Patrick Sercu ontvangt Orde van Verdienste 2014

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het BOIC heeft tijdens zijn algemene vergadering voor de tweede maal zijn Orde van Verdienste uitgereikt. De trofee ging deze keer niet naar één, maar wel naar twee Belgische Olympiërs: Patrick Sercu en Gaston Roelants.

Naast Patrick Sercu werd dus ook Gaston Roelants gehuldigd. Roelants kreeg zijn trofee uit handen van Jacques Rogge, de erevoorzitter van het IOC. “Gaston Roelants is het toonbeeld van een Olympiër”, zei Jacques Rogge. “Hij is een van de grootste Belgische atleten ooit met een formidabel sportief palmares. Maar Gaston is ook altijd als mens een voorbeeld geweest. Hij heeft zich, onder andere als voorzitter van de Belgische Vereniging van Olympiërs, ook na zijn carrière ingezet voor de sport en voor de atleten. Hij heeft teruggegeven aan de sport wat de sport hem gegeven heeft. Daarom overhandig ik met plezier de Orde van Verdienste 2014 van het BOIC aan Gaston Roelants.”

BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers: “Gaston nam deel aan vijf Olympische Spelen. En nu nog steeds is hij een geweldig groot ambassadeur van het olympisme. Als voorzitter van de Belgische Vereniging van Olympiërs zet hij zich sinds 2003 in voor iedereen die onze kleuren heeft verdedigd op de Spelen. Hij is misschien wel de grootste supporter van de Belgische atleten. Altijd bereikbaar, altijd tijd voor een vriendelijk woordje.”

Op twee dagen tijd twee keer in vuur en vlam

“Tijdens de Olympische Spelen van Tokio in oktober 1964 zetten beide topatleten ons land op twee dagen tijd twee keer in vuur en vlam. Maar Tokio 1964 was niet de enige prestatie die deze twee topatleten hebben geleverd in hun carrière. Door hun uitzonderlijke inspanningen in de sport en hun bijdrage aan de olympische beweging in ons land is deze trofee als teken van dankbaarheid en erkenning meer dan verdiend”, voegde Pierre-Olivier Beckers eraan toe.

Patrick Sercu, die niet aanwezig kon zijn, zal de trofee overhandigd krijgen op de openingsdag van de komende Zesdaagse van Gent.

Met deze jaarlijkse trofee wil het BOIC een persoon huldigen die bijzondere verdiensten heeft in het domein van de sport en die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de Olympische Beweging in ons land. Eddy Merckx mocht vorig jaar de allereerste Orde van Verdienste van het BOIC in ontvangst nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier