Alec Segaert kraakt na sterke race op laatste klim, Kazak snelt naar goud op WK voor beloften

Alec Segaert uit Lendelede reed een sterke wedstrijd, maar kraakte op de laatste klim en werd zo 19e. © DIRK WAEM BELGA

Yevgeniy Fedorov heeft zich vrijdag tot wereldkampioen op de weg bij de beloften gekroond. De 22-jarige Kazach haalde het na 169,8 kilometer in het Australische Wollongong in een sprint voor de Tsjech Mathias Vacek. De Noor Soren Waerenskjold vervolledigde het podium. Alec Segaert uit Lendelede reed sterk, maar kraakte op de laatste klim en werd zo 19e. Vito Braet uit Torhout eindigde 24e.

Vijf renners reden vroeg weg uit het peloton. Naast Fabio Van den Bossche waren dat de Tsjech Petr Keleman, de Duitser Hannes Wilksch, de Fransman Mathis Le Berre en de Zwitser Faiban Weiss. Even later kwam de Kroaat Fran Miholjevic aansluiten. Hun vlucht zong het uit tot zo’n 50 km voor de streep.

Segaert sterk

Vervolgens kon de finale, in door de regen zware omstandigheden, losbarsten. Er volgde op het lokale circuit een spervuur van demarrages maar grote verschillen bleven uit. In de slotfase raakten dan toch vier renners voorop bij wie Alec Segaert, maar de winnaar van zilver in de tijdrit moest op de laatste beklimming van de Mount Pleasant koplopers Fedorov en Vacek laten gaan. Zij bleven voorop en mochten sprinten om goud. Fedorov, profrenner bij Astana en deze maand aan de slag in de Vuelta, was daarin duidelijk de sterkste.

Waerenskjold, wereldkampioen tijdrijden voor Segaert, won drie seconden later de sprint van de achtervolgende groep voor de Est Madis Mihkels en de Nederlander Olav Kooij. Jenno Berckmoes kwam in dezelfde groep als tiende en eerste Belg over de streep.

Nog nooit sinds de eerste editie in 1996 slaagde een Belg erin de WK-wegrit bij de beloften te winnen. Fedorov volgt op de erelijst de Italiaan Filippo Baroncini op, die vorig jaar goud won in Leuven.

Uitslag

1. Yevgeniy Fedorov (Kaz) de 169,8 km in 3u57:08 (gem. 42,96 km/u)

2. Mathias Vacek (Tsj) op 0:01

3. Soren Waerenskjold (Noo) 0:03

4. Madis Mihkels (Est)

5. Olav Kooij (Ned)

10. Jenno Berckmoes

17. Lennert Van Eetvelt

19. Alec Segaert 0:23

24. Vito Braet 1:14

28. Fabio Van den Bossche 1:43

46. Dries De Pooter 5:13

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.