Onze profs: van 134 tot 202 dagen per jaar van huis

(foto Stefan Hoeven)
Tom Vandenbussche

Het nieuwe wielerseizoen is op gang getrokken en dus zullen de vrouwen en vriendinnen van onze 41 profs het op het thuisfront opnieuw vele dagen, weken en soms zelfs maanden zonder hun geliefde moeten te zien bolwerken. Drie van hen – Aaron Verwilst (22), Baptiste Planckaert (31) en Serge Pauwels (36) – vertoefden de voorbije weken aan de Spaanse Costa Blanca. Zeggen ze in koor: “We zijn blij dat onze partner ook haar eigen bezigheden heeft.”

Aaron Verwilst

22 jaar, Ruiselede, prof sinds bij 2018 bij Sport Vlaanderen-Baloise, is samen met Camille Vandenbussche.

“In 2019 was ik 140 dagen weg van huis.”

“Na het seizoen zijn we dan ook niet meer op reis geweest. Ik ben al een heel jaar weg en zag het niet zitten om nog eens naar het buitenland te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat we nooit met ons tweetjes op reis gaan. In het verleden gingen we al eens op citytrip naar Rome en Lissabon. En met de auto maakten we vorig jaar een roadtrip door de Pyreneeën.”

“Ik woon voorlopig nog bij mijn ouders.”

“Ja, Hotel Mama, dat mag je gerust zeggen. Al klopt dat niet helemaal, want ik ben iemand die graag kookt. Het gebeurt zelfs heel vaak dat mijn ouders niets moeten voorzien, omdat ik daarvoor kijk. Zij moeten dan wel de afwas doen. (grijnst) Wat ik klaarmaak, is uiteenlopend en afhankelijk van welke training er voorzien is. Ik probeer met mijn voeding bezig te zijn. Dat is belangrijk als coureur.”

“Als ik thuis ben, maken mijn vriendin en ik tijd voor elkaar.”

“Eens iets gaan eten, een namiddag naar Brugge, een wandeling maken… van zulke momenten geniet ik enorm. Als ik in het buitenland zit, houden we contact via WhatsApp en Facetimen we af en toe. Na de koers stuur ik een berichtje naar haar en mijn ouders, maar ik ben iemand die ‘s avonds al snel eens zal bellen.”

“Neen, ik ben geen nieuwe man.”

“Ook al kook ik graag. Voor andere dingen zal ik Camilles hulp goed kunnen gebruiken. (knipoogt) Als coureur is rust belangrijk, hé. Op het einde van dit jaar gaan we samenwonen. We hebben een huis gekocht in Pittem, vlakbij de grens met Tielt.”

“Camille danst en geeft les in een dansschool.”

“In Meulebeke doet ze dat. Als ik weg ben, plant ze haar agenda vol met vriendinnen. Ik ben blij dat Camille haar eigen bezigheden heeft, naast haar job als business analist bij IT-bedrijf Delaware Consulting.”

Baptiste Planckaert

Baptiste Planckaert en Anke Vanoutrive. (foto RN)
Baptiste Planckaert en Anke Vanoutrive. (foto RN)© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

31 jaar, Spiere-Helkijn, prof sinds 2010, Bingoal-Wallonie Bruxelles, is samen met Anke Vanoutrive, met wie hij drie kinderen heeft: Arviel (6), Collin (4) en Amalie (2).

“In 2019 was ik 134 dagen weg van huis.”

“Als ik in het buitenland zit, horen Anke en ik elkaar via WhatsApp. Via berichten, maar ook ‘s avonds via video om de kindjes te zien en op de hoogte te blijven. Zeker in december, januari en februari ben ik amper thuis, maar vanaf maart beginnen de koersen in België en ben ik vaker thuis. Mijn vrouw is het intussen gewoon en ik dacht dat de kinderen dat zouden overnemen, maar af en toe belt Anke om te zeggen dat ze me missen.”

“Anke neemt het meeste huishoudelijke werk op zich.”

“Maar als ik thuis ben, breng ik de kinderen naar school in Kooigem. De oudste zit nu in het eerste leerjaar, de tweede in de tweede kleuterklas en de jongste start in mei of juni. Af en toe ga ik ook eens naar de winkel om boodschappen. Koken? (grijnst) Neen, dat is niets voor mij. Het gebeurt wel eens dat ik wat pasta of rijst met een stukje vlees klaarmaak als ik terugkom van training, maar in principe kijkt Anke daar altijd voor. Zij kan dat veel beter.”

“Ik heb heel veel bewondering voor haar.”

“Anke werkt als marketing en sales manager bij Metafox in Ardooie en kan wel wat schuiven met haar uren, maar ze neemt de opvoeding van onze kinderen bijna volledig op zich. Ze doet het praktisch allemaal op haar eentje. Daar heb ik enorm veel respect voor. Of ze nog tijd heeft voor een eigen hobby? Niet echt, al probeert ze elke woensdagvoormiddag te gaan fitnessen.”

