Nieuweling Viktor De Muynck geraakt onder stoom

Viktor De Muynck hoopt sterk voor de dag te komen op het Belgisch kampioenschap. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 14-jarige Viktor De Muynck maakte deze winter de overstap naar de nieuwelingen. In het begin van het seizoen was het nog even zoeken voor de Hoogledenaar, maar ondertussen heeft de renner van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare zijn draai al goed gevonden.

“Bij de start van het seizoen was ik niet zo goed doordat ik in de zomer iets te weinig getraind had”, geeft Viktor De Muynck toe. “Geleidelijk aan ging het beter en de laatste weken streed ik meestal mee voor een topvijfplaats. In Roeselare stond ik met mijn derde plaats zelfs voor het eerst op het podium bij de eerstejaars. Het parcours ligt immers maar op een kilometer of vijf van mijn deur, waardoor ik er vaak ga trainen. Ik ken de omloop dus zo goed als vanbuiten.”

Sterk PK

“Maar de grootste verrassing was mijn zilveren medaille op het provinciaal kampioenschap in Tielt. Daar had ik totaal geen rekening mee gehouden. Normaal zijn Iben Rommelaere en Jori Van De Sompel altijd voor mij. Iben was zoals gewoonlijk van bij de start weg, maar daarachter bleven we met een groepje met Jori, mezelf, Brent Baert en Warre Van den Meerssche samen. In de laatste ronde ben ik dan weggereden van de rest. Ik heb heel diep moeten gaan, maar die tweede plaats was een feit.”

“Ik hoop me dit seizoen vooral te amuseren en overal in de kopgroep mee te kunnen strijden”

Afgelopen weekend kwam de Hoogledenaar niet in actie, komend weekend trekt hij naar de cross in het Oost-Vlaamse Wachtebeke. “Ik ondervond wat last aan mijn knie door overbelasting en daarom besloten we vorig weekend thuis te blijven. Normaal zou dat voldoende moeten zijn. Wat ik van de cross in Wachtebeke mag verwachten, weet ik niet. Ik ken het parcours niet echt. Dat is dit seizoen bij veel crossen het geval, want het is nog maar mijn eerste jaar bij de nieuwelingen en vorig seizoen mochten we nog geen A-crossen rijden. Ik hoop alvast dat er niet te veel rechte stukken inzetten, want dat is niet mijn ding. Geef mij maar liever de technische omlopen met enkele explosieve hellingen in. Daar kan ik mij helemaal in uitleven. Het zou alvast mooi zijn om top vijf te rijden in Wachtebeke, maar het is ook nog af te wachten hoe mijn knie zal reageren.”

Uitkijken naar het BK

Eén cross staat alvast met stip in de agenda van de nieuweling van CT Luc Wallays-JRR: het BK op zaterdag 12 januari in Kruibeke. “Een kampioenschap is altijd speciaal. Hopelijk kan ik er een sterke prestatie neerzetten. Daarnaast hoop ik mij dit seizoen vooral te amuseren en overal mee te kunnen strijden in de kopgroep. Veel crossen zijn nieuw, waardoor het een grote ontdekkingstocht is. Maar ik train alvast meer en beter dan in de zomer en hopelijk werpt dat straks zijn vruchten af”, besluit Viktor, die economie volgt aan de VMS in Roeselare.