Nog 100 dagen voor WK wielrennen in Brugge

Het aftelmoment voor het WK wielrennen op ‘t Zand in Brugge.© Antoine De Clerck/Stad Brugge
Het aftelmoment voor het WK wielrennen op ‘t Zand in Brugge.© Antoine De Clerck/Stad Brugge
Stefan Vankerkhoven

Dit weekend begint de sportzomer officieel. Over exact 100 dagen zullen de 2021 UCI Road World Championships in Vlaanderen het sluitstuk én de apotheose ervan zijn voor de Vlaamse sportfan. De organisatie en de vier gaststeden – Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven – zijn donderdagochtend beginnen aftellen naar zaterdag 18 september, de start van de WK-week.

In Brugge is die ‘countdown’ donderdagochtend letterlijk ingezet – in de loop van de dag volgen de andere drie gaststeden. Een scherm, met klok, wijst op ‘t Zand alle inwoners en bezoekers permanent op het aantal dagen dat er nog rest tot de start van de 2021 UCI Road World Championships.

Het scherm werd in Brugge onthuld door burgemeester Dirk De fauw en sportschepen Franky Demon, in aanwezigheid van WK ambassadeur en Brugs wielrenner Jens Keukeleire. In Brugge finishen alle tijdritten op ’t Zand, maar het mobiel aftelscherm zal op diverse plaatsen in de stad inzetbaar zijn.

Aftellen

Burgemeester Dirk De fauw zei: “Vanaf vandaag tellen we af naar de start van het WK wielrennen dat over exact honderd dagen in ons land plaatsvindt. Het WK is een van de grootste sportmanifestaties die ooit in onze stad georganiseerd wordt. Samen met onze inwoners en de bezoekers van onze stad zullen we er dan ook een onvergetelijk feest van maken.”

Schepen van Sport Franky Demon vulde aan: “Samen met Damme en Knokke-Heist zal Brugge het schitterende decor vormen waar het internationale wielertalent strijd kan leveren om een gouden medaille te veroveren. Hopelijk kunnen we op ’t Zand al een eerste Belgische wereldkampioen in de bloemen zetten. Ik stel ook vast dat al onze nevenacties rond dit WK het wielrennen opnieuw een boost geven. Honderd Brugse kinderen vanaf 3 jaar zijn ingeschreven om te leren fietsen.”

Toeschouwers

De kans is intussen ook erg groot dat tijdens de 2021 UCI Road World Championships opnieuw toeschouwers langs het parcours en in de diverse fanzones van de koers zullen kunnen genieten. Donderdagochtend konden de fans zich al opwarmen voor het WK. Op tal van plekken langs het parcours lagen mini-mascottes verstopt, 100 in totaal, goed voor 100 mooie prijzen. Wie er eentje vond, haalde met de mascotte niet alleen een leuk hebbeding in huis, aan elk leeuwtje was een prijs gekoppeld, stuk voor stuk geschenkjes van de diverse partners van de 2021 UCI Road World Championships. Misschien valt er nog iets te rapen…? Check snel www.100daystogo.com .

In alle steden, in de diverse WK-dorpen, zullen in de komende weken tal van acties en evenementen opduiken in aanloop naar de WK-week en dat zowel voor de inwoners, de koersliefhebbers, de fietsers als voor al wie uitkijkt naar een topevenement met wereldwijde uitstraling. Dit WK in Vlaanderen moet ook zijn stempel drukken op vlak van duurzaamheid, innovatie en fietsbeleid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.