https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Omloop van het Hoogserlei: een klassieker binnen het kermiscircuit

© (Foto WDV)
Redactie KW

Er wordt, nu het met de coronabesmettingen de goede kan uitgaat, opnieuw gekoerst in Tielt. Na een sabbatjaar neemt het Komiteit Omloop van Hoogserlei de draad terug op. Klokslag 14 uur valt donderdag 30 september het startschot van de 98ste Omloop van het Hoogserlei voor elites zonder contract en beloften op de Grote Markt ter hoogte van de Halletoren. Vandaar trekt men richting aankomst aan de Deken Darrasstraat met nog 117 km verdeeld over 10 ronden voor de boeg.

“Tot vandaag schreven zich precies honderd renners vooraf in”, stelt secretaris Willy Den Baes. “Ook de winnaar van de vorige editie Benjamin Verraes is erbij. Verder zijn er Jens Vandenbogaerde, Frederiek Vandewiele uit het naburige Ruiselede en Angelo Vandaele die de kleine verplaatsing vanuit Pittem maakt. Daartegenover is het echte thuisgevoel voor Tieltenaaar Bram Vanrenterghem.”

Mario Willems op de afspraak

“De inmiddels 48-jarige atleet uit Lochristi dwingt nog steeds bewondering af”, beklemtoont organisator Willy Den Baes. “Na winst in 2006, 2010 en 2015 zou ik me met een vierde voltreffer van Mario Willems best kunnen verzoenen”.

Graag nog een ander geheugensteuntje. Komiteit Omloop van het Hoogserlei opgericht in 1920 is inmiddels 101 jaar jong. Jammer van de coronapandemie en de daaraan gekoppelde afgelasting vorig jaar. Zo is de editie van komende donderdag een uitgesteld eeuwfeest. De klassieker binnen het kermiscircuit is daartegenover aan zijn 98ste editie toe na afgelasting wegens de weersomstandigheden in 1931 en door wereldoorlog 2 in 1940 en 1944.

Indrukwekkende winnaarslijst

De benaming “Klassieker der kermiskoersen” spruit voort uit de erelijst met daarop de wereldkampioenen Rik Van Steenbergen en Benoni Beheydt. Verder zijn er de Milaan San Remo winnaars Odiel Defraeye en Fons Dewolf. Ook primus in Parijs-Roubaix winnaar Dirk Demol was in Tielt aan de eer. Opmerkelijk is ook het rijtje Ronde van Vlaanderen winnaars met op kop Tieltenaar Roger Decock naast Eric Leman, Michel Pollentier, Walter Planckaert en Arthur De Cabooter die het hoogste schavotje haalden. Recenter waren de bekende winnaars Bjorn Leukemans, Gert Steegmans, Jack Bauer en Stijn Steels. Met winst voor Kurt Soenens, Eddy Truyaert, Jan Gyselinck en Aaron Verwilst lieten de streekrenners zich evenmin onbetuigd.

Wat geldgewin betreft is de editie van donderdag met een bedrag van 3550 euro aan prijzen en premies een unicum. Reden genoeg dus voor de wielerfanaten om talrijk een boeiende wielernamiddag in het stadscentrum van Tielt te komen beleven.(VW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.