PK voor aspiranten in Langemark

De organisatoren van de veldrit in Langemark-Hagebos met v.l.n.r. Jean-Marie Callewaert, Lise en Silke Vanhuyse en Wim Vanhuyse. (Foto RB)
Redactie KW

Zondag staat met de veldrit in Langemark de voorlaatste manche van de Aspiranten Cyclocross Cup (ACC) op het programma. De cross voor aspiranten is ondertussen aan zijn vijfde editie toe, maar het is de eerste keer dat de wedstrijd als West-Vlaams kampioenschap geldt. De organisatoren mikken op een 100-tal deelnemers en hopen daarnaast ook op bestuurlijk vlak het één en ander in gang te krijgen.

Voorzitter Wim Vanhuyse en secretaris Jean-Marie Callewaert van de Koninklijke Wielerclub Sportvrienden-Hoger Op zijn ook dit jaar de stuwende krachten achter de veldrit voor miniemen en aspiranten in Langemark. In 2019 werd de wedstrijd een enorme meevaller en ook nu lijkt alles aanwezig om er een topeditie van te maken. “Vorig jaar kwamen in totaal iets meer dan 80 rennertjes naar Langemark afgezakt”, blikt Jean-Marie Callewaert met veel voldoening terug. “Zondag hopen we daar ruim boven te gaan en mikken we op meer dan 100 deelnemers. Aangezien we dit keer het provinciaal kampioenschap organiseren, moet dat zeker mogelijk zijn. Normaal valt die eer te beurt aan de cross van Lichtervelde, maar omdat zij al instonden voor het Vlaams kampioenschap, konden andere organisaties zich kandidaat stellen voor het PK. En aangezien zo’n kampioenschap altijd wat extra uitstraling geeft aan je wedstrijd, hebben we niet lang getwijfeld.”

Mooie omloop

Ook binnen de ACC was men snel voor het idee gewonnen. Het mooie parcours zal zeker een rol gespeeld hebben bij hun beslissing om het West-Vlaams kampioenschap aan Langemark toe te kennen. “Vorig jaar hebben we in ieder geval heel wat complimenten gekregen over onze omloop”, vervolgt Jean-Marie. “Het is dan ook logisch dat we daar niet veel aan veranderd hebben. Er is een lusje weggevallen, maar voor de rest is het parcours quasi ongewijzigd. Een rondje van ongeveer anderhalve kilometer met veel variatie en de nadruk op behendigheid. Draaien en keren, wat bergop en bergaf, twee bruggen, balkjes… En niet te lastig voor die jonge gastjes. Zelfs bij hevige regenval verwacht ik niet dat het een grote ploeterpartij wordt. En wat voor de toeschouwers mooi meegenomen is: van aan de aankomstzone heb je een mooi zicht op de hele wedstrijd en is het bijna allemaal vanop het asfalt te volgen. Het is dus niet eens nodig om je vuile schoenen mee te nemen”, lacht de Langemarkenaar.

Vanuit de aankomst heb je een mooi zicht op de hele wedstrijd en is het bijna allemaal vanop het asfalt te volgen

Jean-Marie Callewaert is trouwens een wielerliefhebber in hart en nieren. In zijn jonge jaren heeft hij zelf nog gekoerst en ook zijn twee zonen beschikten over een paar snelle benen. Eind jaren 90 begon hij een carrière als ploegleider en nu zet hij zich in voor de organisatie van meerdere koersen in Langemark.

Blijvend parcours

“Jaarlijks help ik mee aan het opzetten van een achttal wedstrijden, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën”, vertelt Jean-Marie. “Dat is behoorlijk wat, maar de koers is dan ook mijn grote passie. En ik hou ervan om iets te betekenen voor het jeugdwielrennen. Ik zou het bijvoorbeeld fantastisch vinden mocht er hier een vast en afgesloten veldritparcours komen. Dat is perfect mogelijk en we zijn er volop voor aan het kijken. De plaats is er, het is milieuvriendelijk, het is veilig… Jonge crossertjes kunnen zich helemaal uitleven en de ouders hoeven zich geen zorgen te maken over het verkeer. Wij zouden kijken voor het onderhoud en ook lopers en wandelaars kunnen er terecht. Alles is al uitgewerkt, alleen wachten we nog op de toelating van verschillende gemeentelijke instanties. Hopelijk komt er snel een beslissing en kunnen we in het najaar van 2020 starten met de aanleg. Een talrijke opkomst op zondag zou alvast een duwtje in de goede richting kunnen betekenen”, besluit Jean-Marie Callewaert. (BVS)