Na 276,5 kilometer in en om Bergen was Sagan in een spurt met een omvangrijke groep sneller dan thuisrijder Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews. Greg Van Avermaet finishte als zesde, Philippe Gilbert als zeventiende. Sagan is de eerste renner in de geschiedenis van het WK op de weg die drie jaar op rij de regenboogtrui mag aantrekken.

Het WK, dat dit jaar bestond uit 11 rondjes van 19,1 kilometers, kende een traditionele aanloop met een groep exotische vluchters. Het Ierse duo Dunne en McKenna kreeg daarin het gezelschap van de Amerikaan Vermeulen, de Zweed Magnusson, de Zuid-Afrikaan Smit, de Albanees Zhupa, de Costaricaan Amador, de Marrokaan Mraouni en de Azeri Asadov. Julien Vermote gaf in het peloton het tempo aan en op 80 km van de aankomst werd met Smith de laatste vluchter gegrepen.

Op 68 km van het einde waagde Tim Wellens een poging. De Limburger kreeg onder meer Boom, De la Cruz, De Marchi en Pantano mee, maar hun aanval strandde op 25 km van de aankomst. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Op Salmon Hill waagde Van Avermaet zijn kans, maar wegrijden lukte niet. Dat deed de Fransman Julian Alaphilippe wel. Alaphilippe kreeg de Italiaan Gianni Moscon mee, maar schudde ook hem snel af. In de slotkilometers werd het razend spannend door het uitvallen van de mobiele wedstrijdcamera's, maar Alaphilippe werd opnieuw gegrepen en het werd een spurt. Daarin toonde Peter Sagan nog maar eens zijn meesterschap. De Slovaak remonteerde Kristoff en pakte zijn derde wereldtitel op een rij.

Valpartij nekt Julien Vermote

Julien Vermote zijn WK zat er na zo'n 190 km op. De renner viel in een bocht op kop van het peloton en liep schaafwonden op aan zijn rechterkant.

"Het is mijn eigen schuld", zei hij aan de finish. "Het was een beetje een rare bocht, ik was een beetje onoplettend, maak zelf een foutje met mijn pedaal en kom ten val. Ik denk dat ik een beetje moe werd en dan maak je fouten. Ze vroegen me om te rijden tot ik er bij neer viel en dat is me gelukt (lacht). Maar goed, mijn werk zat er op. Dylan en ik moesten tot op vijf ronden van het eind werken en de koplopers niet te ver laten uitlopen. Dat is gelukt. Het doel was om de koers zo hard mogelijk te maken en dat heb ik gedaan. Hierna is het aan Tim (Wellens) en Tiesj, en kijk: Tim zit in de aanval. Voorlopig klopt ons tactisch plan. We zitten in een zetel. Tim is mee en dat is een kandidaat-winnaar. Alle andere kopmannen zitten nog fris, dus dat is een goede zaak."

Vermote liep schaafwonden op aan zijn rechterkant: knie, bovenbeen en aan zijn ribben. Zijn truitje en broek zijn voor de vuilnisbak. "Ik voel een beetje pijn, maar het is allemaal zonder erg", zei hij. "Phil en Greg gaven me een ontspannen indruk, het is nu aan hen in de finale. Het is jammer dat ik hier niet finish, maar goed. Ook zonder valpartij zou dat moeilijk geweest zijn. Als je de hele dag op kop rijd, is dat niet gemakkelijk. Ik was hier niet om te finishen, ik moest de koers controleren, hard maken en dat heb ik gedaan. Ik ben tevreden dat ik mijn werk heb kunnen doen."

(Belga)