Bondscoach Ludwig Willems: Valerie Demey heeft me aangenaam verrast”

Ludwig Willems.© BELGA
Ludwig Willems.© BELGA
Tom Vandenbussche

Vandaag vrijdag wordt de selectie bekendgemaakt voor de olympische weg- en tijdrit in Tokio. Bij de dames is het uitkijken naar de namen die bondscoach Ludwig Willems zal geven, maar Valerie Demey uit Oostkamp maakt alvast een goeie kans. “Ze heeft een grote stap vooruitgezet”, vindt de bondscoach.

1. Ludwig, wanneer wordt de selectie voor de olympische wegrit en tijdrit in Tokio bekendgemaakt?

“Eind deze week. Ik gaf mijn namen al door aan de federatie, die ze op haar beurt moet voorleggen aan het BOIC. Daar moet de selectie goedgekeurd worden. Een formaliteit. In andere sporten draait het vaak om limieten. In de wielersport is het aan de coach om de selectie te maken.”

2. Hoeveel rensters mag jij meenemen?

“Drie dames rijden de wegrit en eentje daarvan zal ook de tijdrit betwisten.”

3. Je kan de namen nog niet prijsgeven, maar hoe heb jij dit jaar de progressie van Valerie Demey meegemaakt?

“Valerie heeft een mooie stap vooruit gezet. Zowel in het Vlaams voorjaar, de Ardennenklassiekers als de recente Thüringen Tour, waarin veel geklommen moest worden, heeft ze me aangenaam verrast.”

4. Julie Van De Velde, twee jaar geleden nog de revelatie in de Giro Rosa en de Waalse klassiekers, bleef de voorbije maanden bij Jumbo-Visma als knecht van Marianne Vos wat onder de radar.

“Julie blijft een beetje hangen. Ze heeft geen stap vooruit gezet, ook al heeft ze het in toch lastige wedstrijden als Dwars door Vlaanderen en de Waalse Pijl verre van slecht gedaan.”

5. Vijf jaar geleden mocht Ann-Sophie Duyck in Rio de Janeiro de individuele tijdrit betwisten. Een jaar later kroonde ze zich zelfs tot vice-Europees kampioen in het werk tegen de klok, maar sindsdien kwam ze minder uit de verf. Hoe is het met haar?

“Op een bepaald moment is het nu eenmaal zo dat je een leeftijd bereikt waarop je fysiek geen progressie meer boekt en dan is het zaak om te pieken en jezelf te bewijzen in bepaalde wedstrijden. Dat probeert Ann-Sophie zo goed mogelijk te doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.