Ook West-Vlaamse klassiekers op nieuwe wielerkalender van UCI

© belga
Stijn Moerman

De UCI heeft dinsdag de nieuwe internationale wielerkalender bekend gemaakt. Onze West-Vlaamse voorjaarsklassiekers krijgen ook een plekje in die najaarskalender. Alleen E3 Harelbeke ontbreekt, op vraag van de organisatie zelf.

Sinds de onderbreking van het wielerseizoen in maart heeft de UCI met alle betrokken partijen rond tafel gezeten om een nieuwe, hertekende wielerkalender samen te stellen. Uiteraard hangt het al of niet plaatsvinden van de wedstrijden af van de desbetreffende coronamaatregelen in die periode in het land waar de wedstrijden plaatsvinden.

Geen E3 Harelbeke

Het nieuwe seizoen zou van start gaan op 1 augustus met de Strade Bianche in Italië en eindigen met de Ronde van Spanje op 8 november. Enkele wedstrijden zullen op vraag van de organisatie niet meer plaatsvinden. Daarbij hoort ook de E3 BinckBank Classic in Harelbeke, net als de Classica San Sebastian en de rondes van Romandië, Zwitserland, Catalonië en het Baskenland. De datums van de Cyclassics Hamburg en Eschborn-Frankfurt in Duitsland moeten nog bevestigd worden.

Van de 25 wedstrijden op de nieuwe kalender zijn er 17 eendagsraces, waaronder de vijf monumenten. De Ronde van Vlaanderen vindt plaats op 18 oktober, Parijs-Roubaix op 25 oktober. Ook de drie grote rondes zijn voorzien, waarvan alleen de Vuelta ingekort wordt doordat het startweekend in Nederland niet kan plaatshebben. De Giro en Tour blijven wel drie weken duren.

West-Vlaamse koersen

Van de wedstrijden in onze provincie vinden we de BinckBank Tour (van 29 september tot 3 oktober, waarvan de tweede etappe van Blankenberge naar Ardooie gaat), Gent-Wevelgem (11 oktober), Dwars door Vlaanderen (14 oktober, start in Roeselare en aankomst in Waregem) en Driedaagse Brugge-De Panne (21 oktober, met de wedstrijd voor dames op 20 oktober).

De nationale kampioenschappen zijn voorzien van 20 tot 23 augustus, al zijn de nationale federaties vrij om een andere datum voor te stellen, moest deze periode niet lukken. De overige UCI-koersen – van UCI ProSeries tot juniores – worden nog besproken met de nationale federaties en zullen ten laatste tegen 20 mei bekend gemaakt worden.

Geen E3 BinckBank Classic Harelbeke

Het bestuur van E3 Harelbeke had eerder dit jaar al aangegeven aan UCI dat ze dit jaar geen E3 BinckBank Classic Harelbeke zouden organiseren. Zij stelden daarbij eind maart 2020 drie punten voorop. “Eén: het was niet zeker of er genoeg ruimte was voor iedereen en welke datum het zou worden; twee: welke renners zouden kunnen komen in dit zeer drukke resterende seizoen en drie: zou er dan genoeg publiek kunnen komen? Daarom hebben we in april beslist niet mee te doen in 2020 en ons volledig toe te spitsen op de editie 2021”, aldus persverantwoordelijke Jacques Coussens, die ook een voorbeeld geeft.

“Op 18 oktober is er nu Dwars door Vlaanderen. Dat houdt in dat ze 6 maand later, in de kalender 2021, die wedstrijd opnieuw mogen organiseren. Dat is allemaal heel kort dag. Stel dat E3 in oktober 2020 zou vallen is er 5 maand later – eind maart 2021 – opnieuw een E3. Zo’n organisatie vraagt veel tijd – bijna een jaar – om te organiseren: renners vragen, sponsoring, materiaal, parcours, contracten, het organiseren zelf, enzovoort. Dat zou echt niet haalbaar zijn.”

Toch geen Dwars door Vlaanderen?

Op de nieuwe wielerkalender van de UCI kreeg Dwars door Vlaanderen – met start in Roeselare en aankomst in Waregem – woensdag 14 oktober als nieuwe datum toegewezen. De kans is echter klein dat de wedstrijd effectief verreden zal worden. “Het is mooi dat de UCI aan ons denkt, maar ik denk toch dat het voor volgend jaar zal zijn”, aldus Carlo Lambrecht, voorzitter van het organiserende KSV Waregem Vooruit. “We hadden al afspraken gemaakt met de stad Waregem en het budget van onze koers werd ondertussen gebruikt in de strijd tegen corona. Niemand die dacht dat onze wedstrijd nog ingehaald zou worden. We zullen nog eens samenzitten met alle betrokken partijen, maar onze 75ste editie van Dwars door Vlaanderen zal normaal pas voor volgend jaar zijn.”

“Het is organisatorisch ook niet eenvoudig om alles nog geregeld te krijgen. Er spelen heel wat factoren een rol in het organiseren van een koers. Je moet overeenkomen met alle gemeenten waardoor je passeert, de politie moet zich kunnen vrijmaken… Voor een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen is dat misschien nog haalbaar, maar niets voor ons. Bondsvoorzitter Tom Van Damme legt ons alvast geen druk op en zegt ons dat het niet van moeten is. En ik denk niet dat de UCI het erg zal vinden moest onze wedstrijd verdwijnen van deze heel drukke wielerkalender. Soit, we zijn de UCI heel dankbaar om aan ons te denken, maar ik focus mij al op volgend seizoen.”

Overzicht kalender

1 augustus: Strade Bianche (Italië)

5-9 augustus: Ronde van Polen

8 augustus: Milano-Sanremo (Italië)

12-16 augustus: Critérium du Dauphiné (Frankrijk)

16 augustus: Prudential RideLondon-Surrey Classic (Groot-Brittannië)

25 augustus: Bretagne Classic – Ouest-France (Frankrijk)

29 augustus-20 september: Tour de France

7-14 september: Tirreno-Adriatico (Italië)

11 september: Grand Prix Cycliste de Québec (Canada)

13 september: Grand Prix Cycliste de Montréal (Canada)

29 september-3 oktober: BinckBank Tour

30 september: De Waalse Pijl

3-25 oktober: Giro d’Italia

4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik

10 oktober: Amstel Gold Race (Nederland)

11 oktober: Gent-Wevelgem in Flanders Fields

14 oktober: Dwars door Vlaanderen

15-20 oktober: Tour of Guangxi (China)

18 oktober: Ronde van Vlaanderen

20 oktober-8 november: Vuelta Ciclista a España

21 oktober: Driedaagse Brugge-De Panne

25 oktober: Parijs-Roubaix

31 oktober: Ronde van Lombardije (Italië)

(SM/PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier