Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde

Wereldkampioen Peter Sagan heeft zondag voor een eerste keer de kasseiklassieker Parijs-Roubaix op zijn palmares geschreven. De Slovaak van BORA-Hansgrohe klopte de Zwitserse vroege vluchter Silvan Dillier in een spurt met twee. De Nederlander Niki Terpstra werd derde. Beste landgenoot was Greg Van Avermaet, die als vierde finishte voor Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke.

© BELGA

Van bij kilometer nul toonde Quick-Step zich het dominante team in de 116de editie van Parijs-Roubaix. Pas na een razendsnel eerste wedstrijduur, geanimeerd door veel aanvalspogingen, kregen negen renners de vrijheid. De Belgen Jelle Wallays, Ludovic Robeet en Jimmy Duquennoy kregen Marc Soler, Sven Erik Bystrom, Silvan Dillier, Gatis Smukulis, Jay Thomson en Geoffrey Soupe mee. Hun voorsprong steeg tot acht minuten.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

Met nog meer dan 150 kilometer te gaan brak de wedstrijd een eerste keer open op de gladde eerste kasseistrook van de dag, die tussen Troisvilles en Inchy. Een massale valpartij zorgde niet alleen voor de opgave van Geraint Thomas, maar ook voor verschillende breuken in het peloton. Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Yves Lampaert waren de belangrijkste kanshebbers die dertien kilometer moesten achtervolgen om aan te sluiten bij het eerste peloton.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

Na de hectiek op de eerste kasseistroken volgde een luw moment. Verschillende favorieten reden wel lek: Naesen en Arnaud Démare moesten na hun wielwissel een stevige achtervolging uit de benen schudden om weer aan te sluiten. Van Avermaet speelde verschillende ploegmaats kwijt, waaronder Jurgen Roelandts. Een tweede grote valpartij op de kasseien van Haveluy schakelde schaduwfavorieten Matteo Trentin en Sebastian Langeveld uit.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

Op de beruchte kasseien van de Troueé d’Arenberg in het Bos van Wallers bleven de zware valpartijen of de imponerende versnellingen van de favorieten ditmaal uit. Pas aan het eind van de strook gingen Philippe Gilbert en Mike Teunissen versnellen. Toen zij na een inspanning van vijftien kilometer werden gegrepen, trok met Zdenek Stybar opnieuw een Quick-Step-renner ten aanval. Zestien kilometer later zat ook zijn avontuur erop. Naesen en Lampaert moesten intussen opnieuw achtervolgen door een lekke band.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

Peter Sagan was na Gilbert en Stybar de volgende grote naam om te versnellen, als tegenprik na een poging van Van Avermaet. De Slovaak reed op de kasseien van Bersée naar Wallays en Dillier, de sterkste vroege vluchters. De tegenreactie kwam in eerste instantie van Van Aert en Stuyven. Na een versnelling van Terpstra op Mons-en-Pévèle sloot de Nederlander samen met Van Avermaet, Vanmarcke en Taylor Phinney bij de twee aan, maar de voorsprong van Sagan en co steeg al boven de minuut.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

In de aanloop naar het Carrefour de l’Arbre moest Wallays voorin afhaken, en waaide hij terug naar de achtervolgende groep. Daar voerde Terpstra de forcing en moest Van Aert afhaken door een kettingprobleem. Een verrassend sterke Dillier hield ook de laatste kasseistroken stand en bleef samenwerken met Sagan. De Zwitserse kampioen draaide zelfs als eerste de piste van Roubaix op, controleerde de aanloop naar de sprint, maar had geen antwoord klaar toen Sagan versnelde.

Terpstra reed in de strijd voor de derde plek nog weg van de Belgen. Hij kwam als derde binnen met 57 seconden achterstand. De Belgen sprintten op 1:34 met drie voor de vierde plaats. Jens Debusschere was de vierde Belg in de top 10 op de tiende plek.

Peter Sagan wint zijn eerste Roubaix, Sep Vanmarcke is zesde
© BELGA

(Belga – foto’s Belga)

Top 10:

1. Peter Sagan (Slk) de 257 km in 5u54:06

2. Silvan Dillier (Zwi) op 0:00

3. Niki Terpstra (Ned) 0:57

4. Greg Van Avermaet 01:34

5. Jasper Stuyven 01:34

6. Sep Vanmarcke 01:34

7. Nils Politt (Dui) 02:31

8. Taylor Phinney (VSt) 02:31

9. Zdenek Stybar (Tsj) 02:31

10. Jens Debusschere 02:31

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.