Bennett houdt Philipsen van zege in massaspurt in Classic Brugge-De Panne

Belg Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Ier Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) vieren op het podium.©DAVID STOCKMAN BELGA - David Stockman
Belg Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Ier Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) vieren op het podium.©DAVID STOCKMAN BELGA - David Stockman

De 30-jarige Ier Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) haalde het na 203,9 kilometer in De Panne in de massaspurt voor Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

De wedstrijd draaide zoals verwacht uit op een massaspurt. Bennett had nog de meeste kracht in de benen om in de slotmeters het verschil te maken en Philipsen achter zich te houden. De Duitser Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) maakte het podium vol.

Al vrij snel vormde zich een kopgroep met Ruben Apers, Gerben Thijssen, Alexis Gougeard, Barnabas Peak, Erik Nordsaeter Resell en Wout van Elzakker. Dit zestal kreeg een maximale voorgift van meer dan 4 minuten. In het peloton had Tim Declercq zich op kop gezet en hij regelde het tempo in de grote groep. De vroege vluchters mochten de drie plaatselijke ronden, op en rond de Veurnestraat van De Panne van elk 45,1 kilometer, aansnijden met een voorsprong van 3:45.

In aanloop naar de eerste passage van de poldervlakte De Moeren verhoogde de nervositeit in het peloton en werd ook het tempo gevoelig opgevoerd. Tim Declercq had dan zijn werk al gedaan en verliet de wedstrijd. Bij een tweede passage op de beruchte Moeren zette Tosh Van der Sande zich op kop van de grote groep. De Lotto Soudal-man kreeg direct versterking van enkele andere renners. De bende werd zo opnieuw in waaiers getrokken. Toen de mannen van Deceuninck-Quick-Step zich op kop gingen zetten, slonk de voorsprong van de kopgroep zienderogen. Met nog 76 kilometer voor de boeg smolt op die manier alles samen en kregen we een compact peloton.

De Moeren

Het sein dan voor Sebastian Mora Vedri om te gaan versnellen. Net voor het aansnijden van de slotronde was ook hij eraan voor de moeite. Tijdens de laatste passage van De Moeren ging het snoeihard maar stond de wind niet echt goed om alles in waaiers te trekken. Toen de luwte terugkwam in het peloton verdapperden Davide Martinelli en Luis Guillermo Mas Bonet. Zij probeerden met twee de nog resterende 30 kilometer vol te maken. Tevergeefs. Ook de poging van Brent Van Moer hield niet stand tot het einde en zo kregen we de vooraf aangekondigde massasprint.

Sam Bennett kreeg een perfecte lead-out van zijn teamgenoten en kwam op zowat 200 meter van de finish helemaal los. Niemand slaagde erin de Ier nog te remonteren en zo pakte hij zijn eerste zege in een eendaagse WorldTourkoers. Giacomo Nizzolo eigende zich de vierde plaats toe voor Timothy Dupont. Eerder dit seizoen zette Sam Bennett al een etappe van de UAE Tour op zijn naam, net als twee ritten in Parijs-Nice.

Stormweer

De vorige editie van Brugge-De Panne vond plaats op 21 oktober. Yves Lampaert mocht toen, na een door stormweer geteisterde en hierdoor zelfs ingekorte koers, afgescheiden het zegegebaar maken. Tim Declercq werd tweede voor Tim Merlier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.