Opmerkelijk debuutjaar van Céleste Belpalme

Aspirant Céleste Belpalme is een vaste klant in de top tien in zijn eerste seizoen in de cross. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Je hoeft geen jarenlange ervaring te hebben om je te laten gelden in het wielerpeloton. De prestaties van Céleste Belpalme zijn daar een mooi bewijs van. De 11-jarige aspirant uit Ieper is bezig aan een opmerkelijk debuutseizoen en is bijna een vaste klant in de top tien. Zowel op de weg als in het veld!

Céleste Belpalme is al een tijdje een fervent fietser, maar pas sinds dit jaar maakt hij deel uit van een wielerclub en komt hij uit in competitieverband. Voordien speelde hij voetbal, maar de Ieperling wou zich graag wagen aan een nieuw avontuur. “Het is eigenlijk dankzij mijn vriend, Mathias Joslet, dat ik de stap heb gezet”, vertelt Céleste Belpalme. “Na een paar initiatietrainingen bij Wielerteam Ieper was ik helemaal verkocht. Ik twijfelde niet om me aan te sluiten en reed deze lente mijn eerste wegkoersen. Die zijn enorm goed meegevallen, want ik eindigde bijna altijd in de top tien. Ik vind het echt een enorm leuke sport.”

Kettingproblemen

En dus had de 11-jarige Ieperling geen zin om er na de laatste wedstrijd op de weg mee op te houden en besloot hij om er nog een vervolg in het veld aan vast te knopen. En ook dat blijkt hem wel te liggen. “Veldrijden doe ik misschien zelfs nog iets liever. Vooral door de modder ploeteren doe ik graag, maar veel maakt het parcours eigenlijk niet uit. Ik zie wel hoe het er bijligt”, vervolgt de aspirant van Wielerteam Ieper.

“Ik ploeter graag door de modder, maar veel maakt het parcours niet uit”

“Dat merken we ook aan de uitslagen die hij heeft behaald in zijn zes crossen tot nu toe”, pikt zijn vader Nicolas in. “In Beernem boekte hij zijn beste resultaat. Daar viel hij maar net naast het podium. Ook in zijn overige wedstrijden finishte hij bij de eerste elf. Behalve in Lokeren dan (lacht). Maar daar kreeg hij vijf keer met een afgelopen ketting af te rekenen. Een beginnersfoutje van de papa/mecanicien. Ik had moeten opmerken dat die ketting versleten was. Maar ook voor ons is het een grote ontdekkingstocht. En een drama is dat ook niet, hé. De week erop is het opnieuw cross.”

De ketting zal alvast goed gesmeerd zijn voor het provinciaal kampioenschap in Veurne zondag. De Ieperling heeft zelfs het parcours al eens verkend en hoopt op een nieuw stekje bij de eerste tien. “Daar zou ik zeker tevreden mee zijn”, knikt Céleste. “Al ga ik overal zonder druk van start. Bijleren en plezier maken is voor mij het belangrijkste. Het zou mooi zijn mocht ik ergens een podiumplaats kunnen behalen of een kleine cross kunnen winnen, maar het moet vooral plezant blijven.”

Geen druk

“Wij leggen hem dan ook geen enkele druk op”, knikt zijn papa goedkeurend. “Zo zouden we heel graag hebben dat hij het Belgisch kampioenschap mag rijden, maar dat wordt dan vooral voor de ervaring. Vandaar ook de keuze voor Wielerteam Ieper. Onze zoon kan er trainen met vriendjes, rijden zonder verwachtingen en als hij vragen heeft, kan hij altijd bij de ploegleiders Bart en Pedro terecht. Voor jonge rennertjes is dat ideaal. Deze winter gaat hij trouwens terug voetballen bij Dikkebus. Zo blijft hij in beweging en kan hij ook van andere sporten genieten. Je moet een kind vooral kind laten zijn.” (BVS)