Omloop van de Westhoek verdwijnt van de kalender

Christine Majerus werd de laatste winnares. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Of de Koninklijke Veloclub Ichtegem ooit nog wielerwedstrijden zal organiseren, is onzeker. Boegbeelden Rik Goethals en Peter Brackez houden ermee op. Daarmee valt alvast het doek over de Omloop van de Westhoek, Memorial Stive Vermaut.

Die wedstrijd voor elite vrouwen kende jarenlang een grote weerklank in binnen- en buitenland. De laatste, 57ste editie werd gewonnen door de Luxemburgse Christine Majerus, voor de Nederlandse Amy Pieters.

De voorbije jaren kreeg de organisatie trouwens al heel wat tegenslag te verwerken. Zo werden de edities van de Memorial in 2019 en 2020 afgelast, de eerste keer vanwege stormweer, de tweede keer door de coronacrisis. In 2021 stond de organisatie dan weer plots voor onverwachte kosten: het hele deelnemersveld en alle begeleiders moesten een coronatest ondergaan.

In een korte aankondiging laat ontslagnemend koersdirecteur Peter Brackez weten dat de reden waarom KVC Ichtegem de koers niet meer zal organiseren vooral te zoeken is in het gewijzigde beleid van het gemeentebestuur ten aanzien van het verenigingsleven. Brackez doelt daarmee op de beslissing van het bestuur om de subsidie voor KVC Ichtegem Sportief met 40 procent of 10.000 euro te verminderen.

Uitgeweken

“De reden voor die vermindering is de beslissing van de organisatoren om voor de start van de Memorial uit te wijken naar Torhout”, zegt burgemeester Jan Bekaert. “Voor alle duidelijkheid: voor die beslissing hadden en hebben wij alle begrip. Ik herinner me dat mijn collega van Torhout, Kristof Audenaert, mij destijds hiervoor heeft opgebeld. Ik heb hem toen verteld dat wij als gemeentebestuur ons niet willen bemoeien met het bestuur van verenigingen en dat we daartegen dan ook geen enkel bezwaar hadden. Ik ga ervan uit dat Ichtegem Sportief een goede reden had om uit te wijken. We kunnen alleen maar met grote spijt vaststellen dat er na het ontslag van Rik Goethals en Peter Brackez binnen Ichtegem Sportief niemand is opgestaan om hun taak over te nemen.”

Of Ichtegem Sportief nog de Grote Prijs Jules Vanhevel zal organiseren, of er helemaal de brui aan geeft, is een open vraag. (RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.