Benjamin Declercq kon dit seizoen slechts drie maanden koersen: “Ik voel me na de operatie beter dan voorheen”

Benjamin Declercq kon bij Arkéa Samsic voor een seizoen bijtekenen. © Luc Claessen Getty Images
Redactie KW

In Malta geniet Benjamin Declercq (27) van vakantie. De Izegemnaar kon dit jaar hooguit drie maanden koersen. Op 1 juni ging hij in Lyon onder het mes en werd een vernauwing van de slagader in zijn linkerbeen weggewerkt.

Eigenlijk koerste de jongere broer van Tim Declercq in het voorjaar op één been. Of zelfs al veel langer. Dokters stelden vast dat hij al tien jaar met een soort trombose in zijn linkerbeen zat, waardoor zijn slagader niet volledig ontwikkelde. Na de Amstel Gold Race van 18 april bleef hij bijna vijf maanden uit competitie. Vrij snel werd de juiste diagnose gesteld, maar de ingreep kon pas op 1 juni plaatsvinden. Uitstel door de pandemie en stakingen in het ziekenhuis van Lyon. Begin september trad de pion van Team Arkéa Samsic in eigen Izegem, in de profkermiskoers, wederop. Daarna reed hij nog een tiental UCI-koersen, met onder meer Parijs-Roubaix.

“Die gingen allemaal redelijk goed”, evalueert Declercq zijn comeback na de operatie. “Ondanks dat ik onvoldoende voorbereid was op dat wederoptreden. Finales rijden zat er nog niet in, maar dat had ik ook niet verwacht. Maar ik heb mijn werk voor de ploeg kunnen doen. Zo heb ik bijvoorbeeld in Eurométropole Tour Nacer Bouhanni goed kunnen afzetten. En ik was op de Mont-Saint-Aubert zelf nog redelijk goed.”

Een geruststelling. Want ook na de operatie aan die vernauwde slagader zat Benjamin Declercq met vragen. In de dikke maand competitie die hij kon betwisten, ebden de twijfels weg. “Ik voel me beter dan vroeger”, klinkt Declercq hoopvol. “De voorbije jaren kende ik veel problemen. Veel te vaak lag ik stil. Dat was niet goed voor mijn lichaam. De laatste koersen van het seizoen tankte ik vertrouwen. In één wedstrijd zag ik op mijn powermeter dat ik met links meer kracht zette dan met rechts. Er zit natuurlijk wel altijd een foutpercentage op, maar toch is dat in mijn situatie een aangename vaststelling.”

“Dat ik in een wedstrijd meer kracht zette met links dan met rechts is hoopgevend”

Ook het blijvend vertrouwen van de ploegleiding van Team Arkéa Samsic, de Franse pro-continentale ploeg, doet hem deugd. Declercq, die in twee jaar tijd niet eens 50 koersdagen haalde, kon zijn overeenkomst met één jaar verlengen. “Waar ik bijzonder content mee ben”, geeft de vijfdejaarsprof toe. “Dat ik slechts voor één seizoen kon verlengen is, gezien mijn situatie, niet meer dan normaal. Verder vertrouwen krijgen van de ploegleiding was niet evident.”

Snel weer trainen

Declercq zal niet lang wachten om de trainingsarbeid te hervatten. “Ik heb al genoeg moeten rusten”, verwijst hij naar zes weken verplichte pauze na de operatie in Lyon. “Nu neem ik even wat vakantie, maar eens terug uit Malta spring ik vlug weer op de fiets. Zo’n winter duurt lang. Misschien zal ik nog wel ergens een korte pauze inlassen. In december hebben we een eerste stage met de ploeg. Daar zal het programma voor volgend seizoen in grote lijnen worden vastgelegd. Ik vermoed dat ik opnieuw een groot deel van het Vlaamse voorjaar zal afwerken.” (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier