Organisatoren Wingene Koers zetten tandje bij voor milieu

Redactie KW

Wingene Koers, een wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract, levert jaar na jaar winnaars op die het daarna maken in het profpeloton. De interclub is evenwel meer dan dat. Het is immers de properste en milieuvriendelijkste wedstrijd in België, een koers met een gouden randje dus.

“Dit jaar steekt deze wielerwedstrijd nog een tandje bij richting een betere luchtkwaliteit en minder kanker. In samenwerking met DATS 24, de brandstoffenleverancier van Colruyt Group, zet Wingene Koers enkel wagens op aardgas (CNG), een elektrische wagen en waterstofwagens in voor de omkadering. Ook Garage Verhenne ondersteunt ons opnieuw met enkele hybride wagens. Nieuw in 2019 is ook de inzet van twee elektrische bakfietsen in de strijd tegen zwerfvuil, de Recycles van Colruyt Group”, verduidelijkt Geert Vanhullebusch, secretaris van de club. “Dokter Marc Goethals, cardioloog in het OLV-ziekenhuis in Aalst, en onze voorzitter Christophe Depaemelaere, huis- en sportarts, gaven een uiteenzetting over het feit dat Vlaanderen in hoge zuurstofnood verkeert. Dat werd aangevuld door Maarten Van Houdenhove, die stelde dat de vergroening van het wagenpark een onmiddellijke impact op het milieu heeft.”

Borstkanker

“Ook willen De Stoempers steun geven aan de vzw Think Pink die acties opzet rond informeren over borstkanker. Ook hebben zij oog voor zorg en nazorg bij borstkankerpatiënten. Omdat onze organisatie volledig past in het kader van Wingene zet koers richting minder kanker, verkopen we steunkaarten waar een tombola aan verbonden is. De opbrengst gaat integraal naar Think Pink. Voor vijf euro steun je niet alleen dit goede doel, maar maak je bovendien nog kans om één van de waardevolle prijzen in de wacht te slepen. Hoofdprijs is een elektrische step ter waarde van 600 euro, geschonken door DATS 24.”

Dit jaar steekt onze koers nog een tandje bij voor een betere luchtkwaliteit en minder kanker

“In het verleden was Wingene Koers een wedstrijd voor profs en ook het kampioenschap van West-Vlaanderen. Bekende namen zoals de betreurde Frank Vandenbroucke staan op die erelijst. Wat die wedstrijd kenmerkte, was het feit dat Johan Museeuw na de koers met bier werd overgoten. De Leeuw van Vlaanderen is nu onze eregast. Met een vernieuwd en ook jonger bestuur hebben we het over een andere boeg gegooid. In 2011 organiseerden we onze eerste wedstrijd, zodat we nu aan de negende editie toe zijn, en probeerden we elk jaar een nieuwigheid aan onze wedstrijd toe te voegen. Ook nu is dat dus zo. De start en aankomst zal plaatsvinden in de Ruiseledesteenweg. Er zullen op kermiswoensdag 4 september om 14 uur 23 ploegen met beloften of elite zonder contract aan de start staan. Ze rijden 16 ronden van 9,9 km, wat de totale afstand op 158,4 kilometer brengt.”

“Gedurende de wedstrijd zullen de dames van de vrouwenwielerclub De Fietssterren rondrijden om deelnemerslijsten en steunkaarten voor de tombola ten voordele ven Think Pink te verkopen. Alles voor de wielerliefhebber is bij de start vanaf 11 uur aanwezig in het Kwaremont Wielerdorp, voor iedereen vrij toegankelijk. Daar vindt de ploegenvoorstelling plaats, vinden de toeschouwers het podium en is er de trekking van de tombola.”

Op de radio

“Ook is Radio Meteor er aanwezig voor een rechtstreekse uitzending die het koersverloop zal meegeven en interviews doet met bekende aanwezigen. De hele namiddag is er dus animatie waarop we iedereen uitnodigen. Bovendien is de inkom gratis”, besluit de in wielermiddens gekende regulator Geert Van Hullebusch.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.