Nieuweling Rune Bonte tevreden over vreemd seizoen

Rune Bonte. © foto Coghe
Redactie KW

Tijdens de lockdown probeerde tweedejaarsnieuweling Rune Bonte (16) van de nood een deugd te maken.

“Ik heb lange duurtrainingen gemaakt met vrienden, zoals met Joran Luyssen. We gingen dan vaak richting Kemmel- en Rodeberg. Het was echt tof om zo onze kilometers te kunnen doen”, aldus de Molenspurter, die deze zomer van een gezinsreisje profiteerde om het stevige klimwerk op te zoeken. “We zaten in Zuid-Tirol in Italië, vlak bij de grens met Oostenrijk. Ik heb er vaak met papa gefietst. De Stelvio heb ik wel alleen beklommen, (lacht) dat lukt niet meer voor papa.”

Als tweedejaarsnieuweling keek de Veurnenaar onder andere uit naar Gent-Wevelgem, maar die plannen vielen uiteraard in het water. Op 1 juli hervatte hij in de oefenkoers in Dikkebus. “Dat was echt heel nerveus met heel veel valpartijen. Zelf kreeg ik in een bocht een serieuze duw tegen mijn rib, waarschijnlijk door een stuur. De hevige pijn was snel weg, maar ik heb het toch een weekje gevoeld.”

Overstap naar juniores

Daarna volgden enkele zwaardere wedstrijden waarin hij zich wist te onderscheiden. “In Ploegsteert deden er veel goede renners mee, dan geeft een 15de plaats moed. Het was ook een lastig parcours, maar dat heb ik graag. Ook in Escanaffles ging het goed. Daar geraakten we na twee ronden met een groep van 25 weg. We hebben toen goed samengewerkt, wat vrij uitzonderlijk is.”

Het Belgisch kampioenschap in Affligem vormde uiteindelijk de afsluiter van een beperkt seizoen. “Ik was content dat ik daarvoor geselecteerd was. Ik heb zelf twee keer geprobeerd, maar er waren weinig ontsnappingen, want iedereen wou mee zijn. De benen waren zeker goed.”

Volgend seizoen moet de Molenspurter zijn plaats verwerven in het juniorespeloton. “Ik zal weer oudere jongens tegenkomen, dus dat zal zeker niet gemakkelijk worden. Het zou tof zijn om mee te mogen doen aan een grote koers zoals de E3, Nokere Koerse of Gent-Wevelgem. Als ik mag kiezen, kies ik natuurlijk voor de Ronde van Vlaanderen.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier