Nieuweling Tibe Craeynest kijkt uit naar allereerste thuiskoers in Dentergem

Het parcours passeert zondag vlak voor de deur van Tibe Craeynest. © foto WM
Stijn Moerman

Het wordt zondag in Dentergem een speciale wedstrijd voor Tibe Craeynest, want in zijn eerste seizoen als wielrenner krijgt de 15-jarige nieuweling meteen de kans om voor eigen volk te rijden. Meer nog: deze koers passeert zelfs vlak voor zijn deur.

“Ik kijk er alvast enorm naar uit”, steekt Tibe Craeynest (15) van wal. “Niet dat de verwachtingen hoog liggen. In mijn eerste seizoen als wielrenner zal ik al blij zijn als ik kan uitrijden. Maar de koers passeert vlak aan mijn deur, wat het toch heel speciaal maakt. De familie zal komen supporteren en er zal heel wat bekend volk langs het parcours staan. Er wordt zelfs een bar ingericht vlak naast ons huis. Het parcours zelf is vlak, waardoor ik verwacht dat het tempo heel hoog zal liggen.”

Stress bij debuut

Zoals de Dentergemnaar al zei, is het nog maar zijn eerste seizoen als wielrenner. Om dan meteen met zo’n speciaal jaar te maken te krijgen… “Ja, het is niet gemakkelijk om op deze manier te starten”, aldus Tibe, die voorheen voetbalde bij KZ Dentergem. “Voor de lockdown had ik wel al een koers kunnen meepikken, in Lierde. Ik had toen enorm veel stress en halfweg koers moest ik stoppen. Ik was wel wat teleurgesteld, maar het was best wel een pittig parcours daar. Ik keek meteen uit naar mijn volgende koers, maar uiteindelijk was het lang wachten daarop. Ik ben wel al die tijd blijven trainen. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar ik kreeg veel steun van mijn papa Christof en mijn ploeg, Wielerclub Onder Ons Parike. Ik ben hen daar heel dankbaar voor.”

Na de lockdown behaalde Tibe een 55ste plaats in Dikkebus en een 56ste plek in Kruisem. “Het was meteen anders koersen. Ik had niet verwacht dat ik al zoveel beter voor de dag zou komen. Mijn oom en pepe waren mee om te supporteren en dat maakt toch een groot verschil. Spijtig dat ik sindsdien geen koers meer heb kunnen rijden, maar ik ben blij dat ik er voor eigen volk in Dentergem wel bij ben. Hopelijk is het niet mijn laatste koers van het seizoen, zodat ik nog wat ervaring kan opdoen“, besluit Tibe, die elektrotechnieken volgt aan het VTI in Deinze.

Nieuwelingen aan de slag in Dentergem

Zondag organiseert Christof Craeynest via het Sport- en Feestkomitee De Zwaluw een wedstrijd voor nieuwelingen. Alle formaliteiten bij KZ Dentergem, Meulebekesteenweg. Door de grote belangstelling zijn er aparte koersen voor eerste- en tweedejaars, telkens over tien ronden van 6,7 km. De eerstejaars beginnen om 13.30 uur, de tweedejaars om 15.30 uur.

Parcours: Wontergemstraat, Puymoortelstraat, Herpelplas, Hogenhovestraat, Statiestraat, Dreve, Markegemsesteenweg, Wontergemstraat. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.