Overmacht van ‘Damse Wielerhelden’ in het Damse Wielercriterium

D
Redactie KW

Zaterdagmiddag stond in Sint-Rita de eerste manche van het Damse Wielercriterium op het programma. De winnende ploegen tot dusver zijn Team Panache en de Damse Wielerhelden. De wielerhelden vernielden in de A-categorie de tegenstand en waren goed voor de volledige top vijf.

Net als de laatste jaren werden de deelnemende Dammenaren ingedeeld per niveau.In de B-categorie van het Damse wielercriterium gingen 33 renners van start voor zo’n 48 kilometer, tegenover 19 A’s en 21 recreanten, waar Eddy Raeman de beste was. De organisatie zorgde er zo voor dat opnieuw 54 renners konden proeven van een wedstrijd, terwijl de A-categorie voorbehouden is voor de beste Damse renners, diegenen die ook deelnemen aan wedstrijden bij de nevenbonden.

Lamote in sprint-à-deux

Eerst was het in een zonovergoten Sint-Rita de beurt aan de B-categorie. Het nieuwe Team Panache, dat met Jasper Lamote een vroegere winnaar in de A-categorie in zijn rangen telde, miste zijn start niet. Na wat schermutselingen wist de 46-jarige Jan Debbaut halverwege de koers weg te rijden. Lamote reed er op zijn eentje naartoe. Door het afstoppingswerk van onder meer Jans ploegmaat Nicolas Vantuyckom en de Panache-ploeg met Michiel Dhondt, Lennart Goubert en Bert De Roo wisten de twee steeds verder weg te rijden. De 25-jarige Jasper kon even niet meer op medewerking van zijn vluchtgenoot rekenen. Debbaut wist namelijk dat Lamote in een spurt niet te verslaan ging zijn. Daarop besloot Lamote hem te overtuigen, door naar verluidt de winstpremie te delen. Jasper (ex-KVC ‘t Meetjesland) won makkelijk de sprint. In het geharrewar voor de derde plaats viel Jurgen Ronse in de voorlaatste bocht en kwamen sommige renners op een gaatje te zitten van het achtervolgende peloton. Het was Jan De Wel die de resterende podiumplaats naar zich toe trok.

Valt er dit seizoen nog iets te doen aan de overmacht van de Damse Wielerhelden?

D
D

Onaantastbare ploeg

Bij de A-categorie waren de ‘Damse Wielerhelden’ een maatje te groot voor iedereen. Een van haar renners, Seppe Verschuere, fietste in het verleden nog als continentale renner bij Cibel. Al snel viel hij samen met ploegmaat Bryan Ryelandt aan. De rest van het pak zat al snel op een gaatje, maar toch sloten nog vijf renners aan: Lode De Muynck, Tommy Maenhout, Tim Van Hoornick, Alexander Vervaeke en Florian Viaene, waarvan ook de drie laatste rijden voor de ‘Damse Wielerhelden’. Na een rustig moment was het de beurt aan de tempobeul van lange gestalte, Tim Van Hoornick. De ‘Damse Wielerhelden’ speelden hun collectieve sterkte uit en kozen ervoor om nog twee renners richting hun ploegmaat te sturen, opnieuw Bryan Ryelandt en Seppe Verschuere. Ze bleven goed doorrijden bereikten zij aan zij de finish. Verschuere, die vlakbij woont, mocht winnen. In de achterhoede maakten hun ploegmaats Alexander Vervaeke en Florian Viaene de top vijf vol. Valt er dit seizoen nog iets te doen aan hun overmacht?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier