“Oké, een bodyguard heb ik niet nodig. Maar ik merk wel dat mensen zich anders tegen mij gedragen”

Patrick Lefevere. © Foto Stefaan Beel
Tom Vandenbussche

Soms interview je mensen die geen extra uitleg behoeven. Patrick Lefevere (63) is zo iemand. Als CEO van Quick.Step Floors – vanaf 1 januari Quick.Step-Deceuninck – heeft de Roeselarenaar een succesvol wielerjaar achter de rug. Lefevere was dan ook onze geschikte gesprekspartner om twee uur lang op het voorbije West-Vlaamse sportjaar terug te blikken. En dat zonder ook maar één keer het magische getal 73 – het aantal overwinningen van zijn team in 2018 – in de mond te nemen. “West-Vlaanderen, dat is voor mij thuis. Maar door mijn job voel ik me toch iets meer Europeaan.”

“Hoe vaak ik nog in West-Vlaanderen ben?” Op het gezicht van Patrick Lefevere verschijnt een glimlach. Het is een sombere woensdagochtend in hartje Roeselare en om tien uur hebben we met de CEO van Quick.Step in Bar Julien afgesproken. Het sfeervolle Muntplein baadt begin december al in een rust van kerststilte en dat merken we ook bij onze gesprekspartner. Lefevere heeft begin oktober zijn slag thuisgehaald de toekomst van zijn wielerteam en werknemers is voor enkele jaren veiliggesteld en geniet van enkele kalmere weken, hoe relatief dat bij de druk bevraagde manager ook mag klinken. “Voor de belastingen moet ik jaarlijks uitrekenen hoeveel dagen ik op hotel in het buitenland zit. Wel, in 2017 kwam ik aan 155 nachten. Maar als je op hotel gaat, rijd je ernaartoe en keer je pas de dag erna terug. Dat zijn dus telkens bijna twee dagen. Als ik dan eens hier ben, blijf ik dus het liefst gewoon thuis. En voor mij is thuis blijven recupereren. Al dat vliegen… Ik haat het! West-Vlaanderen, dat is voor mij thuis. Ik ben hier geboren en getogen. Maar door de omstandigheden van mijn job voel ik me misschien toch nog iets meer Europeaan.”

04/02/2018

Eli Iserbyt wordt wereldkampioen veldrijden bij de beloften, Michael Vanthourenhout pakt zilver bij de profs. Ploegleider Gianni Meersman is een tevreden man, terwijl het eerste WK van Sven Vanthourenhout als bondscoach een groot succes is.

Lefevere: “Ik volg het van nabij, maar heb hetzelfde gevoel als veel mensen. Dat het niet meer spannend is. Ik heb natuurlijk een uitgebreid verleden met de cross. Erik De Vlaeminck en Albert Van Damme bij Marc Zeepcentrale, Roland Liboton, Sven Vanthourenhout, Mario De Clercq… En ik kan ook zeggen dat ik een beetje mee aan de basis lig van de komst van Gianni Meersman bij Marlux-Bingoal. Jurgen Mettepenningen informeerde bij mij of ik jonge gasten kende. Ja dus. Ik dacht aan Klaas Lodewyck, maar die lag vast bij BMC. En ook aan Gianni. Iemand van wie ik dacht dat hij het wel goed zou doen. ‘s Anderendaags heeft hij een WhatsApp gestuurd om mij te bedanken voor wat ik gedaan had.”

(Lees verder onder de foto)

Klaas Lodewyck.
Klaas Lodewyck.© LAYLA VANCOMPERNOLLE

“Sven heeft lang aan de zijde van Sven Nys gecrost en daar veel van opgestoken. Dat hij nu ook als coach op de weg zijn ding mag doen, is terecht. Hij komt goed over, heeft een vlotte babbel… Ja, ik hoop dat hij dat goed zal doen.”

De verhalen rond Andres Iniesta? Als je iemand van dat niveau bent, kan het heel eenzaam zijn, daar aan de top

25/02/2018

Julien Vermote wint op een haar na Kuurne-Brussel-Kuurne. En dat nu hij voor het eerst sinds zijn vertrek bij Quick.Step voor eigen rekening kan rijden. De maanden erna komt hij echter nog amper in beeld.

Lefevere: “Mijns inziens was zijn vertrek niet de juiste keuze, maar het was zijn beslissing. Ik heb er geen probleem mee. Hij zegt: als ik het niet geprobeerd had, zou ik er de rest van mijn leven spijt van gehad hebben. Tijdens de Tour zei zijn vader in Lourdes: zou je hem nog terug nemen? Waarop ik zei: je doet precies alsof het avontuur al mislukt is terwijl het pas begonnen is. (grijnst) Julien is een goeie coureur, maar hij heeft praktisch niets van explosiviteit. En laat dat net een belangrijk element van het moderne wielrennen zijn.”

04/03/2018

Nicky Degrendele wordt wereldkampioene keirin op de piste.

Lefevere: “Het is een discipline waar ik met enige belangstelling naar uitkijk. Qua spanning, qua positionering, voor alles wat erbij komt kijken… Ze is gemaakt voor die sport, hé. En ze is wereldkampioene geworden. Daar kun je niets vanaf doen.”

06/03/2018

Eliot Lietaer zal een groot deel van het seizoen buiten strijd zijn door een fistel op zijn zitvlak, een netvliesbreuk aan zijn rechteroog en een gebroken ruggenwervel. Luttele maanden eerder had Patrick Lefevere hem bijna een contract gegeven.

Lefevere: (glimlacht) “Ik zou kunnen zeggen: oef. Of misschien was er wel niets gebeurd als hij bij ons had gezeten. Maar ik heb eerlijk gezegd wel met hem te doen. Als je merkt hoe groot het verlangen bij die jongen was om bij ons te komen rijden en dan moeten zeggen dat het niet doorgaat… Dat is het moeilijkste aan mijn job. Het heeft niet veel gescheeld, maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan.”

“Het is altijd dubbel bij ons. Het niveau ligt heel hoog, hé. Neem nu Benjamin Declercq, de broer van Tim. Yves Lampaert, die vaak met hem gaat trainen, had hem gezegd: schrijf zelf eens een e-mail naar Patrick. Hij heeft dat gedaan en ik heb waarheidsgetrouw geantwoord dat het net niet is.”

Foto Stefaan Beel
Foto Stefaan Beel© STEFAAN BEEL

Net niet of nog net niet?

Lefevere: “Net niet. Maar wat niet is, kan nog komen, hé. Bij Tim was het ook zo. Die was vaak geblesseerd en viel geregeld. Fragiel dus. Eigenlijk legt Benjamin hetzelfde parcours af. Maar ik kan vandaag niet tegen u zeggen dat hij nooit bij ons zal rijden. Ik zie wel niet meteen het voordeel van twee broers in mijn ploeg, want het zijn twee totaal verschillende coureurs. Nu ja, we zien wel wat de toekomst brengt.”

06/05/2018

Marino Vanhoenacker wint de Ironman van Australië en wordt de eerste triatleet die op elk continent een Ironman gewonnen heeft. Bink is ook recordhouder met het aantal Ironman-zeges: 17 stuks. In 2020 kan hij er nog een derde wereldrecord aan toevoegen: de oudste Ironman-winnaar ooit worden.

Lefevere: “Hij is ooit eens met ons op hoogtestage geweest, naar de Sierra Nevada. Hij zat toen ook bij dokter Cruyt en Toon had gevraagd of Marino in hetzelfde hotel als ons kon verblijven. (grijnst) De coureurs waren onder de indruk van zijn trainingsvolume. En ik eigenlijk ook. Maar laatst is zijn licht eens uitgegaan zeker? Ik heb daar toch soms schrik voor, als je niet weet waar je grenzen liggen. Dat moet toch een aanslag op je lichaam zijn, hé.”

13/05/2018

Club Brugge is de beste voetbalclub van het land, want het pakt voor de tweede keer in drie jaar de titel.

Lefevere: “Ik heb toch wel een band met Club, in die zin dat Luc en Carole Maes van Latexco er aandeelhouder zijn. Het zijn verwoede Club-fans en samen met enkele zelfstandigen noemen ze zich de Tieltse connectie en nodigen ze me af en toe uit. Vincent Mannaert ken ik, omdat hij bij Paul De Geyter gewerkt heeft. Bart Verhaeghe, die ken ik van Bart Verhaeghe. En Jan Boone (nu CEO bij Lotus Bakeries, red.) was CEO bij Omega Pharma toen die mijn ploeg sponsorden.”

Club heeft onder Verhaeghe en Mannaert grote stappen gezet, net zoals jij dat bij Quick.Step op een bepaald moment hebt moeten doen om bij te blijven. Moderniseren, noemen ze dat.

Lefevere: “Klopt, al is de situatie bij hen toch anders. Zij hebben een stadion en kunnen daarin investeren. Ik investeer in mensen, want ik heb geen stadion. Club heeft dat goed gedaan, hé. Van zeg maar bijna break-even naar de winst die ze nu draaien.”

“Dat het bij Anderlecht niet zo vlot loopt? Dat heeft natuurlijk vooral te maken met Europees voetbal, hé. Pas dan kun je in accommodatie en spelers investeren. Een vicieuze cirkel. Het is nu aan Marc Coucke om te tonen wat hij met dit Anderlecht kan. Ook op niet-zakelijk vlak.”

Voor wie supporter jij?

Lefevere: “Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik ken ook Paul Gheysens goed. Ik ben al in Antwerp geweest en ken zijn verhaal bij Ghelamco van a tot z. Ik ken zijn vrouw, want zij is van Ledegem en de hele familie van mijn moeder is van daar. Haar pa kocht auto’s bij mijn pa. (lacht) Ja, de wereld is klein, hé. Met Genk heb ik trouwens ook connecties. (grijnst) Een goeie vriend van mij, een wijnleverancier, heeft me er al vaak uitgenodigd. Ik ben ook fan van een Italiaans restaurant, La Botte, waar het vurige Genk-fans zijn. En Dirk Degraen, ex-collega van De Geyter, is er CEO geweest.”

16/05/2018

(Lees verder onder de foto)

Tim Declercq.
Tim Declercq.© Foto BELGA

Tim Declercq pakt zijn eerste prijs van 2018: een 20ste plaats in de kermiskoers van Puivelde. Maar het belang van Tim voor Quick.Step gaat natuurlijk veel verder.

Lefevere: “Ik denk dat ik, wat Tim betreft, een pluim op mijn hoed mag steken. Tim was Tim. Bij Topsport Vlaanderen iemand die, zoals we in West-Vlaanderen zeggen, zich weirde voor z’n brokken. Hij was bij ons in de ploeg niet opgevallen, behalve bij mij. Dat komt omdat hij en zijn broer, toen ze nog studeerden, een werk moesten maken en mij daarvoor kwamen interviewen. Toen heeft Tim gezegd: ik hoop dat ik later bij u kan rijden. Waarop ik zei: als je voelt dat de tijd rijp is, stuur je maar een mailtje. En dat deed hij. Het is toch altijd goed als je persoonlijk contact heb. Ik kan dat niet met iedereen doen, want daarvoor heb ik te veel aanvragen. Maar Tim heeft de rol van Vermote overgenomen en valt nog meer op met zijn brede schouders en grote tanden. In het begin zei ik tegen hem: ge hebt een mulle om op kop te rijden. Dat vond hij wel grappig.”

24/06/2018

(Lees verder onder de foto)

Yves Lampaert.
Yves Lampaert.© Foto BELGA

Yves Lampaert wordt in Binche Belgisch kampioen op de weg. Hij wint ook Dwars door Vlaanderen en het WK ploegentijdrijden. En hij werd door deze krant voor het tweede jaar op rij tot IJzeren Briek uitgeroepen.

Lefevere: “Ik vind dat Lampaert een beetje te veel criteriums gereden heeft en naar iets te veel recepties is gegaan. Hij zegt bijna tegen niets neen. Hij stelt zich open en is heel sympathiek in zijn taalgebruik. De mensen horen dat graag en denken dat hij een bezit van hen is. Maar je moet ergens een grens trekken.”

Recent zei je: hij wordt nu als kopman betaald. Zal hij met die druk om kunnen gaan?

Lefevere: “Wel, dat is mijn vraag. Tot vandaag was hij de underdog en dat speelde hij ook goed. Je had bij ons Boonen, Gilbert, Terpstra en Stybar. Daar stond Yves onder. Maar Boonen is gestopt en Terpstra is weg. En in Harelbeke heeft Yves niet negatief bedoeld ook nog eens lesje van Terpstra gekregen. Ik hoop dat hij daaruit heeft geleerd. Laat ons een kat een kat noemen. Als Yves in een Ronde van Vlaanderen met Sagan of Van Avermaet naar de meet moet, is hij kansloos. Na 260 km weet je door de staat van frisheid natuurlijk nooit wat er gebeurt, maar Yves kennende… Hij is soms nogal wild, hé. Dat zie je ook in zijn kopbeurten. Neem nu die Tourrit naar Roubaix. Hij heeft daar volledig tegen de ploegtactiek gereden. We zaten daar met Gaviria, die bij wijze van spreken de snelste van het peloton was. En hij zat daar met een sterke Gilbert. Toch reed hij vol door met Van Avermaet en Degenkolb, terwijl we bijna mathematisch zeker waren dat hij derde zou worden. Yves moest de laatste vijf kilometer gewoon zijn benen stilgehouden hebben.”

© STEFAAN BEEL

Lampaert reed wat te veel criteriums en ging naar iets te veel recepties, vind ik. Hij zegt bijna tegen niets neen

“Goed, hij heeft zijn show gehad, wij hebben hem als Belgisch kampioen laten doen en het met de mantel der liefde bedekt. Maar dat was niet oké, hé. Zijn Tour was wel heel goed. Jammer dat hij niet won op de Champs Elysées. Ik roep niet snel, maar toen ging het er in onze bus heel luidruchtig aan toe. De manier waarop hij wegging… Daar zat poer achter.”

06/07/2018

De Rode Duivels verslaan op het WK voetbal na een legendarische match Brazilië met 1-2.

Lefevere: “Ik heb die match niet gezien. De Tour begon toen, hé. Dan zit ik vaak met genodigden en dat zijn geen voetbalfans. Maar ik ben door de familie Gheysens wel uitgenodigd om naar de halve finale tegen Frankrijk te gaan kijken en ben meegevlogen naar Sint-Petersburg. Het was leuk om dat eens mee te maken. Het is iets helemaal anders dan een koers.”

Het was één grote goednieuwsshow, maar amper drie maanden later kwam ons voetbal in nauwe schoentjes door Operatie Propere Handen. Jij was niet geschrokken.

Lefevere: “Neen, zeker niet, ook al kan ik niet zeggen dat ik het op die manier heb zien aankomen. Je moet natuurlijk in de voorwaardelijke zin spreken. Dat er bij managers gefoefeld werd, wist ik. Maar die transfers middenin het seizoen, daar ben ik niet voor. Het is moeilijk om je te identificeren met het voetbal, want speler A zit nu bij Club en in januari misschien bij een andere ploeg. Alsof de beste coureurs in het voorjaar bij mij rijden en in de Tour bij een andere ploeg.”

11/07/2018

Greg Van Avermaet stuurt een sms’je naar Guillaume Van Keirsbulck. Hij schrijft: “Ik zou je er bij CCC graag bij hebben, maar wel niet te veel op terrasjes zitten, hé.”

Lefevere: “Ik heb er niets aan toe te voegen. (kan een lach niet onderdrukken) Greg heeft dat goed gezegd. Het eeuwige verhaal, hé. Je weet: ik heb een goede band met zijn familie en stond eens met zijn pa op de koers. Kurt zei: hij is klaar om terug te keren naar de WorldTour. Dat was natuurlijk een visje dat hij uitsmeet. En toen raakte bekend dat Guillaume naar CCC ging. Het is misschien beter. Of ik het overwogen had? Neen. De vraag was niet aan de orde.”

Foto SB
Foto SB© STEFAAN BEEL

15/07/2018

Mauri Vansevenant, zoon van ex-prof Wim, wordt als 19-jarige neobelofte tiende en beste jongere in de gereputeerde Ronde van Aosta.

Lefevere: “Knap, vooral met zijn zware valpartij van vorig jaar in de Alpenklassieker in gedachten, hé. Dat hij er nog niet honderd procent voor leeft? Ja maar, Wim doet altijd zo’n beetje alsof zijn zoon nog niet veel traint. Maar dat zijn vaders, hé. Hij zal er wel mee bezig zijn. Hij kan klimmen, hé. Maar als er morgen in waaiers moet worden gereden, is het een ander paar mouwen. Ik weet niet hoe oud hij is. Negentien? Wel ja… Hij is niet de enige West-Vlaming van zijn generatie met talent. Er zijn er twee van mijn streek die ook goed presteren, hoor ik: Loran Cassaert en Cériel Desal, een neefje van Guillaume.”

29/07/2018

(Lees verder onder de foto)

Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin.© Ina Fassbender/dpa

Geraint Thomas wint de Tour voor Tom Dumoulin en Chris Froome.

Lefevere: “Thomas is bij mij onder de radar gebleven. Van Froome had ik ook nooit gehoord. Van Dumoulin wel. Maar dat is dan weer een typisch voorbeeld van een Limburger. Of van een West-Vlaming. Heel vroeg in het jaar wil hij zekerheid en liever tekenen om dan achteraf spijt te hebben dat hij goed gereden heeft en meer waard is dan waarvoor hij getekend heeft. Voor mij typeert dat Tom Dumoulin. Het is typisch Limburgs en West-Vlaams: snel zekerheid willen hebben.”

Dumoulin? Die wil altijd snel zekerheid. Het is een typisch voorbeeld van een Limburger. Of van een West-Vlaming

12/08/2018

Koen Naert kroont zich in Berlijn tot Europees kampioen marathon.

