Allegaert verliest millimetersprint in Franse semiklassieker, Planckaert derde

Piet Allegaert verloor nipt de sprint van Connor Swift.© Bart
Piet Allegaert verloor nipt de sprint van Connor Swift.© Bart

De Brit Connor Swift (Team Arkéa Samsic) heeft zondag de Franse semiklassieker Tro Bro Léon (cat. 1.Pro) gewonnen. Na 207 kilometer, waarvan een groot deel op gravelwegen, juichte hij in aankomstplaats Lannilis te vroeg, maar finishte hij toch nog net voor de Belgen Piet Allegaert (Moorslede) en Baptiste Planckaert (Zwevegem).

De Tro Bro Léon, een Bretoense wedstrijd voor de Pro Series, kreeg voor zijn 38ste editie natte weersomstandigheden. Van Belgische zijde was het onder meer uitkijken naar Oliver Naesen en Philippe Gilbert, maar het was een andere Belg die de wedstrijd in een definitieve plooi legde: Kévin Van Melsen. Hij kreeg na een soloaanval het gezelschap van onder meer Piet Allegaert en Baptiste Planckaert, en vormde zo de kopgroep.

Het draaide uiteindelijk uit op een sprint van vijf koplopers, die Swift vanop de kop aanging en vlot leek te gaan winnen. Maar de Brit stak zijn handen te vroeg in de lucht, waardoor de fotofinish duidelijkheid moest brengen over winst. En daarop bleek de 25-jarige Brit nog een minieme voorsprong te hebben op Allegaert. Het leverde hem na afloop de originele prijs van de Tro Bro Léon op: een varkentje. Ook Oliver Naesen pakte nog een ereplaats: hij werd zevende.

Voor de 25-jarige Swift is het nog maar zijn tweede profzege. Eerder kroonde hij zich tot Brits kampioen in 2018. Hij volgt op de erelijst Andrea Vendrame op die won in 2019. In 2020 werd er wegens de coronapandemie geen wedstrijd gereden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.