Organisatie Trofee Xandro Meurisse panikeert niet na afgelasting wedstrijden

© (Foto SD)
Redactie KW

Donderdag besliste Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) om alle sportwedstrijden met publiek tot en met 31 maart af te gelasten door het coronavirus. Eén van die wedstrijden die nu niet kan doorgaan is de kermiskoers voor nieuwelingen in Heestert nu zondag, de openingsmanche van de Trofee Xandro Meurisse. We spraken met Albert Vantomme over de impact van deze beslissing.

Albert vernam het nieuws van de afgelasting in de media. “Alles stond klaar en we keken echt uit naar deze wedstrijd, maar ik heb begrip voor de beslissing. Het is nu zo.” De kermiskoers in Heestert vormde de opener van de tweede Trofee Xandro Meurisse. Dat is een regelmatigheidscriterium van vijf wedstrijden in en rond Zwevegem. Vorig jaar won Diksmuideling Jens Dalle het eindklassement. “Doordat we sterk staan als organisatie kunnen we deze klap wel verwerken, maar niet iedereen zal dat kunnen. Voor veel organisatoren wordt deze beslissing een financiële kater. Hopelijk krijgen we het geld dat we reeds aan Cycling Vlaanderen betaalden nog terug.” Naast de financiële implicaties vreest Albert dat de wedstrijden niet zullen kunnen doorgaan op een later moment. “De kalender zit nu al overvol, dus het gaat volgens mij niet lukken om een nieuwe datum te zoeken. Nogmaals jammer, maar ik heb begrip ervoor. De volgende dagen pleeg ik overleg met de andere leden van de organisatie over hoe we het nu gaan aanpakken.”

Trofee Xandro Meurisse later van start

De Trofee Xandro Meurisse zal dus pas later van start gaan. Door de afgelasting van de wedstrijd in Heestert zal de eerste manche nu doorgaan op donderdag 21 mei in Kreupel te Zwevegem. “De situatie zou dan al genormaliseerd moeten zijn. Dus over deze wedstrijd en de volgende maak ik mij geen zorgen.” Hierna zijn er nog drie manches: deze in Otegem op zaterdag 6 juni, Heestert op zaterdag 8 augustus en de slotmanche op zaterdag 10 oktober. De renner die het meeste punten verzamelt over de verschillende manches heen kroont zich tot eindwinnaar en krijgt een geldprijs van 150 euro. De eerste vijftien renners in het eindklassement krijgen een geldbedrag. “Met dit initiatief willen we het jeugdwielrennen in Zwevegem aanmoedigen. Het wielrennen groeit in Zwevegem en we willen onze renners ondersteunen. Met onder andere Thibo Germonprez bij de nieuwelingen of een Robin Orins bij de junioren hebben we renners die meedingen voor de prijzen en koersen kunnen winnen. Zij zijn onderdeel van een groot aantal Zwevegemse renners met talent. Ten slotte ben ik heel blij dat profwielrenner Xandro Meurisse hier mee zijn schouders onder zet. Dat versterkt ons initiatief enkel maar, dus nogmaals bedankt hiervoor Xandro.”

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier