Nieuweling Lars Van Ryckeghem blikt tevreden terug op zijn jaar als Belgisch kampioen

Lars Van Ryckeghem. (Foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Het is nog wat wennen, maar sinds een drietal weken rijdt Lars Van Ryckeghem niet meer in zijn nationale driekleur rond. Hoe blikt het Aartrijkse talent van CT Luc Wallays-JRR terug op zijn jaar als Belgisch kampioen? Dat hij het koersen nog niet verleerd is, bewees de hardrijder vorig weekend met zijn tweede plaats in de eindstand van de Triptyque Ardennais.

“Het was heel plezant om een jaar lang in die nationale driekleur rond te rijden”, blikt de 15-jarige Lars Van Ryckeghem terug. “Ik wist wel dat het moeilijk zou zijn om de titel dit seizoen te verlengen op een parcours als dat in Liedekerke, maar het is toch jammer dat ik de trui kwijt ben. Het klopt dat de andere renners mij meer viseerden en sneller op mijn wiel sprongen, maar dat nam ik er met plezier bij.”

De Aartrijkse tweedejaarsnieuweling bewees dit seizoen opnieuw meermaals zijn talent in het werk tegen de klok. In die discipline is hij voorlopig nog ongeslagen en verlengde hij er zijn provinciale én Belgische titel in. “Het klopt dat ik nog geen enkele tijdrit verloren heb dit seizoen, maar zoiets hangt vaak van de vorm van de dag af. Ik voel wel dat ik opnieuw een stap vooruit gezet heb in het tijdrijden. Ook in de zwaardere koersen gaat het een stuk beter. Dan denk ik vooral aan mijn vierde plaats in de klimkoers in Herbeumont. Op stage met de nationale ploeg hoorde ik heel wat verhalen over die koers en dat ik daar dan als niet-klimmer vierde kan worden… Het is een van de mooiste momenten van mijn seizoen, want het bewijst dat ik als wielrenner een stap vooruit gezet heb.”

Dat bewees Lars afgelopen weekend ook in de Triptyque Ardennais, waarin hij de tijdrit won en tweede werd in de eindstand. “Daar was ik tevreden mee, want Robin Orins was toch een maatje te sterk. In de tweede rit – met twee stevige klimmetjes – reed hij weg met een vijftal en pakte hij acht seconden. Dat was te veel om goed te maken in de tijdrit. Hij heeft dus verdiend gewonnen”, zegt Lars, die volgend schooljaar LO en sport gaat volgen in Brugge.

Ronde van Oostenrijk

“Wat ik nog verwacht van de rest van het seizoen? Ik bekijk het koers per koers en zie wel waar het schip strandt. Ik kijk wel nog uit naar de Radjugendtour in Oostenrijk, die woensdag van start gaat. Al start ik wel niet met al te veel ambitie. Ik heb het parcours eens bekeken en het wordt afzien. Het wordt wel een leuke ervaring op internationaal niveau. Ik wil eens kijken wat ik daar waard ben, maar vooral plezier beleven aan dit heuse avontuur”, besluit Lars, die opnieuw gewild is door tal van teams. “Maar met volgend jaar ben ik nog niet bezig. Ik focus mij eerst op de rest van het seizoen en daarna zal ik pas nadenken over mijn toekomst.” (SM)