Lefevere: “Ik heb geweldig veel respect voor de atleet en hoe hij daar met overmacht won. Ik zag de beelden van zijn wedstrijd toevallig live op televisie. Dat hij dan ook nog eens van mijn streek is, is meegenomen. Hij is bescheiden. Naar buiten toe dan toch, maar in zijn binnenste wist hij heel goed waarmee hij bezig was. Wetende: ik kan het wel, maar ik zal het niet zeggen en het eerst doen. (glimlacht) Antwoorden met de pedalen dus. Enfin, bij hem met zijn voeten natuurlijk.”

Naert komt uit in een discipline waarin Ethiopiërs, Eritreeërs en Kenianen de plak zwaaien. Dat is anders dan in de koers, terwijl dat toch ook een duursport is.

Lefevere: (knikt) “Ik heb de voorbije jaren met veel aandacht de prestaties van de Afrikanen gevolgd. Er is daar een heel mooie Scandinavische documentaire over gemaakt. Lopen ze met epo? Is het door de hoogte waarop ze wonen? Is het een manier van leven? Na lang zoeken bleek dat het komt door de manier waarop hun onderbenen gebouwd zijn. Dat maakt het verschil.”

En toch komen er amper goeie wielrenners uit die landen.

Lefevere: (knikt) ” Vreemd, hé. Ik ben zeker geen professor, maar ook ik redeneerde: wie goed kan lopen, moet goed kunnen fietsen. Alleen, in Afrika hebben ze vanaf de geboorte al het nadeel dat ze geen fiets hebben. Zij lopen 20 km naar school, wij fietsten 20 km naar school. Er is een evolutie merkbaar, maar het gaat heel traag. Ik heb gedurende een aantal jaar enkele Eritreeërs gevolgd, maar politiek ligt dat daar heel moeilijk. Daar een visum krijgen is bijna onmogelijk. Ik ben ook twee keer uitgenodigd om de Ronde van Rwanda bij te wonen, maar ik ben uiteindelijk niet geweest. Ik durfde niet. Malaria enzo.”

12/08/2018

(Lees verder onder de foto)

Xandro Meurisse.
Xandro Meurisse.© Foto BELGA

Xandro Meurisse wordt zesde op het EK. Toch rijdt hij nog niet voor een WorldTour-team.

Lefevere:”Hij is me indertijd als belofte al getipt geweest. Maar toen was het nog een verhaal van net wel, net niet. Hij is daarna naar een continentaal team gegaan en doet dat goed.”

Is hij een optie voor jou?

Lefevere: “Als ik goed ingelicht ben, heeft hij er zelf voor gekozen om bij Wanty bij te tekenen, omdat hij zich nog niet helemaal klaar voelt voor de WorldTour. En omdat hij nog zijn eigen kans wilde gaan. (met veelzeggende glimlach) Maar natuurlijk is hij me niet onbekend.”

03/09/2018

McLaren maakt bekend dat Stoffel Vandoorne in 2019 niet meer voor het Formule 1-team zal uitkomen.

Lefevere: “A sad story. Ik ken hem persoonlijk. Een heel sympathieke kerel. Hij is twee jaar geleden met ons op trainingskamp geweest en is toen een paar keer mee gaan fietsen. Hoe het kan uitdraaien, hé. Voorbestemd om de nieuwe topper in de Formule 1 te worden. En oké, dan weet je dat België financieel niet zo sterk staat. Schijnbaar was dat echter niet zo belangrijk. Nu blijkt dat wel zo te zijn, heeft hij de pech een ploegmaat als Alonso naast zich te hebben en begint zijn topteam van vandaag op morgen plots aan te modderen. Ik ken de details niet, dus kan ik er niet over oordelen. Maar ik vind wel dat hij er heel sereen mee omgegaan is.”

Is dat dan nog wel topsport?

Lefevere: “Het is een beetje zoals cyclocross, hé. Misschien een rare vergelijking, maar in Formule 1 zie je de hele dag drie auto’s en zitten de mensen te wachten: ofwel rijden ze in de start op elkaar, ofwel gaan ze elkaar in de finale, als ze voor de zege aan het vechten zijn, nog eens aanraken. En af en toe, als ze hun banden moeten wisselen, zeggen ze iets tegen hun mecaniciens. That’s it. In de cross rijden Van der Poel en Van Aert in de eerste ronde weg, een ronde later rijdt hij hem los en daarna zijn er bijna geen wijzigingen meer in de top vier. Voor plaatsen vijf tot tien wordt er wel gestreden, maar daar ligt niemand van wakker.”

13/09/2018

Jelle Wallays wint de 18de rit in de Vuelta en roept na afloop: “Losers. Heel de tijd lachen met mij. Waar zitten de mannen van Quick.Step?”

Lefevere: “Wat moet ik er nog over zeggen? Het zegt veel over hem, niet over mij of over ons. Het is frustratie bij hem, frustratie bij die hele ploeg (Lotto-Soudal, red.). Ik was geen brave jongen en ben dat nog altijd niet. Maar die woorden waren persoonlijk. Dat was niet de bal spelen, maar het been. De reden? Ik weet het niet goed. Wij hadden hem alleszins niet aangevallen. Als wij die rit gecoördineerd rijden, blijft hij nooit voorop, hé. Alleen kun je niet de hele Vuelta op kop blijven rijden. Achterin het peloton is er daarna een machtsstrijd geweest tussen een paar ploegen die zeiden: als jij niet rijdt, rijden wij ook niet. En zo staat Jelle Wallays ook op het palmares van de Vuelta. (grijnst) Net zoals ik.”

27/09/2018

(Lees verder onder de foto)

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel.© Foto Belga

Remco Evenepoel, ‘s werelds beste junior, wordt getraind door een Tieltse ex-marathonloper, Fred Vandervennet, maar volgt nu de schema’s van Quick.Step-trainer Koen Pelgrim.

Lefevere: “Die ouders zaten er wat verveeld mee. Ik heb hen gezegd dat ze correct moeten zijn en hem moesten bedanken voor wat hij gedaan heeft, maar dat er nu andere trainingstechnieken zijn en hij door iemand van de ploeg zou worden begeleid. Remco weet heel goed wat hij wil en zegt dat hij zich momenteel prima voelt bij de trainingen van Koen.”

Op de feestavond van Evenepoel heb ik me bewust aan de zijkant gezet en ik heb ze zien komen, de mee-eters

08/10/2018

Patrick Lefevere stelt Deceuninck, een bedrijf uit Hooglede dat zich specialiseert in ramen en deuren in duurzaam pvc en aluminium, als nieuwe sponsor voor. Opnieuw een West-Vlaamse sponsor dankzij de hype rond Yves Lampaert?

Lefevere: “Neen, ik was zoals altijd op zoek naar sponsors en dan kom je tot de vaststelling dat de wereld klein is. De pa van Jérôme De Bruycker was CEO bij Brico toen wij door hen gesponsord werden: Mapei-Bricobi, in 1998. Die jongen zal altijd de koers blijven volgen zijn en is nu marketingdirecteur bij Deceuninck. Hij nam via de website contact met ons op, is naar Wevelgem gekomen en heeft daar een PowerPoint-voorstelling gegeven.”

“De tweede keer dat we hebben afgesproken, waren Alessandro Tegner en ik in ‘t Roodhuis beland, bij mij in Rumbeke. Toen ging mijn telefoon. Ik dacht: shit, ze zullen toch niet afbellen. Maar Jérôme zei: we zijn een beursgenoteerd bedrijf en als jij daar met je beroemde kop komt, zal het hele kot in rep en roer staan, dus zou het beter zijn als je eens bij CEO Francis Van Eeckhout thuis langsgaat. Ik kwam daar binnen en hij zei: ik heb je nog nooit gezien in mijn leven en je zit al in mijn huis. (grijnst) Maar het was een vlotte babbel en van het één kwam het ander.”

Vloekt u soms niet: twee West-Vlaamse bedrijven als hoofdsponsor en toch maar twee West-Vlamingen in uw ploeg?

Lefevere: “Er zijn jaren geweest dat ik er, op uitzondering van Museeuw, geen heb gehad. Dat zijn omstandigheden. Het is aan de West-Vlamingen om te bewijzen dat ze onze ploeg waardig zijn.”

Toch is uw ploeg héél erg West-Vlaams getint, vooral in de omkadering: Dirk Clarysse, Geert Coeman, Toon Cruyt, Frederick Pollentier, Rudy Pollet, Dirk Tyteca, Kurt Roose, James Vanlandschoot, Patricia Vercamer, Kevin Verstaen en nu ook Klaas Lodewyck en Pauline Farazijn…

Lefevere: “Het is alleszins geen toeval dat Klaas erbij gekomen is. Klaas is Klaas. Ik heb hem zijn hele carrière gevolgd. Hij leeft graag en er waren zijn hartproblemen. Maar ik was blij toen hij bij de jeugd van BMC terecht kon. Het contact is altijd gebleven en dit jaar kwam de vraag terug, omdat de onzekerheid bij BMC groot was. Nu was het moment daar wel. Onze ploegleiding is aan verjonging toe. Ik denk niet dat mannekes van 20 jaar nog kunnen lachen met moppen van iemand van 55.”

