval willen we ook de lokale wielerclubs betrekken bij de festiviteiten. De bedoeling is dat zij instaan voor de exploitatie van het fandorp. Het WK Wielrennen vindt sowieso plaats maar voor de randanimatie zijn we dus nog wat afhankelijk van de evolutie in de coronacrisis”, besluit de schepen van Sport.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier