Alphonse Vermote: “Noem het gerust de start van zijn tweede carrière”

Alphonse en Julien Vermote.© BELGA
Alphonse en Julien Vermote.© BELGA
Tom Vandenbussche

Julien Vermote (31) mag zich eindelijk weer profrenner noemen. En dat heeft hij voor een groot stuk aan zijn jongere broer Alphonse te danken. Alphonse is sinds vorig jaar de manager van Julien en deed er de voorbije maanden alles aan om hem opnieuw aan een ploeg te helpen.

Het zag er lang niet goed uit voor Julien Vermote. De 31-jarige Kortrijkzaan maakte destijds indruk als meesterknecht bij het Quick-Step van Patrick Lefevere, maar zat sinds begin dit jaar zonder ploeg en leek het profbestaan vaarwel te mogen zeggen.

“Maar gelukkig is het zover niet hoeven komen”, klinkt Alphonse duidelijk opgelucht. “En dat is ook de verdienste van Julien zelf. Hij wou per se in het peloton blijven en als Julien iets in zijn hoofd heeft, dan moet het ook gebeuren. Tuurlijk liep hij de laatste tijd wat ambetant rond en speelde het vaak in zijn achterhoofd, maar hij is altijd blijven trainen en is zichzelf blijven verzorgen. En sinds hij zijn contract bij Alpecin-Fenix ondertekend heeft, merk je dat er een grote last van zijn schouders is gevallen.”

Moeilijke maanden

Maar dat is zeker ook het geval bij Alphonse zelf. Hij is één jaar jonger dan Julien en heeft de voorbije maanden ettelijke nachten wakker gelegen van de toekomst van zijn grote broer. “Het was ook voor mij een enorm stressvolle periode”, blaast Alphonse. “Maar Julien heeft al ontzettend veel voor mij gedaan in het verleden en daarom wou ik er alles aan doen om hem weer aan een profcontract te helpen. Je kan niet geloven hoe blij ik ben dat alles alsnog is rond gekomen.”

Julien Vermote, vorig jaar nog bij het Franse Cofidis, heeft onderdak gevonden bij Alpecin-Fenix.© Getty Images
Julien Vermote, vorig jaar nog bij het Franse Cofidis, heeft onderdak gevonden bij Alpecin-Fenix.© Getty Images

“Waarom het zo lang geduurd heeft? Het jaar 2020 zit daar natuurlijk voor veel tussen. Bij Cofidis was Julien de man die voor prestaties moest zorgen. Dat moest dan vooral in de Vlaamse klassiekers gebeuren, maar die werden in het voorjaar afgelast en in het najaar is het er niet echt uitgekomen bij Julien. Van Cédric Vasseur, algemeen manager bij Cofidis, kregen we te horen dat er nog gepraat zou worden en dan hoop je dat je er samen wel uitkomt, maar dat was niet het geval… Plots zat Julien zonder ploeg en de ploegen waarin hij thuis hoort, hadden hun selectie al rond. In december was er wel een eerste contact met Alpecin-Fenix, maar we geraakten niet meteen rond.”

Nieuwe start

Uiteindelijk mocht Vermote toch tekenen bij de ploeg van de broers Roodhooft, één jaar met optie op een jaar extra. “Maar het is wel de bedoeling om er langer aan boord te blijven”, vertelt Alphonse. “Noem het gerust de start van zijn tweede carrière. Alpecin-Fenix is een schitterend team. In België zou ik hen net onder Deceuninck-Quick-Step durven plaatsen. En Julien zal er zeker zijn rol kunnen spelen. Vooral in dienst, maar ik denk niet dat het de bedoeling wordt dat hij vanaf kilometer nul op kop zal gaan sleuren. Ik zie hem eerder doen wat Gianni Vermeersch deed: zolang mogelijk proberen mee te gaan in de finale en de kopman helpen waar het kan. Op voorwaarde dat hij conditioneel in orde is natuurlijk. Hij zal waarschijnlijk nog een tijdje nodig hebben om weer top te zijn, maar ik twijfel er niet aan dat het goed komt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.