Omloop van het Hoogserlei: “Koers voor toekomstige toppers”

Redactie KW

Willy Den Baes viert donderdag 4 oktober tijdens de 96ste Omloop van het Hoogserlei in Tielt zijn 25-jarige jubileum als secretaris. “Ik blijf er alles aan doen om telkens weer met een wedstrijd van hoog niveau uit te pakken.”

Willy Den Baes is al van jongs af aan koersliefhebber. “Ik was als Zwevezelenaar supporter van Willy Van Neste. En van Rik Van Looy. Nadat een bestuurslid was gestorven, kreeg ik de vraag om het bestuur van het Komiteit Omloop Hoogserlei te vervoegen. Na enkele jaren ben ik dan secretaris geworden.”

“Onze koers is stilletjes aan gegroeid. En we willen dat het een wedstrijd met uitstraling blijft. Over enkele jaren bestaat de Omloop van het Hoogserlei 100 jaar. We gaan dat jubileum natuurlijk uitgebreid vieren.”

“Over enkele jaren bestaat de Omloop van het Hoogserlei 100 jaar. We gaan dat jubileum natuurlijk uitgebreid vieren”

De Omloop van het Hoogserlei kan een mooie erelijst voorleggen. “Een tijdlang heb ik geprobeerd om enkel beloften te laten starten in onze wedstrijd. De wielerbond steunde destijds dit soort koersen. Maar eenmaal die steun wegviel, daalde ons aantal deelnemers onder de vijftig. Dat was voor ons het sein om ook weer de eliterenners zonder contract startgelegenheid te bieden.”

Yves Lampaert

“Het is wel zo dat beloften die hier komen bovendrijven, uiteindelijk doorbreken en de stap kunnen zetten naar de profs. Ik denk onder meer aan Stijn Steels, Timothy Dupont, Floris De Tier, Bert Van Lerberghe, Lennert Teugels en Jack Bauer. Het is en blijft onze bedoeling om jonge talenten te laten ontbolsteren.”

“Of er een bepaalde editie bovenuit steekt? De derde zege van Mario Willems was toch wel speciaal. Bijna elk jaar kleuren toppers de finale van onze koers. In 2012 werd Yves Lampaert tweede. Intussen is hij al twee keer wereldkampioen ploegentijdrijden en won hij een pak grote wedstrijden.”

“Ook de laatste editie zal me bijblijven. Ruiseledenaar Aaron Verwilst won hier een van zijn laatste wedstrijden als belofte vooraleer hij prof werd. Hopelijk kunnen we donderdag weer een topper verwelkomen op het hoogste schavotje”, aldus nog Willy.

Jony Planckaert is donderdag eregast. Hij won 50 jaar geleden voor Lucien Van Impe. De afstand van de 96ste Omloop van het Hoogserlei bedraagt 117 kilometer, verdeeld over tien ronden. (MVH)

Donderdag 96ste Omloop van het Hoogserlei in Tielt

Op donderdag 4 oktober organiseren het Komiteit Omloop Hoogserlei en de Koninklijke Tieltse Sportclub de 96ste editie van de Omloop van het Hoogserlei voor eliterenners zonder contract en beloften. De inschrijvingen gebeuren vanaf 12.45 uur in Brasserie Botermarkt. De start is om 14 uur op de Markt en de aankomst wordt omstreeks 17 uur in de Deken Darraslaan verwacht. De 1905 euro prijzen en premies worden in café De Kiste uitgereikt. Parcours (117 km of 10 ronden): Markt, Ieperstraat, Deken Darraslaan, Egemsesteenweg, Turkeijensteenweg, Klijtmolenstraat, Vijfpachtgoenstraat, Hoogserleistraat, Hondstraat, Wingensesteenweg, Bruggestraat. (GVP)