25/11/2018

Ex-stervoetballer Andres Iniesta maakt bekend dat hij in 2009, na het behalen van titel, beker en Champions League met Barcelona én de Europese titel met Spanje, met zelfmoordgedachten rondliep.

Lefevere: “Het is menselijk, hé. Het kan gebeuren met de beste. En ja, ik kan me er zeker iets bij voorstellen. Als je iemand van dat niveau bent, kan het heel eenzaam zijn, daar aan de top. Omdat de mensen rondom jou het niet goed met jou menen en van het succes willen meegenieten, ook op financieel vlak. Met als gevolg dat je niet meer als een normale mens op straat kan komen.”

“Ik ben van de generatie van Elvis Presley. Ik was toen 22 en hij liep rond met bodyguards. Ik ben nu een beetje bekend en heb geen bodyguard nodig, maar ik merk wel dat mensen zich anders tegen mij gedragen, terwijl ik in mijn ogen niet veranderd ben. Ik zie dat nu ook bij Remco Evenepoel. Dat manneke is 18 jaar. Op zijn supportersavond heb ik me bewust aan de kant gezet. En ik zag ze komen: de aasgieren, de mee-eters… Een stuk of vijf, zes. Remco’s vader weet niet hoe hij ermee moet omgaan, maar de dag erna heb ik een mail gestuurd: die, die, die, die en die. Het stopt niet, hé.”

Is Patrick Lefevere zelf nog soms op zijn gemak?

Lefevere: “Eigenlijk wel. Maar als ik ergens binnenkom en rondkijk, weet ik dat ik binnen het uur zal worden aangesproken. Eerst durven ze niet goed, maar uiteindelijk komen ze met een smoes toch tot bij mij. Er was ooit een vrouw die zei: ken je mij nog van op uw verjaardagsfeestje? Ik antwoordde dat we ons in de hoek van dat café hadden gezet en zij daar niet bij was. Waarop ze zei: ja, maar ik zat aan de toog.Voor mij is dat dan dus acht jaar geleden. Het was mijn 55ste verjaardag. Ofwel moet het een vree snelle mokke geweest zijn.” (grijnst)

Patrick Lefevere doorgevraagd

“Iemand anders zal drie mensenlevens nodig hebben om mee te maken wat ik heb meegemaakt”

Wat is je passie buiten het wielrennen?

“Overleven. (proest het uit) Je kent mij, hé. Ik ga graag eens eten, al ben ik nu wel een beetje gehandicapt. Eén van mijn favoriete restaurants, Nieuw Stadion in Gentbrugge, is er immers mee gestopt.”

Denk je al eens aan de dood?

“Natuurlijk, elke dag. Neem nu mijn tumor. Alle mensen die ik ken en het gehad hebben, zijn dood. Ik heb het overwonnen. Maar ik ben een optimist, narcistisch bedoeld, tot in de kist. Ik leef daar niet mee. Iemand anders zal drie mensenlevens nodig hebben om mee te maken wat ik heb meegemaakt. Ik heb een unieke carrière afgelegd en daar ben ik blij om.”

Hoe beleeft Patrick Lefevere de eindejaarsfeesten?

“Ik kijk er echt niet naar uit. We hebben al van alles uitgeprobeerd. Vorig jaar huurden we een huisje in Zeeland, maar het was storm en geen weer om te wandelen. We zijn ook eens naar een chalet in Verbier geweest. Ook wel leuk, maar geef mij maar gewoon thuis. Het liefst doe ik om zeven uur ‘s avonds mijn pyjama aan met mijn peignoir. Gezellig warm, met een aperitief, wat aperitiefhapjes en wat kleins om te eten. Geen opgeblazen toestanden.”

Met wie zou je nog eens graag uit eten gaan?

(denkt even na) “Da’s een moeilijke. (na een tijdje) Vladimir Poetin! Die mysterieuze, gewezen KGB-spion. De rare snuiter die dat hele land op een bepaalde manier naar de welvaart probeert te sturen en nooit in zijn kaarten laat kijken. Het zou wel een tiengangenmenu moeten zijn, want als we beginnen bij zijn jeugd en tot nu doorgaan… (grijnst) Poetin heeft in zijn leven toch wel wat watertjes doorzwommen, hé.”

Wat is je ultieme tip om eens lekker te eten in onze provincie?

