PK voor aspiranten in Menen wordt een voltreffer

Het bestuur van KWSC Menen dat op zondag 2 juni het provinciaal kampioenschap voor aspiranten organiseert. We zien voorin zittend v.l.n.r.: Björn Simpelaere, Silviane Desodt, Philippe Bille, Jimmy Willemijn en Dave Pinket. Bovenaan: Wilfried Pinket, Franky Stragier, Dirk Expeel, Dave Werbrouck, Dimitri Six, Gino Derdaele, Geert Dewaele en Roland Casier. Ze monsteren de trofeeën geschonken door kunstenaar Marc Vanhecke. (Foto WO)
Redactie KW

De Menen Classic voor elite zonder contract en beloften is dit jaar niet meer en zal zelfs nooit meer zijn. Menen-Kemmel-Ledegem voor internationale junioren (1.1) moest dan weer een jaartje on hold gezet worden. Het gedwongen sabbatjaar werd echter opgevuld met de organisatie van het provinciaal kampioenschap voor aspiranten.

“Het afhaken van Galloo Recycling als voorname steunpilaar konden wij voor deze editie niet tijdig opvangen”, zucht Dirk Expeel, de noeste secretaris van WSC Menen. “De volgende drie seizoenen zijn wel al gevrijwaard. In De Witte Zwaan kwam ik in contact met Kristof Maes van Sandwichpanelen. Hij vond het niet kunnen dat Menen-Kemmel-Menen definitief zou wegvallen. Ook Jielker Geldhof sprong ons bij zodat de toekomst van Menen-Kemmel-Ledegem voor meer dan even rooskleurig oogt.”

Miniemen en aspiranten

“Om het gedwongen sabbatjaar toch enigszins op te vullen, wilden wij een kampioenschap van West-Vlaanderen”, vervolgt Dirk. “Eerst dachten wij aan de elite zonder contract, maar op een zaterdag in een drukke winkelbuurt organiseren, bleek geen goed idee. Er restte ons enkel nog de aspiranten en wij zijn blij met die keuze. Voor mij is het onbekend terrein, maar aan de reacties te horen wordt het komende zondag een voltreffer. Jammer dat ons evenement samenvalt met kampioenschap van België voor juniores in Vichte, amper 25 kilometer hier vandaan. Dat zal beide organisaties een respectabel aantal toeschouwers kosten.”

De aspiranten zijn onbekend terrein voor ons, maar aan de reacties te horen, wordt het zondag een voltreffer

Ook jammer dat er in de voormiddag geen tijdritten op de rol staan. “Inderdaad niet en dat heeft te maken met onze onwetendheid, waardoor wij ons de miniemen (9 uur, 10 uur en 11 uur, red.) lieten opdringen. Ook zij zullen wel voor spektakel zorgen zeker?”, vermoedt Dirk. “De 12-, 13- en 14-jarige aspiranten starten respectievelijk om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur op een traject van 2,2 kilometer.

Favorieten

Viggo Van Neste start bij de veertienjarigen als de absolute favoriet, bij wie Dimi Van Pamel en Axel Vandamme zich zolang en zo dicht mogelijk zullen willen handhaven, tot en op het podium. Bart Jay Junior Vandecasteele zal er helaas niet bij zijn. Hij zet momenteel alles op de paarden, dat hij beter kan combineren met het veldrijden, al hoeft op langere termijn hét één het ander niet uit te sluiten. Bij de dertienjarigen is vooral Xander Scheldeman aan zet, maar Matthé De Leyn, Gaëtan Hellebuyck en titelverdediger Wout Hemeryck zullen aardig weerwerk bieden.

De twaalfjarigen zijn eerder dun bevolkt en moesten het zelfs in eigen provincie steevast afleggen tegen de betere Oost-Vlamingen, onder wie Auke De Buysser, de Knesselaarse kleindochter van de Harelbeekse ex-beroepsrenner Ronny Christiaens. De nivellering bij de West-Vlaamse twaalfjarigen garandeert een open strijd voor de provinciale titel, waarvoor vooral Cédric Deceuninck (kleinzoon van Jacky Gryspeert), Ward Desimpelaere, Devlin Feys… zullen drummen. Het wordt ook uitkijken hoe de notoire veldrijder Zeno Durie (regerend kampioen van België) het ervan afbrengt.

Dirk Expeel

Dirk Expeel ziet het helemaal zitten. De 46-jarige professionele brandweerman en ambulancier (Kortrijk) maakt al een kwarteeuw deel uit van het bestuur van WSC Menen. “Al mijn vrije tijd gaat op in het wielrennen”, verduidelijkt Dirk. “Ik ben ook nog secretaris en bij gelegenheid ploegleider voor Tops Antiek-Glascentra en regulator in bepaalde koersen. Ook de persfotografen kunnen bij mij terecht wanneer ze een gids willen. De koers is de rode draad door mijn ontspanningsleven”, besluit Dirk Expeel.

Wielerjeugddag Menen

Zondag 2 juni. Organisatie: KWSC Menen. Inschrijving in ‘T Veer, Industrielaan, 32. Programma: miniemen vanaf 10 uur, PK aspiranten met start 12-jarigen om 14.30 uur (voor 20 km over 9 ronden), 13-jarigen om 15.30 uur (voor 25 km of 11 ronden) en 14-jarigen om 16.30 uur (voor 35 km of 15 ronden). Parcours: Industrielaan, Ropswalle, Wervikstraat, Ringlaan, Industrielaan.