Organisator Kasteelcross: “Paul Herygers strafste van allemaal”

Gino Comyn. (foto WP)
Redactie KW

Zonnebeke mag zich zaterdag weer opmaken voor zijn jaarlijkse ontmoeting met de top van het veldrijden. Al voor de 35ste keer wordt de Kasteelcross gereden en dankzij het harde werk van Koninklijke Veloclub Eendracht Maakt Macht belooft het ook dit jaar weer een prachtige editie te worden. Voorzitter Gino Comyn is al sinds het prille begin bij de organisatie betrokken en is dus ideaal geplaatst om voor ons terug te blikken op een mooie geschiedenis vol sport, ambiance en modder.

In 1987 werd er voor het eerst geploeterd door de Zonnebeekse velden en sindsdien hebben een pak toppers hun naam op de erelijst gezet. De 66-jarige Gino Comyn, voorzitter van het organiserende Eendracht Maakt Macht, is geboren en getogen in Zonnebeke en steekt al jaren zijn hart en ziel in het op poten zetten van de Kasteelcross. Aan jeugdigheid mag hij dan wel wat hebben ingeboet, aan zijn inzet en enthousiasme is nog niets veranderd. “Het is telkens weer hard werken om alles op tijd klaar te hebben”, vertelt Gino.

Vanthourenhout was van de streek en kwam hier altijd heel gemotiveerd toe

“Maar ook nu zijn we erin geslaagd en is alles aanwezig om er een mooie cross van te maken. Het enige wat we nog kunnen doen is hopen op een talrijke opkomst en een spannende wedstrijd.” Spanning en spektakel is er overigens altijd wel geweest in Zonnebeke. Toen we Gino naar zijn vijf mooiste edities polsten, moest hij lang nadenken. Uiteindelijk kwam hij toch met het volgende lijstje hoogtepunten aandraven.

1. Mathieu van der Poel in 2016

“De cross die er toch wel bovenuit steekt. Ten eerste omdat de winnaar Mathieu van der Poel heet. Je kan er gewoon niet meer om heen: de Nederlander is een fenomeen. Als je kijkt hoe hij dit seizoen zijn tegenstanders overklast… Morgen zal hij er niet bij zijn, maar zijn foto hangt toch maar mooi aan onze winnaarsmuur. En dat in zijn trui van wereldkampioen. Bovendien kenden we toen de grootste publieke opkomst ooit en werd er voor het eerst een damescross gereden. Met Jolien Verschueren kregen we ook daar de gedroomde laureate. Het was echt een topeditie, die toen ook zijn tv-debuut kende. Net zoals dit jaar werd de veldrit toen live uitgezonden op Telenet Play Sports. Altijd leuk voor sponsors en organisatoren.”

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

2. Wout van Aert in 2015

“Nog zo’n klasbak op onze erelijst. Nu zou men een zege van Van Aert vanzelfsprekend vinden, maar toen stond hij nog aan het begin van zijn carrière. Het seizoen 2014-2015 was zo’n beetje de winter van zijn grote doorbraak. Hij won toen trouwens met grote overmacht. In de tweede ronde begon hij al aan zijn solo om uiteindelijk met meer dan een minuut voorsprong te winnen. Met Klaas Vantornout, de toenmalige Belgische kampioen, en Tim Merlier werd hij op het podium geflankeerd door twee andere grote namen. Een mooie uitslag na een leuke wedstrijd.”

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

3. Drie zeges van Sven Nys

“Natuurlijk heeft ook de Kannibaal van het veld onze cross gewonnen. Drie keer zelfs! Zijn eerste zege boekte hij als jong manneke, in 1999. Zijn laatste triomf kwam er 15 jaar later, toen hij als wereldkampioen duidelijk de sterkste was. Na een indrukwekkende solo haalde hij het voor Tom Meeusen en Diether Sweeck. Tussendoor won de Balenaar ook in 2010 onze veldrit. De komst van Nys bracht altijd een pak supporters met zich mee. Voor de organisatoren is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het bracht altijd wel wat teweeg als Sven meedeed.”

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

4. Vier keer raak voor Sven Vanthourenhout

“Nys wordt qua zeges in Zonnebeke wel afgetroefd door zijn boezemvriend Sven Vanthourenhout. Sven won in het prille begin van zijn carrière vier keer de Kasteelcross. Bijna zelfs vier op een rij (hij won in 2003, 2005, 2006 en 2007, red.), maar je kan ook niet alles willen, hé. Sven is bovendien van de streek en kwam hier altijd heel gemotiveerd toe. Dat was er wel aan te zien in onze cross.”

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

5. Recordhouder Paul Herygers

“De strafste van allemaal is echter Paul Herygers. Hij boekte maar liefst vijf achtereenvolgende zeges in onze Kasteelcross, van 1992 tem 1996. Hij kwam dus duidelijk graag af naar Zonnebeke. Ook nu is hij nog nauw verbonden met de Kasteelcross, als keurder van het parcours. Ik denk trouwens dat zijn record nog wel een tijdje zal standhouden. Wij zouden er alleszins niet mee inzitten. Herygers is een leuke naam op je erelijst.”

Organisator Kasteelcross:
© BELGA

Over de editie van 2019: “Zonder toppers kan het een spannende cross worden”

Zaterdag is het dus tijd voor de 35ste editie van de Zonnebeekse veldrit. Geen Mathieu van der Poel, Wout van Aert of Toon Aerts morgen, maar dat neemt niet weg dat we geen aantrekkelijke cross kunnen krijgen. “We mogen nog steeds een aantal mooie namen verwelkomen”, vertelt Gino Comyn. “Michael Vanthourenhout, Jens Adams, Michael Boros… Ook Lars Boom tekent nog eens present. Aangevuld met een aantal beloften en elite zonder contract uit eigen streek hopen we toch op een 40-tal deelnemers. Zonder toppers zou het wel eens een enorm spannende cross kunnen worden en dat is toch wat de mensen willen zien? Bij de dames verschijnen onder meer Loes Sels, Ellen Van Loy en Benise Betsema aan de start. Ook niet mis, toch? Ik zie in ieder geval geen enkele reden om niet te komen of de wedstrijd op tv te volgen”, lacht de Zonnebekenaar.