“Ik ben een superfan van Peter Goossens, maar dat is niet in West-Vlaanderen. Er zijn hier veel goeie restaurants, hé. ‘t Verschil in Gits, La Durée in Izegem, Boury in Roeselare, Le Fox in De Panne, De Jonkman in Brugge… Allemaal sterrenrestaurants natuurlijk. Het jammere is dat er hier zoveel goeie zijn en je keuzes moet maken. En eerlijk: ik moet beroepshalve al zo vaak op restaurant dat ik ook gewoon graag eens thuis een roerei eet, hoor.”

Maakt geld gelukkig?

“Als je er niet over nadenkt wel. Als je dat wel doet, word je ongelukkig. Op mijn 40ste had ik niets. Nu heb ik wel iets. Ik ben niet rijk. Als ik morgen stop, zal ik niet verhongeren. Maar geloof me: ik denk nooit aan geld, ook al zullen veel mensen die dit lezen mij niet geloven. Patricia doet de betalingen. Als zij morgen sterft, weet ik niet eens hoe ik een automatische betaling moet doen. Maar ik volg in grote lijnen wel de beleggingen op en dan begin je al eens te denken aan schenkingen voor de kinderen. (glimlacht) Wel niet net te veel, zodat je zelf nog genoeg hebt. En ook niet net te weinig, want anders kunnen ze zich op hun rug gaan leggen. Je moet proberen om de gulden middenweg te vinden.”

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt?

“Zoveel lees ik niet, maar biografieën gaan er altijd in. De meest hypocriete die ik ooit las, zijn die van Tindemans. De Val, het boek van Matthias M. R. Declercq over de Gentse jongens, vond ik wel heel ontroerend. Ik ben in Parijs op het vliegtuig naar San Francisco gestapt en heb het in één ruk uitgelezen. Gagner van Bernard Tapie vond ik ook heel goed.”

Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt?

“Ik heb het geluk gehad voor negen dagen op een jacht te worden uitgenodigd. Geen roeibootje, hé. Wel een jacht met zeven man personeel en een sterrenchef. Start in Venetië en via Triëste naar Kroatie en Montenegro. Ik wou niet meer van die boot. Voor mij was dat rust. Elk anderhalf uur kwamen ze vragen of ze iets voor je konden doen. En elke dag hadden de mannen een vaste afspraak om op televisie naar het laatste uur van de Vuelta te kijken. Zalig!”

“De tweede mooiste reis was mijn eerste jaar dat ik het als ploegleider zo druk had met Cipollini, Ballerini, Museeuw… Na de Vierdaagse van Duinkerke was ik zo kapot dat ik tegen Patricia heb gezegd: we zijn naar de Seychellen gegaan. Echt héél mooi.”

“Ik heb echter een absolute droomreis die ik nog niet gedaan heb. En waarschijnlijk zal het er ook niet meer van komen: naar Bora Bora, bij Tahiti. Probleem is: het is 24 uur vliegen en dus moet je minstens voor 14 dagen gaan. Lien Crapoen en Edward Theuns zijn er onlangs geweest. Hoe ik daarop gekomen ben? (grijnst) Als notoir vrouwenliefhebber heb ik ooit de film gezien waarin Marlon Brando op Tahiti strandde en daar niet meer weg wilde, omdat het er zo leuk was. (glimlacht) Je moet ook nog een beetje fantasie hebben.”

Wat betekent West-Vlaming zijn voor jou?

“Het heeft alleen maar voordelen. We zijn een ras dat door de eeuwen heen waarschijnlijk zo vaak overlopen is door invasies dat we hebben moeten leren vechten. Onze voorouders moesten de bieten gaan doen en in Frankrijk in de fabrieken gaan werken, twee wereldoorlogen zijn hier grotendeels uitgevochten… Dat allemaal heeft ons gemaakt tot het volk dat we zijn. We kunnen heel snel switchen. De vlasindustrie ging kapot en dus worden het allemaal industriëlen in de regio Waregem-Wielsbeke. In Kortrijk had je de rijkere textielfamilies en ook zij hebben zich moeten omvormen. Dat trekt zich door naar de koers. Wij kunnen veel talen. Ik spreek er vier, vijf… Bij mijn personeel hetzelfde. Dat zijn niet de schoonste jongens, maar ze spreken wel Engels, Frans, Italiaans… En het zijn werkers, dus ben ik niet bang om onze jongste nieuwkomer, Kevin Verstaen, een facteur die zich omschoolt tot verzorger, een kans te geven. Rudy Pollet was dan weer een beenhouwer in een slachterij. Dat zijn allemaal werkers die van hun passie hun beroep kunnen maken. Daar heb ik respect voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier