“Patrick, stel de bestelling van je grafzerk toch nog maar even uit”

© belga
Tom Vandenbussche

Vertelde een collega-journalist enkele jaren geleden plots: “Als Hij er niet meer is, zal het nooit meer hetzelfde zijn. Ook voor ons.” Hij is Patrick Lefevere. 65 jaar. Roeselarenaar. Veertig jaar ervaring als ploegleider en manager van een wielerploeg.

Tal van overwinningen staan op zijn palmares. Klassiekers. Semiklassiekers. Ritten in kleine en grote rondes. Nationale en internationale titels. Eindzeges in rittenkoersen van een week ook. “Lefevere is perfect”, vat een grote naam uit de Belgische wielerwereld het mooi samen. Wie zijn wij om hem tegen te spreken? Dat niet iedereen hem even sympathiek vindt? Ah, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

Lefevere heeft oog voor talent – hij is het type dat de uitslagen en verslagen van jeugdwedstrijden in binnen- en buitenland uitmest. Lefevere slaagt erin om mensen binnen zijn ploeg te laten renderen. Renners die zijn ploeg verlaten, presteren het jaar erna minder. Personeelsverloop is er amper. En de manier waarop hij er telkens in slaagt een team te doen presteren, is straf. Heel straf.

Toch ontbreekt er nog altijd één wedstrijd op zijn lijstje. En niet de minste: eindwinst in de Tour. Lefevere heeft in de loop der jaren nochtans al wel wat klassementsmannen naar Frankrijk gestuurd: Tonkov, Rujano, Leipheimer, Kwiatkowski, Dan Martin, Mas… In interviews wordt hij er liever niet te vaak aan herinnerd. Zijn antwoord op een vraag over Tourwinst beantwoordt Lefevere steevast met een kort gegrom en de woorden: “Op mijn grafzerk gaan ze niet zetten: hij won nooit de Tour.”

Zegt Lefevere: “Op mijn graf gaan ze niet zetten: hij won nooit de Tour.” Ben je zeker, Patrick?

Ben je zeker, Patrick? In jouw ploeg rijdt ene Julian Alaphilippe, een potentiële klassementsrenner met onmiskenbare progressiemarge. In jouw ploeg rijdt ook ene Remco Evenepoel, die in de Ronde van Polen Fuglsang, Yates en co belachelijk maakte alsof het junioren waren. Oké, we geloven nooit dat Alaphilippe dit jaar de Tour wint. We vermoeden ook dat je Evenepoel in mei 2021 naar de Giro stuurt. Laat ons dus maar de Tour van 2022 of 2023 vooropstellen. Met twee kopmannen: de 22- of 23-jarige Evenepoel en bliksemafleider Alaphilippe, op zijn 30ste matuurder dan ooit. Thierry Gouvenou zal met plezier een Tourparcours op maat uittekenen.

Misschien de bestelling van jouw grafzerk nog een tijdje uitstellen? Wij, journalisten, zouden het vermoedelijk niet overleven.

Reageer? Tom.Vandenbussche@kw.be