“Anke en ik hebben weinig tijd voor elkaar.”

“Ik koers meestal tijdens het weekend en ben thuis als zij moet werken en de kindjes naar school gaan. Als we samen iets doen, is het met ons vijven. Gaan zwemmen in Zwevegem bijvoorbeeld. Het is zoeken naar quality time, want Amalie doet ook nog elke dag haar middagdutje. Het is niet altijd evident, maar dat zal binnen enkele jaren, als ze allemaal wat ouder zijn, wel beter gaan.”

“Op reis gaan na het seizoen hoeft niet per se voor mij.”

“Ik ben al zo vaak van huis voor de koers, maar voor Anke is dat natuurlijk anders. Vorig jaar zijn we op citytrip naar Rome geweest. En in juli trokken we met het hele gezin naar de Italiaanse Alpen. Heel geestig, want zo kon ik ook eens op een ander parcours trainen. Een jaar geleden zijn Anke en de kindjes in januari ook enkele dagen naar de stage in Calpe afgezakt, maar nu is dat niet meer mogelijk omdat de oudste intussen schoolplichtig is.”

Serge Pauwels

Serge Pauwels en Ine Beyen. (foto Belga)
Serge Pauwels en Ine Beyen. (foto Belga)© BELGA

36 jaar, De Haan, prof sinds 2006, rijdt bij CCC Team, is samen met Ine Beyen, met wie hij twee dochters heeft: Odile (4) en Marcelle (2).

“In 2019 was ik 202 dagen weg van huis.”

“Ik ben dan ook blij dat mijn vrouw ook haar eigen leven heeft. Zij wordt daar beter van en het gezin ook. Sinds vorig jaar geeft Ine twee dagen per week les in de school van de kindjes. Daarnaast vind ik het heel leuk dat ze voor Het Nieuwsblad werkt. En vorig weekend gaf ze voor Cycling Vlaanderen ook een presentatie op Velofollies. Ine is iemand die zin heeft om een bijdrage aan de maatschappij te leveren en probeert zoveel mogelijk te doen, in combinatie met het gezin en mijn wielercarrière.”

“Thuis doet Ine meestal alles.”

“Maar als zij iets anders aan de hand heeft, neem ik over, zoals de kindjes van school halen. Koken doe ik ook soms, bijvoorbeeld wanneer Ine Marcelle en Odile in bad stopt. Dat vind ik ontspannend. Er zijn periodes dat we eten bestellen via HelloFresh. Dat is erg gevarieerd en alles wordt heel goed uitgelegd. Ik eet ook graag gerechten met couscous. Dat is een goeie bron van koolhydraten en kan eveneens als bijgerecht dienen. We eten vooral plantaardig. Soms wat kip, maar drie, vier dagen per week komt er bij ons geen vlees op tafel.”

“Als ik weg ben, neem ik vaak filmpjes op.”

“Voor de kindjes. Ze zitten momenteel op een leeftijd waarop aan de telefoon komen niet echt hun ding is, aangezien ze voortdurend met van alles bezig zijn. Zeker ‘s ochtends is het vaak een drukte van jewelste. Een videootje opnemen is dus gemakkelijker. Ze kunnen dat bekijken wanneer ze daar zelf zin in hebben.”

“We proberen geregeld te gaan wandelen.”

“Afgelopen zondag was daar een mooi voorbeeld van. Onze jongste doet tijdens het weekend nog haar middagdutje en is tegen 15 uur wakker. Tegen dan heb ik mijn training afgewerkt en kunnen we even op stap. In dit geval was dat een wandeling naar Wenduine, waar we in een koffiebar een koffietje dronken. Soms gaan we eens naar Brugge of Oostende. En een etentje op restaurant doet ook altijd deugd.”

“Ook nog eens op reis gaan met het gezin is niet evident.”

“Ook al heb ik daar wel goesting in, het reizen zelf is er soms te veel aan. Neem nu de zomer van 2019. Na de Tour en Ronde van Polen, waarin Bjorg Lambrecht het leven liet, had ik er mentaal nood aan om met de familie even weg te zijn, dus trokken we voor vijf, zes dagen naar Mallorca. Voor mij was het een vereiste om via Oostende te reizen, zodat we niet te lang onderweg zouden zijn. Om zes uur ‘s ochtends was onze vlucht voorzien, maar door problemen zijn we via Zaventem moeten vliegen en konden we pas om 16 uur opstijgen. Een drama. Ik ben al zo vaak weg dat ik net dat wilde vermijden. Eenmaal in Mallorca waren we het vlug vergeten, maar toch… Na het seizoen zijn we naar Turkije geweest. Een all-invakantie. Niet meteen onze geliefkoosde bestemming, maar voor de kindjes was het fantastisch. Australië is bijvoorbeeld meer ons ding, maar dan zijn we weer zolang onderweg. Ine en ik kiezen dus vaak een tussenoplossing.”