Oud-wereldkampioen veldrijden Norbert Dedeckere overleden

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Zaterdagavond 17 januari verloor gewezen veldrijder Norbert Dedeckere zijn strijd tegen kanker. Dedeckere werd in 1972 wereldkampioen bij de liefhebbers in Praag.

Norbert Dedeckere werd op 23 november 1948 in Stene geboren. Als telg van een wielerminnende familie was het geen verrassing toen hij als jonge tiener op de fiets klom. “Mijn oudere broers Kamiel en Robert koersten al, en we woonden vlakbij Charles Vanhoutte, de cyclocrossvedette van toen. Op een dag ben ik mee gaan trainen met Charles en ik ben nooit meer gestopt”, vertelde Norbert Dedeckere enkele jaren geleden in een interview.

Zijn eerste overwinning behaalde hij in zijn eigen Stene, in 1967 was dat. Zijn glorieperiode beleefde hij begin jaren ’70, met als absoluut hoogtepunt zijn overwinning op het wereldkampioenschap bij de liefhebbers – de huidige elite zonder contract – in Praag in 1972. Op een zwaar parcours in Rieger Park kon hij in de laatste ronde wegrijden van zijn medevluchter, de Tsjechoslowaakse renner Milos Fisera. “Ik kon het eerst niet vatten. Het was ook onverwacht, ik was mee als knecht voor regerend wereldkampioen Bertje Vermeire, niet als kanshebber”, herinnerde Dedecker zich later.

Oud-wereldkampioen veldrijden Norbert Dedeckere overleden

GF

Bertje Vermeire was trouwens de grote concurrent van Dedeckere, die maar liefst vijf keer tweede werd na Robert Vermeire op het Belgisch kampioenschap. Zijn overwinning op het BK in Beernem, de thuisgemeente van Bertje Vermeire, in 1974 rekende Dedeckere dan ook bij de mooiste overwinningen van zijn carrière. Als veldrijder behaalde Dedeckere een kleine overwinningen en tal van ereplaatsen. Norbert Dedeckere, die in 1982 de fiets aan de haak hing, combineerde zijn wielercarrière met een job als fietsenhersteller. Later had hij ook tijdlang een eigen fietsenhandel, om uiteindelijk als technicus bij de Marine aan de slag te gaan.

Norbert Dedeckere bleef echter altijd actief in de wielerwereld. Hij was jeugdbegeleider bij KVC Zeemeeuw in Oostende en parcoursverantwoordelijke van de Noordzeecross in Middelkerke. Samen met boezemvriend Eric De Vlaeminck ging hij nog naar tal van veldritten kijken. De laatste jaren voerde Norbert Dedeckere een verbeten strijd tegen kanker, een strijd die hij zaterdagavond verloor.

Norbert Dedeckere was getrouwd met Christel Bouttry. Het echtpaar, dat in Leffinge woonde, had twee kinderen: Sigrid en Jurgen. Norbert was ook de trotse opa van Lotte, Lise en Lore.

(SRA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.