Niki Terpstra pakt tweede zege in Waalse openingsklassieker GP Samyn

Niki Terpstra in actie tijdens de wedstrijd. © BELGA
Redactie KW

De Nederlander Niki Terpstra (Quick-Step Floors) heeft dinsdag de vijftigste editie van de GP Samyn, de eerste manche van de Napoleon Games Cup, op zijn naam geschreven. Terpstra haalde het na 200 kilometer tussen Quaregnon en Dour solo voor ploegmakker Philippe Gilbert en de Fransman Damien Gaudin (Armée de Terre).

Na negentig kilometer koers reed een groep van zeventien renners weg, meteen goed voor de beslissende ontsnapping van de dag. In de finale bleven vijf van de zeventien over. Dat waren met Philippe Gilbert en Niki Terpstra (beiden Quick-Step), Damien Gaudin (Armée de Terre), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en Alex Kirsch (WB Veranclassic) niet de minste renners. Het peloton bleef op een kleine minuut hangen, maar kwam nooit dichter.

Van der Sande en Kirsch moesten vooraan in het slot lossen en de strijd om de overwinning zou gaan tussen Gilbert, Terpstra en Gaudin. Het Quick Step-duo lokte met beurtelingse aanvallen Gaudin in de val en Terpstra bleef alleen voorop. Het is voor de Nederlander de tweede zege in de Waalse openingsklassieker, na 2016.

Terpstra volgt op de erelijst Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) op.

(Belga)

Geen tweede zege voor Van Keirsbulck

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) reed een sterke wedstrijd, maar zag zijn strijdlust niet beloond en werd twaalfde, op ruim twee minuten van winnaar Niki Terpstra. “Toen Quick-Step na 80 of 90 kilometer een waaier vormde zat ik net iets te ver en het peloton brak meteen in verschillende stukken. Jammer genoeg was ik niet mee, anders krijg je natuurlijk een heel ander verhaal. Ik heb zelf nog geprobeerd om de koers in gang te steken, door verscheidene keren aan te vallen. We raakten wel steeds weg, maar de kloof met de koplopers raakte nooit gedicht.”

“In de slotronde kreeg ik een klop van alle inspanningen in combinatie met de extreme kou. Ik stond helemaal geparkeerd. De laatste ronde was een hel. In het begin viel het nog wel mee, maar die koude vreet aan je. Je kan niet eten en dat drinken is gewoon te koud. Je kreeg een brain freeze als je ervan dronk. Ik onthoud dat de conditie goed is. Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken en me niet meer laat verrassen als de goede ontsnapping vorm krijgt. Zondag rijd ik Dwars door West-Vlaanderen, daarna trek ik een week op stage om de rest van het voorjaar voor te bereiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier