“Pittig Vlaams kampioenschap in Lichtervelde”

Deze week legde de organisatie de laatste hand aan het parcours. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Vanaf zaterdag is Lichtervelde opnieuw het decor van de Vlaamse kampioenschappen cyclocross. Nieuw dit jaar is een jeugdinitiatie door niemand minder dan voormalig bondscoach Rudy De Bie. Op maandag komen de aspiranten, masters en amateurs aan bod.

“Ik verwacht dat de initiatie een enorm succes wordt”, stelt Wim Deblaere van Koninklijke Wielrijdersbond Flandria. “Ik krijg daar enorm veel reactie op. Geïnteresseerde rennertjes kunnen gewoon afkomen en Rudy neemt hen op sleeptouw. Er zullen zowel rennertjes tussen zitten die al eens op een parcours gereden hebben, maar ook voor wie het de eerste keer is. Hoe meer slijk, hoe liever sommigen het hebben.”

Joran Wyseure komt de 16de ook in zijn Lichtervelde crossen, tussen al zijn grote wedstrijden door

De initiatie gaat door van 13 tot 16 uur voor 4- tot 16-jarigen. Het dragen van een helm is verplicht. Deelname is gratis. “Zaterdag verwachten we ook heel wat aspiranten die komen trainen in de aanloop naar hun wedstrijd op maandag.” En het parcours? “Deze initiatie zorgt voor wat vernieuwing. De carrousel zit andermaal in het parcours, ook voor de aspiranten. Daarnaast is er ook opnieuw de berg, de brug en een zandstrook van 50 meter. Dat laatste is nieuw. Die strook hebben we zelf aangelegd. Voor de masters liggen er balkjes op het parcours.”

“Naar zaterdag toe, voor de Vlaamse CyclocrossCup waar de masters, nieuwelingen, juniores en elite zonder contract rijden, steken we er nog iets nieuws in: een plateau. Joran Wyseure is het parcours komen bekijken en we hebben van ideeën gewisseld, al kunnen we niet tegen maandag alles overhoop gooien. Maar tegen de zaterdag zullen we ook de berg iets anders indelen. Zelf komt hij op die 16de november ook in zijn Lichtervelde crossen, tussen al zijn grote wedstrijden door.”

Droge weide

En de weersomstandigheden? “De weide met de brug is een enorm droog stuk. Daar zullen we geen last hebben als het veel regent. Bij regenweer wordt het gemakkelijker in de zandbak, omdat je er dan iets gemakkelijker door geraakt, al zullen ze in de weide naar de berg dan iets meer moeten ploeteren. In de overgang langs de haag naar de weide van de berg zaten enorm veel stenen in de grond en dat was een enorme modderpartij. Daar hebben we alle stenen verwijderd en die strook ligt nu in zand. Op maandag hopen we natuurlijk dat het niet te veel regent. Of het een snelle cross wordt? Dat weet ik niet, al zal het redelijk pittig zijn voor de aspiranten. Voor hen is het een parcours van 1.600 meter. Voor de masters wordt het 2.200 meter. Het zal pittig zijn. Het is ook een kampioenschap waarbij de beteren aan de start komen. Er starten in totaal 180 aspiranten. Er zijn 24 meisjes, wat ook al veel is. Iedereen kon zich inschrijven voor de Vlaamse kampioenschappen en dan werden er per provincie selecties gemaakt, onder meer op basis van de prestaties.”

“Er zit van alles in ons parcours. Joran Wyseure zegt zelf dat het een enorm mooi parcours zal zijn. Zondag werd hij in Ruddervoorde nog 31ste op 71 starters. Op de Koppenberg werd hij zevende bij de beloften, knap als eerstejaars. Komend weekend heeft hij rust, omdat hij die twee crossen gereden heeft. Volgende week zaterdag komt hij in Lichtervelde rijden en zondag in Hamme. Waarschijnlijk komt hij morgen naar de initiatie. Hij zit in een examenperiode en dan kan hij tussendoor even op het parcours trainen.”

Maandag kunnen alle Lichterveldenaren gratis naar de wedstrijden bij het tonen van hun identiteitskaart. Ook de initiatie op zaterdag is gratis. Maandag vinden de Vlaamse kampioenschappen veldrijden voor U15, Masters en Amateurs plaats.

Meer info over de Vlaamse kampioenschappen en de technische gids, evenals een filmpje van het parcours kan je vinden op www.omloopvanhethoutland.be.